DISCAPACITAT INTEL·LECTUAL

En aquest recull trobareu llibres adaptats a les diferents capacitats de les persones i també contes amb protagonistes amb algun tipus de discapacitat: física, psíquica o sensorial.

Guia «El calaix de la diversitat» Selecció de llibres

Guia completa de llibres i recursos adaptats (edició 2018)

Llegua de signes, Braïlle, Sistema pictogràfic i de comunicació, Lectura Fàcil, Àudio llibres…

Guia completa de llibres i recursos amb protagonista amb discapacitat

Que els protagonistes dels contes pateixin alguna discapacitat facilita la normalització de les discapacitats i la inclusió dels infants.

Lectura i discapacitat: què, qui i com? de Susana Peix i Meritxell Almirall de Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

Fulleja el llibre clicant la coberta

Una de les tasques dels prescriptors de literatura infantil és la d’unir esforços per garantir que tots els nens i nenes accedeixin a la lectura en igualtat de condicions, sobretot, a la lectura com a font de plaer. Però no tots els infants tenen les mateixes capacitats…

Sovint pensem en la inclusivitat com una utopia, com un ideal que costa molt d’aconseguir per manca de recursos materials, humans, econòmics… Volem trencar aquests tòpics i conscienciar del poder que tenim els professionals i les famílies per contribuir a la inclusivitat plena. La manera en com tractem les persones amb discapacitat pot marcar una gran diferència en el seu dia a dia i, de retruc, en la nostra societat. Els petits canvis els generem cadascú de nosaltres.
En aquest llibre, trobareu un manual per entendre QUÈ és la discapacitat, QUINES són les necessitats lectores dels infants amb discapacitat i COM podem normalitzar-la a través d’una panoràmica del sector editorial i dels recursos que existeixen.

CONTES ADAPTATS

LECTURA FÀCIL

LLegeix el meu article sobre Lectura Fácil: Lectura Fácil, discapacidad y bibliotecas. Biblogtecarios. Lectura Fácil. V Encuentro nacional de Extremadura. Bibliogtecarios

SM adapta la seva col·lecció Barco de Vapor a Lectura Fácil!!

De moment surt amb quatre títols (ja van 12), només en castellà i aviat més títols d’aquesta col·lecció tan arrelada que tindrà la seva versió adaptada a infants amb transtorns de l’aprenentatge o que simplement tenen un nivell lector diferent de la resta.

Això és el que diu l’editorial:

Este año hemos incorporado cuatro libros de Lectura fácil a nuestra colección de El Barco de Vapor. Son cuatro libros que ya estaban (y están) en nuestro catálogo. La diferencia es que están revisados y adaptados para Lectura fácil.

El fantasma de la casa de al lado de Iñaki R. Díaz.

En la casa de al lado vive un fantasma. ¡Os digo la verdad! Por las noches lo veo moverse. Lucas me ha retado a comprobarlo… ¿Y ahora qué hago? ¡Tengo que demostrarle que soy valiente! 

186082_205257Cómo consolar a una ardilla de Begoña Oro.

Rasi se ha escondido en la mochila de Nora. Quería estar en la clase de la pandilla de la ardilla. Ha descubierto que ¡puede ser la última ardilla del planeta! ¿Estará en peligro de ex-tin-ción? La pandilla encontrará la respuesta.

Aquests són altres dels títols publicats (trobaràs més a la web).

En aquest vídeo ens ho expliquen:

Viu la Festa de Mireia Estapé publicat per La mar de fàcil, 2017.

Aquest llibre comença amb la claror suau de la primavera i acaba amb la fosca dels dies més curts de l’hivern. A cada estació, les festes i les tradicions s’entrellacen les unes amb les altres com les baules d’una cadena, des del temps dels nostres avantpassats. Als catalans ens agrada ensenyar i compartir les nostres celebracions i, sobretot, la gastronomia relacionada amb cada festa.

El peix dels desitjos de Loek Koopmans publicat per ING edicions, 2017.

Adaptació del conte dels germans Grimm El pescador i la seva dona. Un pescador i la seva dona viuen en una olla, prop del mar. Un dia l’home pesca un peix que parla i que li demana que l’alliberi. Quan torna a casa, la seva dona li diu aquell era un peix dels desitjos i el fa tornar a cercar-lo per demanar-li una casa més gran. El seu desig créix i créix fins que la seva ambició arriba al límit.

La filla del carboner  de Carme Bernal i Carme Rubio amb il·lustracions de Montse Gisbert publicat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2012.
La filla petita del carboner sempre aconsegueix superar els petits paranys que li va parant el fill del rei. Fins on arribarà el seu enginy? Sempre se’n sabrà sortir tan airosament?

La germana dels set corbs : rondalla recollida pels germans Grimm de Carme Bernal i Carme Rubio amb il·lustracions de Núria Feijoó publicat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2012.

Explica com la valentia d’una noia pot arribar a desfer el terrible encanteri que té sotmesos als seus set germans.

L’Elinor i les oquetes del rei Maó de Carme Bernal i Carme Rubio amb il·lustracions de Txell Darné publicat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2010.

Aquesta rondalla catalana mostra com, amb l’ajuda d’unes oques, la protagonista se salva i la veritat s’acaba sabent. L’edició en castellà és de l’editorial Alqueria.

Catàleg de l’Associació de Lectura Fàcil amb tots els títols publicats.

LLETRA GRAN I LECTURA FACILITADA

Editorial Geu publica Carsla coneguda història de Disney/Pixar amb un text més senzill adaptat pels mateixos autors del text adaptat i presentat amb una tipografia de lletra molt gran per facilitar la comprensió lectora a nens i nenes amb discapacitat intel·lectual i també per a infants amb trastorns de l’aprenentatge i evidentment amb baixa visió.

Rayo McQueen, Mate, El Rey, Sally, Chick Hicks, Luigi… Tots a la carrera en una trepidant història sobre rodes.

De la mateixa col·lecció:

portada-elsoldaditoLa Topera presenta el seu primer títol: una adaptació lliure de Clara luna del conte, El soldadito de plomo de Hans Christian Andersen en vinyetes que estan acompanyades de fletxes que reforcen les accions.

Un conte molt adient per a nens i nenes amb discapacitat psíquica i/o intel·lectual que els permetrà seguir l’argument del conte a través de les imatges. Lee la reseña del cuento

LLENGUATGE PICTOGRÀFIC I DE COMUNICACIÓ (SPC)

Llegeix el meu article: Lenguaje pictográfico, discapacidad y bibliotecas. Biblogtecarios

Emma de Oriol Canosa y Jordi Sunyer publicado por Sallybooks, 2019.

El último título de la colección de pictogramas de Sallybooksque parece ser (desde el Memòria de Peix deseamos que no sea así) que será el último que publica la editorial.

Se trata de un cuento con algunos de los ingredientes que hacen que los lectores y lectoras queden atrapados. En esta ocasión con una cadena de favores de la la mano de Emma, la protagonista:

Emma es la cartera del pueblo y le encanta recorrer las calles en su bicicleta amarilla entregando cartas y paquetes. Pero una mañana, cuando hace el reparto del correo, se encuentra a todos sus vecinos muy tristes. ¿Qué ha pasado? ¿Qué puede hacer ella para ayudarles?

El marinero y el mar de Carlos Comendador publicado por Sallybooks, 2019

Esta obra está destinada a niños y niñas con necesidades educativas especiales, principalmente a jóvenes con Trastorno del Espectro Autista; aunque también puede servir de apoyo para otro tipo de grupos con problemas similares de comunicación y/o desarrollo.

Las ilustraciones y los textos del libro se apoyan en un sistema de pictogramas que ayudan a la comprensión del resto de elementos y constituyen un lenguaje por sí mismo, facilitando la compresión total del argumento de la historia.

Además, este libro ha contado en su desarrollo con el asesoramiento de la Asociación Lectura Fácil otorgándole así el sello que le identifica como uno de los materiales que siguen las directrices internacionales de la IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) e Inclusion Europe en cuanto a lenguaje, contenido y forma, a fin de facilitar su comprensión.

De la misma editorial dos títulos más:

Col·lecció Makakiños de contes adaptats al Sistema Pictogràfic de Comunicació (SPC) seguint el sistema BATA.

Los colectivos implicados en la educación especial reclamaban desde hace tiempo material de apoyo para facilitar la lectura a personas con trastornos de comunicación y dificultades de comprensión lectora ante la carencia de proyectos que tuviesen en cuenta a estas personas con necesidades de apoyo (Paralisis cerebral, Trastornos del Desarrollo, Autismo, Síndrome de Asperger, Trastornos de la Comunicación, etc).
La lectura se apoya en un sistema pictográfico (SPC) creado por Roxanna Mayer Jhonson. El texto ha sido adaptado para facilitar la lectura, reduciendo las palabras con carga simbólica, las metáforas y evitando en lo posible términos abstractos. La ilustraciones también se han hecho buscando la máxima concreción y mejorando la comprensión del lenguaje plástico.

La verdadera historia de Caperucita Roja amb text de BATA, una versió d’Antonio Rodríguez Almodóvar i il·lustracions de Mark Taeger, 2019.

Esta versión de Caperucita realizada por Antonio Rodríguez Almodóvar tras una larga investigación sobre las numerosas variantes del cuento, se ha ajustado para una lectura más fácil, restando abstracción al lenguaje. Destacan las sorprendentes y vanguardistas ilustraciones de Marc Taeger, de estilo rústico, contrastado cromatismo y gran expresividad: las distintas figuras de Caperucita parecen garabatos hechos por manos infantiles y el lobo tiene reminiscencias picassianas. Además del texto y las imágenes, la lectura se apoya en el lenguaje de pictogramas SPC, un sistema de comunicación basado en dibujos y colores.

Nicolás va a la bilblioteca amb text de BATA, il·lustracions d’Alicia Suárez, és el darrer títol de la col·lecció Makakiños que ja feia molt de temps que esperàvem. Una idea original d’Antonio Zorrilla, un bibliotecari de Vélez-Málaga sensible a les discapacitats i a les necessitats lectores dels seus usuaris.

Aquest llibre explica què és una biblioteca i que hi podem fer. El text apareix com a la resta de la col·lecció adaptat al sistema SPC, un sistema pictogràfic i de comunicació adreçat a persones amb discapacitat intel·lectual o transtorns de l’aprenentatge.

Nicolás va a la biblioteca. Quiere coger libros en préstamo y alguna película. Nicolás entra y saluda.
-¡Hola! ¡Buenas tardes!
-¡Hola! ¡Buenas tardes, Nicolás!
A Nicolás le gusta mucho ir a la biblioteca. Allí puede buscar información en el ordenador, puede disfrutar mucho escuchando cuentos, puede ver exposiciones y además…

Altres títols de la col·lecció Makakiños:

GEU Editorial publica un libro de  Disney- PIXAR adaptado al lenguaje SPC con fichas en la colección PICTO-CUENTOS:

Buscando a Dory, adaptado por Ainara Calvo Llorente.

Este cuentos está adaptado al lenguaje  SPC (Sistema Pictográfico y de Comunicación) y presenta una adaptación del cuento del conocido pececillo en pictogramas que facilitan la lectura y comprensión a niños y niñas con discapacidad intelectual o trastornos en el aprendizaje.

El libro se presenta dentro de una caja que incluye targetas para trabajar el cuento con los personajes de la historia, las acciones… todas ellas con la imagen en este lenguaje.

De la misma colección PICTO-CUENTOS

Otra de las colecciones adaptadas a pictogramas de la editorial GEU, trabaja los conceptos más cotidianos de los niños y niñas a través de Ana, su protagonista, todos ellos adaptados por Ainara Calvo:

La logopeda Clara Isabel Delgado, define en «Mi comunicador de pictogramas» publicado por CAPAT-IMSERSO que:

Un pictograma es un dibujo que puede representar una realidad concreta (p.e. un objeto, animal, persona, etc.). Una realidad abstracta (p.e. un sentimiento). Una acción, (p.e. mirar), e incluso un elemento gramatical (p.e. adjetivos, conjunciones, artículos, preposiciones, etc.)…

Un pictograma debe ser para la persona una forma de interpretar, comprender y transformar su realidad en imágenes y, a través de éstas, un medio para expresar y transmitir su pensamiento al interlocutor.

Niños y niñas leen cuentos en la biblioteca

Lee el artículo sobre Lenguaje pictográfico en Biblogtecarios.

Gínjols, aquesta setmana hem entrevistat a María Luisa Carrillo, autora de la Col·lecció Pictogramas, de la editorial CEPE.  Va estudiar Magisteri tot i que escriu i dibuixa… Crea!

De la Col·lecció Pictogrames és autora del text i les il·lustracions i també del projecte pedagògic. Són contes de Lectura Fàcil pensats per ajudar en l’aprenentatge de la lecto-escriptura als nens i nenes. Han estat creats com una eina útil sobretot per a infants amb necessitats educatives escecials com l’autisme o amb dificultats de llenguatge.

Logopedes, orientadors, mestres i professors els recomanen per la seva utilitat. Es tracta d’uns contes avalats per Juan Martos, una autoritat en autisme i estan testats per l’Equip  Deletrea abans de ser publicats.

Actualment hi ha 26 títols publicats en aquesta col·lecció.CONTES AMB PROTAGONISTES AMB  DISCAPACITAT

Otra colección de la editorial GEU, es la de Puzles para trabajar conceptos básicos.

Una colección de libros juego desarrollada específicamente  para que niños y niñas con discapacidad intelectual o transtorno cognitivo  trabajen las emociones a través de aspectos tan importantes como la identificación de expresiones faciales y corporales.

Desarrollarán la comprensión de la relación entre emociones/situaciones, pensamientos/emociones y mejorará su reconocimiento y respuesta ante emociones ajenas,las habilidades sociales y la empatía,etc.

De la misma colección Puzles para trabajar conceptos básicos:

CONTES AMB PROTAGONISTES AMD DISCAPACITAT INTEL·LECTUAL