Dones extraordinàries

Des de fa un parell d’anys… potser una mica més. S’estan publicant llibres infantils que expliquen les proeses de dones extraordinàries de la història. Alguns llibres que són reculls en format biografía i curiositats. D’altres monogràfics i també hi ha en format de conte… Aquí us les recullo en una entrada. –> Mireu també Mujeres extraordinaries en castellà

Si trobeu a faltar alguna només m’ho heu de dir!

Supremas: chicas mitológicas de Xan Eguía publicat per Bululú, 2019.

Si un libro sobre chicos extraordinarios pueden y deben leerlo chicos y chicas, ¿por qué no un libro sobre chicas mitológicas? Atenea, Perséfone, Batwoman, la Princesa Leia, Katniss Everdeen, América Chávez… son mujeres supremas, tienen muchas cosas en común pero sobre todo valores imprescindibles.

Contes de 10 grans pioneres valencianes publicat per Bruixola, 2019.

Preciós llibre que se centra en 10 dones valencianes de diferents èpoques, que van obrir camí en àmbits on fins aleshores molt poques vegades havien pogut accedir: la universitat, l’aviació, la creació literària, l’advocacia, la política, etc.Cada relat recull una escena infantil en la qual s’albira el camí meravellós i valent que prendrà després la seua protagonista: Matilde, per exemple, és la xiqueta que dona menjar i sabates a un home famolenc, i que es convertirà d’adulta en la primera alcaldessa espanyola. O Helena, que actua en una obra teatral sent una xiqueta amb un talent tan gran que el públic esclata en aplaudiments, i serà després la primera productora i directora espanyola de cinema.Històries inspiradores de dones avançades al seu temps.

Dones extraordinàries que van canviar el món de Kate Pankhurst  publicat per Barcanova,2018.

Coneix la història de tretze dones extraordinàries que van aconseguir coses increïbles seguint el que els deien el cor, el seu talent i els seus somnis.

Vols volar pel cel amb l’aviadora AMELIA EARHART, defensar la justícia amb la ROSA PARKS, fer grans descobriments com la MARIE CURIE, crear l’estil de la FRIDA KHALO, la COCO CHANEL o la JANE AUSTEN?

Viu la teva pròpia aventura de la mà d’algunes de les dones que han ajudat a definir el món en què vivim.

Dones de ciència: cinquanta pioneres valentes que van canviar el món publicat de Rachel Ignotofsky per Estrella Polar.

Entre les pioneres que hi apareixen, podem trobar figures tan conegudes com Marie Curie i Jane Goodall, i d’altres no tan conegudes, com Rachel Carson, que ja a principis del segle XX va advertir sobre els efectes nocius dels pesticides en el medi ambient i de la creixent contaminació.

 

Las chicas son de ciencias, amb 25 científiques. Autors: Irene Cívico, Sergio Parra i Núria Aparicio. Editorial Montena

Descubre a 25 supercientíficas que cambiaron el mundo y demostraron que ¡las chicas son de ciencias! #ChicasDeCiencias

¿Sabes cuántos descubrimientos científicos debemos a las mujeres?Aunque en los libros de historia parezca que las ciencias son cosa de hombres, de eso nada: desde Agnodice, la primera médica conocida de la historia, hasta Rosalind Franklin, la química que descubrió la estructura del ADN, pasando por Vera Rubin, la astrónoma que vio lo que nadie veía, las mujeres han sido pioneras en ciencias desde el inicio de los tiempos. Y aun así, ¿podrías nombrar al menos a diez chicas guerreras que lo petaron en el mundo de las ciencias?

Col·lecció Genis de la ciència:

Hipàtia, la gran mestra d’Alexandria de de Víctor Garcia i Mar Azabal publicat per Vegueta.

Hipàtia d’Alexandria va ser una de les primeres filòsofes però, tot i això, els llibres d’història no li han fet gaire justícia. Gran mestra neoplatónica, Hipatia va destacar als camps de l’astronomia i les matemàtiques. També és recordada com a una genial inventora: va millorar el astrolabi –una eina molt útil per a navegar prenent com a referència la posició dels estels– i va desenvolupar el primer aparell per mesurar la densitat dels líquids. Aquest llibre explica la història de com va aconseguir fer tantes coses en un món dominat pels homes, i és apassionant…

Jane Goodall la millor amiga dels ximpanzès de Marcos Muslera i Albert Asensio publicat per Vegueta.

Jane Goodall és una de les figures més importants en la història de la primatologia. El recorregut que traça aquest volum no només explica en què van consistir les seves dècades d’estudis amb ximpanzés o quins són els seus descobriments principals, sinó que al mateix temps serveix per transmetre valors importants, com ara el respecte per la vida animal i el medi ambient. Tant el registre de la narració com l’estil de les imatges són els adequats per als escolars en una franja d’edat entre 8 i 11 anys.

Lise Meitner, la física que va iniciar l’era atòmica de Mònica Rodrígues i Àfrica Fanlo publicat per Vegueta.

Lise Meitner va ser una excel·lent investigadora en física nucleari els seus treballs van donar inici a l’era atòmica. Va aportar tant a la ciència que, sens dubte, es mereixia el premi Nobel. Malgrat tot, no li van arri-bar a concedir, molt probablement perquè era una dona en un àmbit fins llavors reservat als homes. També va ser la protagonista d’una vida apassionant, víctima de les persecucions que van marcar la història d’Europa de la primera meitat del segle XX.

Petits relatas de grans històries: Amelia Earhart d’Isabel Thomas i Il·lustracions Dàlia Adillón publicat per Blume.

Per què Amelia Earhart va ser una heroína de l’aviació?
Va ser la primera dona que va travessar l’oceà Atlàntic en un vol en solitari, va batre récords aeronàutics, va escriure llibres que van ser èxits de venda i va lluitar per la igualtat de drets de la dona.
La seva desaparició quan intentava fer la volta al món continua sent un misteri.

Marie Curie (Petits relats de grans històries) d’Isabel Thomas i Anke Weckmann publicat per Blume.

Per què va ser Marie Curie una superestrella de la ciència?

Va ser la primera dona a aconseguir un premi Nobel, va trobar dos elements químics nous, va ajudar a descobrir tractaments contra el cáncer i fins i tot va inventar el terme radioactivitat, tot i que finalment va pagar un preu molt alt per la seva dedicació a la física…

Coneix una de les personalitats més brillants de la ciencia a través d’aquest recorregut tan original per la seva vida fascinant.

L’editorial Alba presenta en una col·lecció: Petita i Gran adreçada als infants a dones que d’una manera o d’una altra formen part de la història contemporània:

“…dissenyadores, pintores, aventureres, escriptores, científiques, cantants… Dones úniques i meravelloses de les quals aprendre i amb les quals identificar-se…”

Teresa de Calcuta de Ma Isabel Sánchez Vegara i Natascha Rosenberg de la col·lecció Petita & Gran publicat per Alba.

Teresa de Calcuta (Uskub, 26 d’agost de 1910 · Calcuta, 5 de setembre de 1997) va ser una monja catòlica d’origen albanès fundadora de les Missioneres de la Caritat. Durant més de 45 anys va dedicar la seva vida a atendre pobres, malalts, orfes i moribunds, primer a l’Índia i més tard, a la resta del món. Per la seva tasca humanitària va obtenir el Premi Nobel de la Pau i després de la seva mort, va ser canonitzada i proclamada santa.

El setè títol de la col·lecció està dedicat a Ella Fitzgerald, una de les veus més influents del jazz i tota una llegenda de la història de la música. Una biografia en forma de conte a càrrec de Mª Isabel Sánchez Vergara i il·lustracions de Barbara Alca.

Nascuda a Newport News (Virginia), va créixer a Yonkers (Nova York) en una situació de pobresa permanent. El seu pare, William Fitzgerald, conductor de tren, va abandonar a la seva mare Temperance (Tempie) Fitzgerald, bugadera, quan Ella era encara molt petita.
Va tenir una adolescencia i joventut molt complicada que va condicionar el seu comportament amb problemes l’absentisme escolar i fins i tot amb la policia, fet que la va dur a ser internada en un reformatori, d’on va tractar d’escapar diverses vegades, així com de casa…

Des de petita li agradava ballar i cantar en un club escolar i en el cor de la Bethany African Methodist Episcopal Church. Va aprendre a tocar la piano , va escoltar atentament la ràdio i va estudiar tots els enregistraments que sortien de Louis Armstrong i les Boswell Sisters… Va debutar com a cantant amb 19 anys.

L’Ella Fitzgerald , va deixar una gran empremta amb el seu particular segell en cançons de tots els estils: swing, bebop, blues, gospel, soul, bossanova… i va desenvolupar com ningú el scat, un tipus d’improvització vocal amb la qual convertia la seva veu en un instrument. Una dona inigualable que músics com Frank Sinatra, Louis Armstrong o Duke Ellington acabarien batejant com la Primera Dama de la Cançó.

L’autora Maria Isabel Sánchez Vergara, narra en forma de conte la biografia d’Ella Fitzgerald per acostar la vida d’aquesta veu història als infants. De la mateixa manera que ho fa amb el vuité títol de la col·lecció la mateixa col·lecció:

Dian Fossey amb il·lustracions d’Alessandra De Cristofaro.

La Dian va néixer a Sant Francisco fou una zoòloga estatunidenca reconeguda per la seva labor científica i conservacionista amb els goril·les de les muntanyes Virunga (a Ruanda i la República Democràtica del Congo). El seu caràcter fort i apassionat la va portar a lluitar ferotgement contra el tràfic d’animals i la caça furtiva. Amb aquesta lluita, que va acabar amb la seva vida, va aconseguir salvar de l’extinció una espècie única: els goril·les de muntanya. Fossey va ser assassinada el 1985; el cas encara es troba obert…

Ambdós títols els publica en castellà la mateixa ediorial Alba dins de la col·lecció Pequeña & Grande.

ALTRES TÍTOLS DE LA COL·LECCIÓ PETITA & GRAN

Simone de Beauvoir (Petita&Gran) de Chrisitne Roussey i Mª Isabel Sánchez publicat per Alba.

El diario de Anne Frank (Montena)

“Tras la invasión de Holanda, la familia Frank se ocultó de la Gestapo en una buhardilla anexa al edificio donde el padre de Anne tenía sus oficinas. Allí permaneció recluida desde junio de 1942 hasta agosto de 1944, fecha en que sus miembros fueron detenidos y enviados a campos de concentración. En ese lugar y en las más precarias condiciones, Anne, una niña de trece años, escribió su estremecedor Diario: un testimonio único sobre el horror y la barbarie nazi, y sobre los sentimientos y experiencias de la propia Anne y sus acompañantes.

El presente volumen recoge este estremecedor relato bella y delicadamente para volcarlo a la novela gráfica. Una nueva oportunidad de acercarse a una historia que ya forma parte de todos nosotros”.