Joana Raspall

La Joana ens va deixar el 4 de desembre de 2013, només uns quants dies després de l’acte de cloenda de l’Any Raspall en motiu del seu centenari celebrat l’1 de juliol. Va marxat però ens va deixat un llegat preciós amb el que podrem mantenir-la viva molts anys. Tota la seva poesia…

He estat regirant el meu ordinador buscant la foto que em vaig fer amb ella el dia de la presentació de “El meu món de poesia” aquell dia, a més de poder gaudir dels seus poemes la vaig coneixer així que la seva tendresa perdurarà encara més viva encara en el meu record.

Aquí un recull d’alguns dels seus llibres adreçats a infants com a homenatge en aquest dia carregat de llàgrimes de felicitat:

46 poemes i 2 contes
 Barcelona : Abadia de Montserrat, 2013.

Per celebrar els cent anys de la poetessa catalana, l’editorial recupera alguns poemes dels llibres Versos amics, Serpentines de versos i Concert de poesia i dos contes del llibre Contes del si és no és.

Divuit poemes de Nadal i un de Cap d’Any
Barcelona : Mediterrània, 2013.

Els poemes de Joana Raspall que recull aquest nou llibre són majoritàriament inèdits i, com apunta el seu títol, de temàtica nadalenca, per a ser recitats dalt de la cadira.
A tots ells els acompanyen les il·lustracions d’Ignasi Blanch i, a més, el llibre compta amb un desplegable central amb la il·lustració d’un pessebre.

Batec de paraules : poesia lírica completa
Vilanova i la Geltrú : El Cep i la Nansa, 2013.

La present edició conté tota la poesia lírica que Joana Raspall va editar entre 1991 i 2010 en els cinc títols: Ales i camins, Llum i gira-sols, Arpegis, Instants i Jardí vivent. A més, a la segona part, l’apartat Obra poètica inèdita incorpora 191 poesies inèdites seleccionades per l’autora amb motiu del centenari del seu naixement, d’entre una multitud de carpetes i llibretes d’obra inèdita en tots els gèneres que, finalmente, Joana Raspall ha volgut oferir als seus lectors.

Joana de les paraules clares
Vilanova i la Geltrú : El Cep i la Nansa, DL 2013

Aquest conte és un viatge per la vida de la Joana Raspall, l’escriptora que estima les paraules i que ens ha regalat poemes bonics i divertits durant tants i tants anys.

“Vet aquí una vegada una nena que estimava les paraules. I els llibres, que guarden les paraules en forma d’històries que ens dan riure o plorar, imaginar i pensar.”

Poemes per a tot l’any
Barcelona : Baula, 2013

Hi trobarem la vinya de setembre, les fulles que cauen a l’octubre, el sol trist de novembre, el pessebre que preparem al desembre, l’ametller que floreix al gener, el Carnestoltes que disfressa cada febrer, la primavera encesa pel sol de març, la rosa d’abril, les maduixes del maig, la calor que arriba al juny, la platja que refresca el juliol i la recerca de l’ombra a l’agost.

Bon dia, poesia!
Barcelona : Baula, 2013.

Aquest llibre amaga els secrets del poeta. Són sentiments que ha recollit amb el temps, profunds i ben païts. Ens parla de tot el que ens envolta: la gent, els animals, els arbres, les tempestes, l’aigua… Cada poema ens endinsa de manera fresca i divertida en un món original, que és aquí, al nostre costat, i que sense la poesia no seríem capaços de conèixer.

El Meu món de poesia
Vilanova i la Geltrú : El Cep i la Nansa, 2011.

Recull de poemes infantils de Joana Raspall, alguns ja publicats i d’altres inèdits; amb unes entranyables il·lustracions de Pere Cabaret. A més, el llibre inclou un DVD on les imatges van acompanyades de la veu de l’autora recitant els poemes.

Com el plomissol : poemes i faules
Barcelona : La Galera, 2003

Com el plomissol és un recull de versos que es deixen dur gronxats per l’aire fins a trobar acolliment en el lector, jove o madur, que sigui prou sensible per captar la clara i joiosa bellesa del joc de les grans petites coses de la vida i del sentiment.

A compàs dels versos
Barcelona : La Galera, 2003

M’agrada parlar a compàs dels versos i que m’escolteu amorosament. A través dels mots és com s’agermanen amb la fantasia cor i pensament. Hi podem forjar un món només nostre, un món que enamora, de tan diferent .

Concert de poesia
Barcelona : Abadia de Montserrat, 2004

OFERIMENT

Trobo milers de mots
amb so de poesia;
per fer un concert amb tots
el cor no em bastaria.
Ens els podem partir;
són un bell instrument.
Feu el concert amb mi,
llegint-los tendrament.

(Text de la contraportada)

FINS SEMPRE JOANA!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s