Amistat, honestedad, bondat, amabilitat…
La Teresa sempre va amb presses de Timothy Knapman i Gemma Merino publicat per Picarona, 2019.
La llebre Teresa sempre va amb presses i mai no té tempsd’aturar-se i xerrar! Va tan de pressa a tot arreu que finalment pateix un accident amb el seu patinet i cau a l’estany. Quan la tortuga Tom la rescata, la Teresa es veu obligada a canviar els seus hàbits. Podrà la Teresa aprendre a viure més a poc a poc? Una tendra i divertida història sobre l’amistat, l’amabilitat i tot allò que et perds quan sempre tens pressa.
Amables: un llibre sobre l’amabilitat amb pròleg d’Axel Shefflel i dibuixos de 38 il·lustradors publicat per Bruño.
Un preciós àlbum, il·lustrat per 38 artistes de gran prestigi, que mostra d’una forma tendra i bonica totes les maneres en què els éssers humans podem ser amables en el nostre dia a dia.
La Verònica vol un amic de Pep Molist i Ona Caussa publicat per Animallibres, 2018.
La Verònica tenia tot allò que desitjava. Volia un llibre? La mare l’hi comprava. Un camió de bombers? El pare l’hi regalava. Fins i tot tenia un llop i una serp com a mascotes! Tanmateix, li faltava una cosa molt important: no tenia cap amic amb qui jugar, xiuxiuejar secrets i compartir pors. Com podria trobar-ne un?
Hildegard Müller és l’autora de Els óssos amics, publicat perTakatuka, 2016.
El Punxegut, el Corbatetes i el Morrut són tres amics inseparables. Cada dia comparteixen jocs i recorren el bosc buscant mel. Fins que un dia el Punxegut troba una cosa molt especial que no vol compartir: un magnífic patinet vermell. Al damunt del patinet se sent diferent. Li canvien el posat i també els costums. Ja no té les ganes de jugar amb els seus amics que tenia ni de recórrer el bosc amb ells buscant mel. Sembla que l’esperen una pila d’aventures amb el patinet, però arriba un dia que el patinet es trenca. El Punxegut queda ben trist i compungit, ara bé, de seguida els seus amics s’ofereixen a fer-li un cop de mà per arreglar-lo, i entre tots tres el deixen com si fos nou de trinca. Una història la mar de senzilla, construïda a partir de frases planeres, escrites amb lletres grosses, clares, i pintada de colors vius i formes angulars amb un traç gruixut i una mica rústec.
Fred l’amic imaginari de Eoin Colfer i il·lustracions d’Oliver Jeffers publicat per Andana, 2016.
En Fred és el protagonista d’aquesta història i és l’amic imaginari que pot tenir qualsevol nen. Ell sempre s’esforçava per ser el millor amic imaginari: es disfressava, jugava a pilota o es convertia en pilota, es disfressava… Feia absolutament tot el qu el seu amic de veritat li demanava sense queixar-se ni una sola vegada.
Però tant d’esforç no servia de res perquè un dia el seu amica de veritat trobaria un amic en el món real. Aleshores ell es començaria a esvaïr fins fer-se gairebé invisible i el vent se l’endugués cap al cel.
Tot això sembla canviar quan retroba en Sam un nen que sembla ser l’amic perfecte! o potser no?
Aquesta és una història que estic segura no us deixarà indiferents, una història que parla de l’amistat i que com en tots els llibres d’en Jeffers aporta un toc d’humor genial. A les il·lustracions destaca només en color en Fred, el protagonista deixant la resta del dibuix en línia negra.
Grans amics de Linda Sarah i Benji Davies publicat per Andana, 2016. En Bir i l’Eti teuen cada dia dues caixes de cartró prou grosses per seure-hi a dins per amagar-s’hi. S’enfilen a Puigdecop i seuen allà a jugar:
«… De vegades són reis, soldats, astronautes… de vegades són pirates que naveguen entre mars i cels borrascosos… Però sempre, sempre, són grans amics»
I llavors un dilluns arriba un altre nen, en Xu, que porta una caixa i els hi demana si pot jugar amb ells. L’Eti somriu i diu: «I tant!» I així tots tres seuen dins les caixes a jugar… Però en Bir té una sensació extranya… Una nit, destrossa la seva caixa i no puja més a Puigdecop.
Amb Grans amics descobrim el valor de l’amistat i la gelosia. Sabeu allò de que tres són multitut? Doncs potser podreu trencar aquesta dita… Si doneu el valor que li cal a la paraula «amistat».
La visita, d’Antje Damm signa publicat per l’ Editorial Tramuntana, 2016.
L’Elisa se sent sola i és molt poruga. Té por de les aranyes, por de les persones, i fins i tot, dels arbres. Per això sempre es queda a casa. Dia i nit. I com que li agradava tenir-ho tot ben net i ordenat, cada dia netajava tota la casa. A vegades també obria una finestra per deixar entrar aire fesrc. Però un dia alguna cosa estranya entrà volant per la finestra. I al dia següent rep una visita. Una visita que ho canviarà tot…
Emili, de Tomi Ungerer publicat per Kalandraka, 2016.
Salvar a un bus famós de l’atac d’un tauró va ser la primera proesa de moltes que va fer aquest pop intrèpid, li seguiran moltes més aventures divertides.” El capità Samofar, en cèlebre bus, passejava un bon dia pel fons del mar. De sobte ca aparèixer un tauró d’aspecte ferotge…”Però un pop pot resultar ser un excel.lent músic?Pot treballar de socorrista?Pot ensenyar als nens i nenes a nedar?
Porc i Cuca, una gran amistat dAlex Latimer publicat per Baula, 2016.
En Porc i la Cuca volen ser amics, però les seves mides són un obstacle. La Cuca és massa petita per jugar amb en Porc. I en Porc és massa gros per als regals de la Cuca. Quan ja estan a punt de llançar la tovallola, en Porc té una idea.
Osset, la vella girafa i el mur de pedra, signat per Susanna Isern i Betania Zacarías i publicat per Edicions La Fragatina, 2015.
Un zoo i, a dins, un petit ós trist. Per sort, la veïna girafa anima els seus dies explicant-li històries sobre tot el que passa a l’exterior, a l’altra banda del mur. Una petita rondalla adaptable a innombrables situacions de la vida. Una al·legoria dels contes que ens van explicar de petits, que ens feien imaginar un món meravellós.
La rebeldía de Kolorinete, Daniel Vilalta i José Luís Ocaña publicat per l’ Editorial Cosquillas, 2016.
Kolorinete enyora molt a Cosquillas. Té tantes ganes de veure’l! I abraçar-se a elli que el riure li provoqui una gradable dolor d’estòmac! Però mai li han permès viatjar al món dels humans per poder-lo visitar. Per què? Què amaguen? De què l’estan protegint tant?…. Aquesta vegada està decidida a descobrir-ho, encar que hagi de desobeïr al mateix Pocoloco.
Mizu, pastor de núvols, de Bea Gil i il·lustracions de Sílvia Gil publicat per Animallibres.
Mizu és un jove que viu a Aran, una ciutat resseca pel sol on ningú no recorda ja l’última vegada que va ploure. La sensibilitat del jove envers aquells que més pateixen la sequera li despertarà la imaginació per intentar ajudar-los. Aquest conte que vol ajudar a conscienciar sobre un dels problemes que més afecta el nostre entorn, la cada vegada més gran escassetat d’aigua. Un problema que es pateix ja a molts llocs del planeta i que augmentarà si no som capaços de reaccionar a temps davant d’una situació tan delicada.
Calma de Carol Thompson publicat per Tramuntana, 2015
La protagonista d’aquest conte, la Dora, està molt, molt enfadada… i el Joan, està molt trist… o és al revés? que el Joan està enfadat i la Dora trista? Aquest conte ens explica com de vegades fins i tot els millors amics es barallen i com després es tornen a fer amics. Només cal tenir una mica de “Calma”
Amunt i avall d’Oliver Jeffers publicat per Andana, 2011.
Això eren dos amics que sempre ho feien tot junts, fins que un dia el pingüí va decidir que hi havia una cosa important que volia fer tot sol… volia volar. Ho va intentar de totes les maneres que se li van ocòrrer però semblava que les seves ales no funcionaven, fins que va trobar un circ que buscava un home bala…
El petit castor de Amy MacDonald i Sarah Fox-Davies publicat per ING edicions, 2011.
El petit castor vivia tot sol a la vora d’un gran estany. No tenia cap germà ni cap germana. I el pitjor de tot era que no tenia cap amic… Un dia, assegut arran de l’estany, va començar a plorar. Plorava de debò i cada vegada plorava més fort.
De sobte va sentir una veu: – Hola!- va dir la veu des de l’altra banda de l’estany. Per què plores? Estic sol com un mussol- va contestar el petit castor. – Estic sol com un mussol- va respondre la veu des de l’altra banda de l’estany. Necessito un amic…
A l’altra banda de l’estany, hi vivia algú altre que estava trist i necessitava un amic??
Adéu, petit amic!, adaptat per Ignasi Roda i il·lustracions d’Helena Portella publicat per ING edicions, 2011.
Un dia la Sara va trobar un petit ànec acabat de néixer. Se’l va endur a casa i, dia a dia, el va cuidar fins que es va fer gran i fort. Tots dos es van convertir en grans amics. La Sara se l’estimava molt, però aviat el petit ànec va sentir la crida dels ànecs salvatges i la Sara va entendre que hauria d’enseyar al seu petit amic a volar…
L’eriçó bru. Anna Musons publicat per Intrepid Bus, 2011.
Aquesta és la història d’un eriçó que vivia a la muntanya, es deia Bru, i cada matí sortia de casa alegre i de bon humor a buscar menjar. Un bon dia mentre remenava les fulles del bosc buscant glans va sentir un soroll darrera uns matolls… Una història d’amistat entre un eriçó i un mussol.
A més del conte trobarue Les músiques de l’eriçó bru, un cd del grup Xerramequ Tiquis Miquis
Dia de bugada. Frédéric Stehr. Sant Joan Despí: Corimbo, 2011.
Més que una història tradicional, el llibre explica la trobada d’una nena petita amb cinc animalons que estan fent la bugada al riu. Sembla ser que cada dimecres es troben i ja tenen unes rutines establertes i fins i tot una cançoneta per fer menys feixuga la feina. La petita Elena de seguida s’apunta al grup i decideix tornar dimecres que ve.
Ladrón de gallinas. Béatrice Rodriguez. Barcelona: Libros del zorro rojo, 2009.
Un zorro rapta a una gallina y huye. El oso, el conejo y el gallo lo persiguen día y noche, por valles y bosques, a tavés del mar y del desierto, hasta que al fin, extenuados, le encuentran en su guarida… al parecer no siempre lo que ves es lo que parece.
Un álbum sin palabras que desafía las expectativas de sus protagonistas y de sus lectores. Ilustración tras ilustración, el libro nos mantiene en tensión para sorprendernos con un final que nos habla, al mismo tiempo, de una amistad conmovedora y de nuestras ideas preconcebidas, esas ideas que forzamos para que, a como dé lugar, casen con las caderas del mundo, cuando el mundo es mucho más ancho, complejo y caprichoso de lo que creemos.
La poma vermella. Feridun Oral. Barcelona, Joventut, 2008.
Un dia un conill famolenc va sortir a buscar menjar. Tot estava cobert de neu, i no trobava res. Finalment va veure una preciosa poma vermella dalt d’un arbre. Però per més que va saltar, no hi va poder arribar. I va anar a buscar ajuda…
La guineu fa amics. Adam Relf. Barcelona: Joventut, 2005.
A la mare de la petita guineu li agradaría que fes amics. La petita guineu recull pals, poems i intenta «construir» un amic. I encara que sembla que això no donarà cap resultat acaba per fer amics de veritat!
Hi ha moltes granges al món, però no n’hi ha cap com la del Bonestar. Allà viuen molt bé el Cesc Gall, en Joan Ratolí i en Silvestre Gras, tres grans amics que van junts per tot arreu… Els agrada parlar fins a mitjanit; però, què poden fer perquè l’endemà en Cesc Gall es desperti ben d’hora?
Altres lectures al voltant de l’amistat:
–Ramón, Estrella. Segrestats d’incognit. Madrid: Alfaguara, 2002.(I***) R
–Morgenstern, Susie. Les dues meitats de l’amistat. Barcelona: Cruïlla, 2006. (I***) R
–Morpugo, Michael. El regne de Kensuke. Barcelona: La Magrana, 2003. (I***) R
–Munson, Derek. Pastís per a enemics. Barcelona: Joventut, 2004. (I*) R
–Ramón, Estrella. Segrestats d’incognit. Madrid: Alfaguara, 2002. (I***) R
–De Semet, Marian. M’he quedat tancada. (Sant Cugat del Vallés): Símbol, 2003. (Simbolet). (I*)R
R: Lectura recomanada
I*: Adreçat a nens i nenes fins als 6 anys.
I**: Adreçat a nens i nenes a partir de 7 anys.
I***: Adreçat a nens i nenes a partir d’11 anys.