TRASTORN DE L’APRENENTATGE

En aquest recull trobareu llibres adaptats a les diferents capacitats de les persones i també contes amb protagonistes amb algun tipus de discapacitat: física, psíquica o sensorial.

Guia «El calaix de la diversitat» Selecció de llibres

Guia completa de llibres i recursos adaptats (edició 2018)

Llegua de signes, Braïlle, Sistema pictogràfic i de comunicació, Lectura Fàcil, Àudio llibres…

Guia completa de llibres i recursos amb protagonista amb discapacitat

Que els protagonistes dels contes pateixin alguna discapacitat facilita la normalització de les discapacitats i la inclusió dels infants.

LECTURA FÀCIL

Viu la Festa de Mireia Estapé publicat per La mar de fàcil, 2017.

Aquest llibre comença amb la claror suau de la primavera i acaba amb la fosca dels dies més curts de l’hivern. A cada estació, les festes i les tradicions s’entrellacen les unes amb les altres com les baules d’una cadena, des del temps dels nostres avantpassats. Als catalans ens agrada ensenyar i compartir les nostres celebracions i, sobretot, la gastronomia relacionada amb cada festa.

El peix dels desitjos de Loek Koopmans publicat per ING edicions, 2017.

Adaptació del conte dels germans Grimm El pescador i la seva dona. Un pescador i la seva dona viuen en una olla, prop del mar. Un dia l’home pesca un peix que parla i que li demana que l’alliberi. Quan torna a casa, la seva dona li diu aquell era un peix dels desitjos i el fa tornar a cercar-lo per demanar-li una casa més gran. El seu desig créix i créix fins que la seva ambició arriba al límit.

La filla del carboner  de Carme Bernal i Carme Rubio amb il·lustracions de Montse Gisbert publicat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2012.
La filla petita del carboner sempre aconsegueix superar els petits paranys que li va parant el fill del rei. Fins on arribarà el seu enginy? Sempre se’n sabrà sortir tan airosament?

La germana dels set corbs : rondalla recollida pels germans Grimm de Carme Bernal i Carme Rubio amb il·lustracions de Núria Feijoó publicat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2012.

Explica com la valentia d’una noia pot arribar a desfer el terrible encanteri que té sotmesos als seus set germans.

L’Elinor i les oquetes del rei Maó de Carme Bernal i Carme Rubio amb il·lustracions de Txell Darné publicat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2010.

Aquesta rondalla catalana mostra com, amb l’ajuda d’unes oques, la protagonista se salva i la veritat s’acaba sabent. L’edició en castellà és de l’editorial Alqueria.

Catàleg de l’Associació de Lectura Fàcil amb tots els títols publicats.

 

LLETRA GRAN I LECTURA FACILITADA

Resultat d'imatges de cars, editorial geu

Editorial Geu publica Carsla coneguda història de Disney/Pixar amb un text més senzill adaptat pels mateixos autors del text adaptat i presentat amb una tipografia de lletra molt gran per facilitar la comprensió lectora a nens i nenes amb discapacitat intel·lectual i també per a infants amb trastorns de l’aprenentatge i evidentment amb baixa visió.

Rayo McQueen, Mate, El Rey, Sally, Chick Hicks, Luigi… Tots a la carrera en una trepidant història sobre rodes.

De la mateixa col·lecció:

portada-elsoldaditoLa Topera presenta el seu primer títol: una adaptació lliure de Clara luna del conte, El soldadito de plomo de Hans Christian Andersen en vinyetes que estan acompanyades de fletxes que reforcen les accions.

Un conte molt adient per a nens i nenes amb discapacitat psíquica i/o intel·lectual que els permetrà seguir l’argument del conte a través de les imatges. Lee la reseña del cuento

 

 

LLENGUATGE PICTOGRÀFIC I DE COMUNICACIÓ (SPC)

GEU Editorial publica un libro de  Disney- PIXAR adaptado al lenguaje SPC con fichas en la colección PICTO-CUENTOS:

Buscando a Dory, adaptado por Ainara Calvo Llorente.

Este cuentos está adaptado al lenguaje  SPC (Sistema Pictográfico y de Comunicación) y presenta una adaptación del cuento del conocido pececillo en pictogramas que facilitan la lectura y comprensión a niños y niñas con discapacidad intelectual o trastornos en el aprendizaje.

El libro se presenta dentro de una caja que incluye targetas para trabajar el cuento con los personajes de la historia, las acciones… todas ellas con la imagen en este lenguaje.

De la misma colección PICTO-CUENTOS

Otra de las colecciones adaptadas a pictogramas de la editorial GEU, trabaja los conceptos más cotidianos de los niños y niñas a través de Ana, su protagonista, todos ellos adaptados por Ainara Calvo:

La logopeda Clara Isabel Delgado, define en «Mi comunicador de pictogramas» publicado por CAPAT-IMSERSO que:

Un pictograma es un dibujo que puede representar una realidad concreta (p.e. un objeto, animal, persona, etc.). Una realidad abstracta (p.e. un sentimiento). Una acción, (p.e. mirar), e incluso un elemento gramatical (p.e. adjetivos, conjunciones, artículos, preposiciones, etc.)…

Un pictograma debe ser para la persona una forma de interpretar, comprender y transformar su realidad en imágenes y, a través de éstas, un medio para expresar y transmitir su pensamiento al interlocutor.

Niños y niñas leen cuentos en la biblioteca

Lee el artículo sobre Lenguaje pictográfico en Biblogtecarios.

Col·lecció Makakiños de contes adaptats al Sistema Pictogràfic de Comunicació (SPC) seguint el sistema BATA.

Los colectivos implicados en la educación especial reclamaban desde hace tiempo material de apoyo para facilitar la lectura a personas con trastornos de comunicación y dificultades de comprensión lectora ante la carencia de proyectos que tuviesen en cuenta a estas personas con necesidades de apoyo (Paralisis cerebral, Trastornos del Desarrollo, Autismo, Síndrome de Asperger, Trastornos de la Comunicación, etc).
La lectura se apoya en un sistema pictográfico (SPC) creado por Roxanna Mayer Jhonson. El texto ha sido adaptado para facilitar la lectura, reduciendo las palabras con carga simbólica, las metáforas y evitando en lo posible términos abstractos. La ilustraciones también se han hecho buscando la máxima concreción y mejorando la comprensión del lenguaje plástico.

Captura de pantalla 2015-11-04 13.12.30

Gínjols, aquesta setmana hem entrevistat a María Luisa Carrillo, autora de la Col·lecció Pictogramas, de la editorial CEPE.  Va estudiar Magisteri tot i que escriu i dibuixa… Crea!

De la Col·lecció Pictogrames és autora del text i les il·lustracions i també del projecte pedagògic. Són contes de Lectura Fàcil pensats per ajudar en l’aprenentatge de la lecto-escriptura als nens i nenes. Han estat creats com una eina útil sobretot per a infants amb necessitats educatives escecials com l’autisme o amb dificultats de llenguatge.

Logopedes, orientadors, mestres i professors els recomanen per la seva utilitat. Es tracta d’uns contes avalats per Juan Martos, una autoritat en autisme i estan testats per l’Equip  Deletrea abans de ser publicats.

Actualment hi ha 26 títols publicats en aquesta col·lecció.CONTES AMB PROTAGONISTES AMB  DISCAPACITAT

Otra colección de la editorial GEU, es la de Puzles para trabajar conceptos básicos.

Una colección de libros juego desarrollada específicamente  para que niños y niñas con discapacidad intelectual o transtorno cognitivo  trabajen las emociones a través de aspectos tan importantes como la identificación de expresiones faciales y corporales.

Desarrollarán la comprensión de la relación entre emociones/situaciones, pensamientos/emociones y mejorará su reconocimiento y respuesta ante emociones ajenas,las habilidades sociales y la empatía,etc.

De la misma colección Puzles para trabajar conceptos básicos:

DISLÈXIA

Luz, il·lumina la dislexia, d’Eulàlia Canal i Iratxe López publicat per Vegueta, 2019.

A una edat molt primerenca, Luz Rello es va adonar que no aprenia al mateix ritme que els seus companys de classe. Li costava molt entendre el que la professora escrivia en unes targetes que els altres llegien amb facilitat. Amb el temps, Luz es va adonar que era dislèxica. Però no va desistir, va aprendre a conviure amb aquestes dificultats i va acabar fent-se tota una experta en lingüística. 

Ja d’adulta, com a investigadora Llum ha aconseguit desenvolupar un test que permet detectar el risc de dislèxia en menys de quinze minuts, la qual cosa suposa una veritable fita mundial en el tractament d’un dels obstacles més comuns a l’aprenentatge infantil. 

La història de Luz és la d’una persona que, des de molt jove, es va adonar que hi havia coses que no funcionaven bé, i va pensar que potser pogués contribuir a canviar-les. Així que va pensar en una solució, va buscar companys d’equip per dur-la a terme… i va engegar un projecte importantíssim per aconseguir un món millor.

 La màquina d’escriure de Tom McLaughlin publicat per Coco Books, 2015.

En Pol ha trobat una màquina.Però és una màquina que ni xiula ni brunzeix. Tampoc no té botó d’ON/OFF. I no emet cap llum intermitent. En canvi, FA lletres. I, tal com descobreix en Pol, les lletres poden crear imatges. I les imatges poden explicar històries. Que potser ha trobat una màquina d’inventar contes, en Pol? Alegries que una simple màquina d’escriure pot proporcionar en un món ple de ginys d’alta tecnologia. Un interessant llibre il·lustrat que ret homenatge a la creativitat i a la il·lustració com a principals eines de comunicació a

l’hora d’explicar històries, i que ens farà descobrir que sovint, darrere del que pot semblar un error, possiblement s’hi amagui un gran talent.

Em costa llegir: dislèxia, de Lidia Arroyo i il·lustracions d’Elisa Soro publicat per Salvatella, 2009.

La Blanca s’esforça molt a l’escola però no s’en surt; no pot seguir el ritme de la classe. Necessita l’ajuda d’una especialista per superar les seves dificultats.

CONTES AMB PROTAGONISTES AMB TRASTORN DE L’APRENENTATGE