Racó de Pares i Mares

Llibres adreçats a pares i mares sobre creixença i desenvolupament dels infants, activitats per fer en família…

Ripollès: bolets en ruta de Marc Casabosch i Carlos Navarro publicat per Alpina, 2018.

Una excursió en família a la recerca de bolets sempre pot ser una gran alternativa a un cap de setmana avorrit!

Mapa i guia per descobrir a fons i aprendre a identificar tots els hàbitats i els bolets més freqüents del Ripollès. La guia inclou 12 zones detallades, descripcions amb fotografies tant del paisatge vegetal com de les espècies fúngiques, recomanacions i consells pràctics.

Inèdita i original, la col·lecció Bolets en ruta fa un pas més en l’àmbit de la divulgació micològica, esdevenint una eina imprescindible per endinsar-nos al medi natural amb seguretat i coneixement. La radiografia completa del territori en clau de bolets. Una visió innovadora del paisatge que ens envolta i una contribució valuosa a favor de les bones pràctiques i el respecte envers l’entorn.

Excursions amb nens per l’Alt Penedès i l’Anoia des d’una àrea de pícnic de Barbara Vastenavond i Rafael Servent publicat per Cossetània edicions, 2018.

Amb aquest llibre podreu descobrir la història darrere de les tombes antropomorfes del Pla dels Albats, al castell d’Olèrdola; deixar-vos sorprendre pel fantàstic salt d’aigua de les Dous; amagar-vos a la Fou de Tous com va fer el bandoler Panna; jugar entre les barraques de pedra seca a Castellolí o encisar-vos amb les estranyes formes dels Frares Encantats de Montserrat. Totes les rutes proposades tenen com a nexe una àrea de pícnic, origen i destí des d’on emprendre l’aventura o refer forces després d’una jornada d’acció, amb una acurada descripció dels seus equipaments i serveis, la manera d’accedir-hi o els telèfons de contacte.

Excursions amb nens per l’Alt Pirineu i Aran des d’una àrea de pícnicExcursions amb nens per l’Alt Pirineu i Aran des d’una àrea de pícnic, de Barbara Vastenavond i Rafael Servent publicat per Cossetània Edicions, 2017.

Aquesta proposta és una guia fàcil i entenedora, que recull 12 itineraris per fer a peu i en BTT, assequible per a totes les condicions físiques i edats, especialment indicada per fer en família. Amb aquest llibre podreu amagar-vos en les trinxeres i búnquers de la Línia Pirineus, endinsar-vos als túnels d’un antic carrilet a la Vall Fosca, pujar fins al salt d’aigua més emblemàtic de la Vall d’Aran, encisar-vos amb estanys d’alta muntanya o passejar per prats on hi pasturen vaques i cavalls. Totes les rutes proposades tenen com a nexe una àrea de pícnic, origen i destí des d’on emprendre l’aventura o refer forces després d’una jornada d’acció, amb una acurada descripció dels seus equipaments i serveis, la manera d’accedir-hi o els telèfons de contacte.

Vols tastar-lo?

De la mateixa col·lecció Excursions amb nens des d’una àrea de pícnic trobareu un munt de destins publicats per Cossetània:

– Excursions amb nens per la Costa Brava i les comarques d’interior de Girona des d’una àrea de pícnic 
– Excursions amb nens per les Terres de l’Ebre 
– Excursions amb nens per l’Alt Ter des d’una àrea de pícnic 
Excursions amb nens per la Catalunya Central 
Excursions amb nens pel Camp de Tarragona

Retalls de vida emocional. Educant la interioritat i la intel.ligència social d’Anna Carpena i publicat per Eumo Editorial, 2017.

Dins de la seva experiència la autora explica anècdotes diàries que observa a l’escola i ofereix pautes per resoldre conflictes. Petites reflexions que poden ajudar a les famílies i als educadors en la seva tasca. Com a exemple ens explica “El banc de l’ajuda”

A la contra del llibre podeu llegir:
L’Eduard té quatre anys i sap que tenir por és normal. Li ho ha ensenyat el pare. I també ha après que, si en parla, les pors es tornen petites. A partir d’experiències reals, l’autora basteix un relat viu i sincer que ens mostra com abordar l’educació emocional, imprescindible per a la felicitat dels infants i adolescents amb qui convivim i per a la nostra pròpia.

D’aquest llibre parlem amb la psicòloga Meritxell Almirall en un dels programes: ESCOLTA L’ENTREVISTA

Famílies i mestres, entendre’ns per educar, d’Anna Ramis Assens i publicat per Eumo Editorial, 2016. Heu sortit d’una entrevista amb els mestres dels vostres fills decebuts o sense entendre el que us han explicat? I els que sou docents, no heu sentit mai la frustració d’esperar uns pares que no s’han presentat a la cita? Tots, famílies i mestres, hem viscut experiències de comunicacions fallides. L’autora analitza el context de relació família-escola: les entrevistes amb els tutors, les entrades i sortides de l’escola, les reunions amb els docents o amb l’AMPA, els grups de whatsapp de pares i mares…i fa propostes de millora a l’abast de tothom amb l’objectiu de construir vincles basats en la confiança i procurar la millor educació per a les criatures.
Meditación para niños: en paz me levanto, en paz me acuesto, signat per Luis López González publicat per Plataforma, 2016.
Com aconseguir que els nostres fills es concentrin? Com podem combatre l’estrès dels més menuts? Què podem fer per tla que sàpiguen gestionar millor les seves emocions?  Aquesta proposta ens permetrà iniciar als infants en la pràctica de la meditació i el mindfulness. Dirigit a pares, psicòlegs i educadors, aquest docuement proposat exercicis senzills i divertits per poder prendre consciència de la respiració, els sentiments i pensaments.

La Mia es fa gran, amb il.lustracions de Cristina Losantos, publicat per Editorial Joventut, 2016.

La Mia que ens explica l’extraordinària aventura de fer-se gran mentre descobreix quins canvis experimenta el cos d’una nena durant la pubertat. Pits? Tops? Sostenidors? Dormir més? Pèls? Depilació? Regla? Compreses? Tampons?

Sort que la seva pediatra respondrà totes les seves preguntes i com més informació tinguis, millor! Un llibre que tracta els canvis de la pubertat posant l’accent en els hàbits saludables.

AMB LA PSICÒLOGA MERITXELL ALMIRALL: LA POR

La Meritxell Almirall, és llicenciada en psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i diplomada en Gestió de Persones per EADA del centre Som pares, centre psicològic i maternal de Vilanova i la Geltrú. Amb ella treballarem diferents temes en el programa de ràdio que condueixo: Més content que un gínjol a Canal Blau FM.

En aquesta ocasio parlem de la por en els infants i de com podem treballar-la a través dels contes. Una conversa molt interessant que podeu escoltar en aquest enllaç:

ESCOLTA L’ENTREVISTA SOBRE LA POR

Aquí us deixem el llistat de contes que tracten la por dels que parlem a l’entrevista:

Per als més menuts:

  • El Raül té por d’Andreu Martín publicat per Baula.

Por generalitzada:

  • El gos negre de Levi Pimfold publicat per Nubeocho.
  • El intruso de Pablo Albo publicat per A buen paso.

Parlen de la por com un personatge més, per poder-lo vèncer.

  • La meva amiga la foscor d’Ella Burfoot publicat per Llançalletres.
  • La oscuridad de Lemony Snicket publicat per Océano Travesía.
  • Un malson al meu armari de Mercer Mayer publicat per Kalandraka.
  • Hi ha un cocodril sota el meu llit de Mercer Mayer publicat per Corimbo.

Curiositat de com es diuen tècnicament algunes pors i fòbies:

  • De què te por el ratolí? d’Emili Gravett publicat per Cruïlla.

Contes sobre la por


 

La Ruth és intérprete en LS, educadora infantil, Doula i Assessora de lactància.. Al 2013 va fer una pàgina web Otanana amb textos i vídeos sobre comunicació amb signes amb bebés utilitzant la LSE com a vehícle d’aquesta comunicació i que va iniciar per compartir la seva experiència amb els seus fills i on podeu trobar informació sobre embaràs, part i criança dels fills.

ESCOLTA L’ENTREVISTA

A partir de la creació de la seva web va començar a fer xerrades i tallers per afavorir la comunicació dels pares i mares amb els seus fills, i ara ha publicat un llibre. Manos que cuentan, un manual de comunicació amb llengua de signes per a bebés i infants.

Aquest manual és un gran exemple de com normalitzar una llengua clau en la comunicació humana: Com i quan puc començar a utilitzar els signes amb el meu bebé. Les rutines. De fet els nens des de ben petits assenyalen les coses que volen. Imagineu que a més d’assenyalar et diguéssin si volen un plàtan o una galeta per menjar. Si volen tornar a casa perquè tenen son o estan cansats…


 

4106aj44myL._SX341_BO1,204,203,200_L’educació de l’empatia és possible: intel·ligència emocional per a un món millor d’Anna Carpena publicat per l’editorial Eumo,

L’empatia, el sentiment que hi ha en l’origen del comportament altruista, té una base biològica, sobre la qual podem aprendre a incidir per tal de desenvolupar aquesta capacitat, ens diu Anna Carpena, especialista en gestió de les emocions.

Per fer créixer l’empatia dels infants cal fer-ho des de l’empatia, tant a casa com a l’escola o en qualsevol àmbit educatiu. I el procés comença amb la construcció d’un entorn capaç de donar resposta a les necessitats de la infància.

Què és l’empatia i com s’educa. D’això ens parla l’autora, combinant l’aproximació interdisciplinària al tema amb les orientacions pràctiques, en aquest llibre destinat a les famílies, als educadors d’infants dels zero als dotze anys i a tothom qui cregui que l’educació emocional ens fa millors com a persones i com a societat.