Amb la psicòloga Meritxell Almirall

La psicòloga Meritxell Almirall és una col·laboradora fixa del programa Memôria de Peix com ja ho era Més content que un gínjol. En aquesta secció es treballen diferents temàtiques i els contes que ens poden ajudar a que els infants superin diferents situacions, conflictes…

Qui és la Meritxell Almirall?

Tot seguit us deixo un llistat dels temes que van sorgint. Però primer de tot podeu escoltar la primera col·laboració on en explica com ens poden ajudar els contes per solucionar conflictes o situacions amb els nostres infants. Clica als enllaços i escoltar l’entrevista:

Algunes des les coses que ens explica la Meritxell:
– Els contes ens ajuden a poder parlar del tema.
– No cal bombardejar els infants en el moment del conflicte.

Alguns temes que hem treballat fins ara. Una secció inclosa dins d’un programa…

Seguiu el programa i estareu al dia de tot el que ens proposa i ens explica la Meritxell!

Llibres que hem presentat al programa:

Auxili! Rebequeria a la vista. de Joan Portell editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

Un llibre per saber què fer abans, durant i després d’una rebequeria, els deures de la nostra psicòloga Meritxell Almirall de Sompares que s’encarrega de presentar totes les novetats que ens arriben al Memòria de Peix relacionades amb la criança dels fills en una secció adreçada a pares, mares i educadors en general. Ens parla de l’Ampolla de la calma ideada per Montessori, que podeu descobrir a través del blog Pedra, paper, tisora on col·labora la Meritxell.

ESCOLTA COM ENS PRESENTA AQUEST LLIBRE AL PROGRAMA

La psinopsis de l’editorial diu:

Què és una rebequeria? Què podem fer davant d’una rebequeria? Com hem d’actuar? Ens volen prendre el pèl els infants quan fan una rebequeria?
En aquest llibre descobriràs quines són aquestes maneres i com les podeu anar incorporant al dia a dia de l’infant.  A dins hi trobaràs com ensenyar els nostres fills a respirar amb tranquil·litat, com fer una botella de la calma o un arbre dels problemes. 
Al llibre, també hi ha un espai dedicat als pares i mares per mostrar-los eines de gestió de les emocions per als adults. A la part final del llibre hi ha un recull de contes triats especialment per a aquesta ocasió.

 


Entre les novetats d’aquesta setmana la nostra psicòloga particular, la Meritxell Almirall ens ha presentat aquesta novetat d’Agnès Brossa publicat per Eumo editorial: Em dic Joan i crec que sóc dolent

ESCOLTA COM ENS EL PRESENTA AL PROGRAMA

El títol del llibre ja ens crida l’atenció i és que l’Agnès Brossa, psicòloga infantojuvenil i forense en àmbit de família, fa un recull de situacions en primera persona de situacions que es troben els infants o els pares i com es faria l’acompanyament per resoldre les situacions.

Com és el cas del protagonista que dona títol al llibre. En Joan que no para quiet, que es vol portar bé però no li surt. Els companys li diuen que molesta. Li donen ordres i no es capaç de seguir-les. L’Agnès fa un recorregut per les diferent situacions per tal de que els lectors puguin extrapolar a situacions personals…

La psinopsis de l’editorial diu:

En Joan, de set anys, no s’està mai quiet, es distreu i no para atenció. L’Alèxia té cinc anys i no se li pot dur la contrària perquè sempre està enfadada. En Miquel, de quatre anys, és tossut i té una fixació amb el color vermell; si ha de pujar en un cotxe d’un altre color fa una rebequeria. La Laura, intel·ligent i sociable, fa segon de primària i encara li costa molt de llegir.

En Joan, l’Alèxia, en Miquel i la Laura, i tants nens i nenes com ells, serveixen a Agnès Brossa per parlar de criatures amb problemes de conducta, d’aprenentatge o d’hàbits i de com ajudar-les a créixer.

L’autora anima mares, pares i mestres a no ignorar les dificultats que presenten alguns infants, que no avancen adequadament en el llenguatge, que tenen por, que no saben dormir sols, que no volen separar-se dels pares… i els ofereix pautes educatives específiques per ajudar-los a madurar en tots els sentits.


Guia per a mares i pares que no són perfectes i criatures que no han de ser-ho

Un manual de Tania García, especialista en una educació basada en el respecte mutu, és assessora familiar, publicat per Eumo.

«Educar és una bonica oportunitat per créixer com a persones; cal que l’aprofitem tenint present que nosaltres no som perfectes, ni les criatures han de ser-ho.»

Quan heu renyat per última vegada els vostres fills? Els crideu i els castigueu? Les rutines i les obligacions us fan discutir sovint? Si volem que els nostres fills siguin persones felices, hem de deixar de banda els crits, les discussions i els càstigs i hem d’educar-los amb respecte, empatia i amor incondicional.

La Meritxell Almirall comenta el llibre i destaca algunes cosetes com ara el treball sobre el passat escrivint una carta al teu jo infant, als pares i a les persones que ens han protegit durant la vida.

Quan un fill té un mal comportament preguntar-se: què estic fent malament? En què m’he equivocat? Quines necessitats emocionals se m’escapen?… Reflexionar i reviure moments en els que no ens sentim orgullosos de com hem tractat els fills. Establir límits coherents amb la seva capacitat d’entendre (massa explicacions no calen)… L’organització i planificació de com passar temps amb els fills o el pensament refugi: imaginar-nos en un moment de felicitat amb els nostres fills quan ens enfadem amb ells són algunes de les pautes que es poden trobar a la guia…


ESCOLTA EL PROGRAMA D’AQUESTA SETMANA

Presentarem els llibres en diferents entrades i comencem amb la nostra psicòloga Meritxell Almirall que ens presenta el llibre Llegim? Com fer lectors entusiastes de Joan Portell de Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

Un llibre que fomenta l’hàbit lector donant un pas més enllà. Ofereix eines i estratègies per acostar els llibres als infants amb consells de com triar un bon llibre. En Joan que és pedagog, crític literari i escriptor selecciona lectures i aporta informació de com col·laborar amb la biblioteca escolar o com fer ús de la biblioteca pública. Dedica un capítol a les dificultats lectores com detectar-les i que fer-hi.


Retalls de vida emocional. Educant la interioritat i la intel.ligència social d’Anna Carpena i publicat per Eumo Editorial i també ens parla de la la sobreprotecció dels nostres fills i ens dona unes quantes estratègies per gestionar de les emocions amb els infants.

ESCOLTA L’ENTREVISTAretalls_vida_emocional-small

«A la ràdio del cotxe se sent la cançó “Jo no tinc por”.
‒Jo sí que en tinc, de por –diu l’Eduard, assegut al seient del darrere.
L’Eduard té quatre anys i sap que tenir por és normal. L’hi ha ensenyat el pare. I també ha après que, si en parla, les pors es tornen petites.»

A partir d’experiències reals, Anna Carpena basteix un relat viu i sincer que ens mostra com abordar l’educació emocional, imprescindible per a la felicitat dels infants i adolescents amb qui convivim i per a la nostra pròpia.

La Meritxell dirigeix el centre psicològic i maternal Som pares, és llicenciada en psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i diplomada en Gestió de Persones per EADA. Té formació especialitzada en atenció precoç, prevenció, diagnòstic i tractament en la infància reconegut per l’Associació…


Cuentos Sanadores de la Susan Perrow publicat per ING direct, amb la psicòloga Meritxell Almirall. Un llibre de la col·lecció Vivir con niños:

“Una ayuda para padres y educadores para gestionar situaciones difíciles y desafiantes”

Un llibre pràctic que ajudarà a pares, educadors i terapeutes, a emprar els contes per afrontar situacions i comportaments complexos, com ara un canvi de residència, una separació, les pors, el dol o una malaltia.