Verema

 

La verema

Seguim amb La Verema, de Cossetània Edicions, dins de la col.lecció  En Patufet, i signat per Roger Roig i Hugo Prades, 2016.
En aquest conte el Patufet convida la seva colla a viure de prop una entranyable tasca del camp: la verema. Acompanyats per una bona amiga, descobriran una de les tradicions pageses més ancestrals de casa nostra, i participaran activament en tot el procés, des de tallar amb cura els raïms fins a premsar-los per elaborar el vi. A treballar i a divertir-se!

Coberta+La+VeremaLa verema, en Ciscu de can Garnatxa i el raïm misteriós dins la col·lecció Festa va! el text és de la Montse Balada i les il·lustracions de l’Eva Sans publicat per El cep i la nansa edicions, 2015.

En Ciscu és un gran vinyater, un dels millors del món que aconsegueix el raïm més dolç i això li suposa molta feina. Durant tot l’any treballa en les seves vinyes: a l’hivern poda i empelta els ceps, la primavera llaura i adoba la terra, a l’estiu escavalla els serments i a finals de l’estiu està ben atent per començar a veremar

Un dia mentre observa com s’enfilen els circells a les branques es va trobar un gra de moscatell GEGANT entre els seusceps. D’on havia sortit aquell gra de raïm misteriós?  El va tastar i era… molt dolç! Encara més dolç que el seu raïm!!

Intrigat, l’endemà va trobar un altre gra, igual de gran i igual de dolç i es va adonar que baixaven rodolant per la muntanya. Va pujar dalt del cim i es va quedar meravellat. Havia arribat al “Mas del moscatell gegant”!! 

la veremaLa primera recomanació és un llibre nou, nou, acabat de sortir de l’impremta. El títol és La Verema, de Barcanova, escrit per l’Estel Baldó.
Un conte en lletra lligada per als grans desxifradors de codi lector que ens explica com s’elabora el vi d’una forma molt senzilla i molt ben il·lustrada, amb fotografies detallades. Aprendrem com es fa el vi des de que el raïm és al cep fins que s’envasa en les ampolles, descobrint tot el procés i moltes coses més, com per exemple, quants tipus de raïm hi ha, com es cull, com es premsa…

boti-botiSeguim amb el llibre En Boti-boti i la màgia del cava, de l’Anna Obiols, editat per la Biblioteca Ramon Bosch de Noya i l’ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia. En Boti-boti, la mascota de la biblioteca de Sant Sadurní i molt bon amic de la Ratoliva, és un petit i curiós cangur que, un bon dia decideix sortir de la biblioteca i queda fascinat pel món del raïm i cada estació de l’any està atent als canvis que ocorren a la vinya. Durant la verema, es fa amic de l’Agustí, i junts visiten una cava on descobreixen la premsa, les tines, els enòlegs al laboratori. En definitiva, descobreixen com es fa el cava, un procés que sembla màgic!

l-hort-de-l-escola-La tercera recomanació del Qui és qui es L’Hort de l’escola, de Barcanova. Escrit també per l’Estel Baldó i per altres com la Rosa Gil i la Maria Soliva, amb il·lustracions de l’Anna Clariana. Perquè la collita no només es fa als camps de ceps, i segur que tots vosaltres teniu un petit hort a l’escola que cuideu o heu cuidat amb tot l’interès del món, oi que sí? Però per muntar un hort a l’escola, cal triar el lloc més adequat del centre, llaurar la terra, plantar els planters i sembrar les llavors, regar-los i esperar que creixin. De segur que obteniu bons productes de temporada! Amb la combinació de fotografies i d’il·lustracions seguireu, pas a pas, tot el procés de creació d’un hort. I per facilitar-vos la feina als desxifradors de codi lector, cada pàgina està escrita en lletra de pal i lletra lligada.

guia hort urbàUn altre llibre relacionat amb l’hort és la meva primera guia sobre l’hort urbà de Josep M. Vallès, editat per La Galera. Una guia per aprendre a conrear, en recipients petits, tota mena d’hortalisses (tomàquets, enciams, espinacs, mongetes tendres, blat de moro…) Amb consells per a la sembra, calendaris de cultius, trucs per a combatre plagues i malalties, i fitxes d’hortalisses per a totes les èpoques de l’any.

Continuem amb dues recomanacions més:

hort fàcilAra és el torn de l’Hort fàcil amb nens, amb textos de Jordi Font i il·lustracions de Màriam Ben-Arab, de Larousse. En aquest llibre ple de consells i humor hi trobareu les respostes a dubtes com ara: Com es pot organitzar un hort al balcó? I a l’escola? I les patates, com s’han de plantar? Cal mantenir qualsevol animal allunyat de l’hort? Quina és la diferència entre llavors i planters? Quan s’han de sembrar les llavors dels carabassons? Amb activitats bàsiques d’horticultura, adequades als més petits com vosaltres i explicades pas a pas per a fer en família.

on sonI per acabar aquesta secció, us recomanem el llibre On són? de la Marta Luna i il·lustrat per la Ximena Maier, de l’editorial Baula. Aquest és un llibre de primers coneixements que mostren als gínjols que fan els primers passos en el desxiframent del codi lector, un misteri misteriós: on són les pastanagues i les patates? On creixen? Perquè els enciams i les mongetes sí que es veuen amb un cop d’ull, però aquestes… aquestes estan amagades!

Coneixes algun títol més? envia’m un correu i l’afegiré: speix3@gmail.com