Va de petons!

Comencem l’any amb una bona dosi de petons per si aquest Nadal no n’heu tingut prou… I és que les festes nadalenques són una d’aquelles èpoques de l’any que venen carregades de trobades familiars, de sorpreses, de regals… i de petons, de molts i molts petons.

A les llibreries i biblioteques hi ha un munt de contes i llibres sobre petons i el darrer any han proliferat de tot tipus: de papallona, de vaca, de pel·lícula… petits, grans, alts. Entre tots els títols que hi ha al mercat us en recomano uns quants que estic segura us agradaran!

Tots els petons dels món és el primer conte de l’actriu i animadora infantil Montse Panero amb il·lustracions de Porta Un conte publicat dins la col·lecció Ginjoler del Cep i la Nansa edicions. Aquests contes que imagino ja coneixeu i si no ara teniu una bona oportunitat de fer-ho, inclouen una adaptació a la Llengua de Signes Catalana de manera que ens ofereixen múltiples lectures: el text original, el text adaptat (més senzill i en lletra de pal per a desxifradors del codi lector), les imatges i els signes. A més inclouen un DVD on hi ha un diccionari visual signat de les paraules més significatives del conte i el conte també signat en LSC.

Tots els petons del món ens explica l’aventura d’en Tonet, el fill més petit de la família petó a qui estranyament no li agraden els petons. Ni fer-los ni que li’n facin i és per això que els seus pares l’animen a recórrer món perquè conegui els diferents petons que hi ha. En el seu recorregut en Tonet descobrirà petons com els que fa la Llona, la papallona, els peixos, els ànecs, el cocodril que plora perquè ningú vol que li faci un dels seus petons… En fi, un conte per a descobrir la part més tendra i divertida dels petons a l’hora que descobrim un conte inclusiu per a tots els lectors. Grans i petits!

Per als més petits de la casa un altre conte amb un protagonista que no vol que li facin petons: Ja n’hi ha prou de petons! de Virginie Soumagnac i Manuela Monari publicat per Tramuntana.

Mare aquest vespre no vull petons! Prou! Estic cansat de sentir-me sempre aixafat, asfixiat, empentat, petonejat! Els petons són molls, melosos, enganxosos, ensucrats, sorollosos.. em fan urticària!!

Ui… penseu que al petit osset d’aquest conte no li agraden els petons? Aquests que fem els pares i les mares abans d’anar a dormir?? Bé… Si llegiu el conte ho esbrinareu!

I de la mateixa editorial TramuntanaPetonets de Jeong Ho-seon on descobrireu un conte també carregat de petons, un conte visual i sobretot molt «onomatopeic»: Muà! Muà! Muà! Muà!

quin-petonasDes de Blume tenen una altra interessant proposta: Quin petonàs! de Joanna Walsh i il·lustracions de Judi Abbot. Un conte que ens parla de tots els petons que agrada fer als protagonistes del llibre i que els hi facin: A qui li agrada fer petons? A mi! I a mi! Fins i tot el més vergonyós en fa.

Ningú no se n’està! Un recorregut pel món animal on tots i cadascun dels protagonistes ens ensenyen com fan i quins petons els agraden: els elefants fan petons gegants i les formigues els fan de puntetes…Els peixos sota les onades, fan petons a carretades. També hi ha petons de pluja o de neu, alts i petits… Si voleu saber quin és el millor de tot ja sabeu què heu de fer!

En castellà us recomanem Als més menuts també us volem recomanar La provisión de besos de Zea de Michel Gay publicat per Corimbo. A la petita Zebra Zea, se li acostava el dia de marxar de colònies. Per davant l’esperava tota una nit fora de casa i això la feia patir. Sentia por per dormir lluny dels seus pares. Però, aquests van tenir una bona idea, ja que abans de marxar li van fer una bona provisió de petons. Així, van aconseguir que la Zea marxés contenta i no sentís por per estar lluny.

També en castellà hi ha Besos de Goele Dewanckel publicate per l’editorial Kókinos ens presenta un àlbum il·lustrat ben carregat de petons amb una única frase com a text:

«Cada beso es una revolución»

A les il·lustracions descobrireu el motiu d’aquesta revolució que provoquen els petons a través de les imatges de colors bàsics que ens mostren petons… de pares a fills, entre amics, d’enamorats… Cada petó desperta un sentiment, és com una revolució al nostre interior. Es fan petons les plantes? i els animals? T’imagines que el sol i la lluna es poguessin fer un petó?

reinapetonsLa reina dels petons de Kristien Aertssen publicat per Corimbo ens explica la història d’una princesa que està molt trista i necessita petons. La seva mare, la reina, està tan ocupada que no te temps de fer-li així que l’envia a buscar a la reina dels petons… La princesa troba a la reina dels gats, a la dels pastissos, a la reina de les flors… troba moltes reines però enlloc troba a la reina dels petons!

I un llibre que no podia faltar entre les recomanacions és el Catálogo de besos publicat per Thule. Us ho imagineu? Un catàleg de petons de tot tipus!! Ara ja van per la quarta edició i es que és un llibre fantàstic!

Tot aquest recull de petons és de la Raquel Díaz Reguera, que a més de recollir-los, els ha ordenat, els ha descrit i els ha donat vida amb les seves il·lustracions que combinen dibuix i fotografia com un collage…

...

Així doncs dins aquest Catálogo de besos podem trobar per exemple…. El petó perdut. Voleu saber quin petó és? El llibre diu així:

Diu que hi ha proves físiques de que existeixen. Per què apareixen a les fotografies dels nuvis el dia del casament entre convidats i flaixos de les càmeres de fotos. Però que amb el temps queden perduts en la memòria fins a convertir-se en una altra cosa…

N’heu vist algun d’aquests?

La descripció segueix però us volem parlar d’altres petons que recull el llibre: petó metralleta, petó de convertir prínceps en granotes (sí, sí, prínceps en granotes i no al revés com passa en algun conte!), el petó de demanar perdó, el petó de bona nit, el petó enverinat… o el petó inevitable! Aquest és especial: diu el llibre que hi ha moltes variants d’aquest petó però que tots comparteixen la mateixa característica; i és que mai, mai, mai, sota cap concepte es poden evitar. És clar! Per això és el petó inevitable, no?

Diu que pot reposar als llavis molt de temps però que tard o d’hora trobarà el seu destí, que crema a la boca o a la imaginació i que si els deixem massa temps ens poden decepcionar així que si en teniu algun de guardat no dubteu a donar-lo el més aviat possible!!

Al catàleg de les biblioteques trobareu d’altres contes, llibres i lectures al voltant dels petons

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s