Brujarella… Simplement genial!

...Fa uns dies vaig fer una entrada amb les novetats de Thule i vaig deixar pendent una d’elles: Brujarella. Havia començat la lectura i m’estava agradant molt així que vaig decidir reservar-la per fer una ressenya i com que «loprometidoesdeuda» aquí va…

En una paraula tal i com anuncio al títol del post el llibre em sembla genial. No coneixia l’Iban Barrenetxea i he descobert a un il·lustrador fantàstic i a un escriptor (aquesta és la seva primera novel·la) amb el toc d’humor irònic, punxant, sarcàstic i divertit que més m’agrada en una lectura. Però comencem pel principi…

Barrenetxea, Iban. Brujarella. Barcelona: Thule, 2014. ISBN 978-84-15357667-

«Como todos los años Brujarella, que era la bruja más limpia del mundo, hizo su colada.Tras un buen rato removiendo el agua de un gran caldero humeante, se dirigió hacia el jardín con su cesto y las pinzas para secar la ropa a la luz de la luna llena. El cesto de la colada estaba lleno de calcetines. Y es que, si a Brujarella le gustaba algo sobre todo lo demás, eran los calcetines a rayas…»

Aquesta és la manera com l’Iban presenta a la protagonista del llibre, una bruixa com qualsevol altra que te una dèria especial pels mitjons i que descobreix que li falta un quan fa la seva bugada. Aquest és el punt de partida d’una aventura de bruixes en la que apareixen diferents personatges, algun de ben estrambòtic com un pingüí emperador.

L’Iban fa partícep al lector d’una trama que atrapa des de l’inici proporcionant al lector una informació que els personatges desconeixen. La «Hermandad de brujas del bosque» es reuneix perquè han desaparegut totes les granotes de Terragrís i la Brujarella es pensa que amb la «desaparició» les bruixes de l’hermandat, es refereixen als seus mitjons (ella creu que han desaparegut tots els mitjons de totes les bruixes, no només els seus) així que acompanyada d’un seguici ben estrafolari: una garsa, un llop i un pingüí emperador marxa amb la intenció de descobrir el misteri dels mitjons desapareguts!

...

L’Iban ens presenta un llibre amb unes il·lustracions fantàstiques a doble pàgina, que es van intercalant amb el text. Són molt detallades, en blanc, negre i mil tonalitats de grisos.

Brujarella és una lectura per a totes les edats. L’Iban té una manera de redactar molt precisa i força carregada de vocabulari que enriqueix molt el text. Utilitza les paraules necessàries en cada moment i no per ser més complicades les substitueix i això m’agrada. Els adults trobareu molts gags que mantindran un somriure mentre llegiu i els infants descobriran una aventura divertida que podran llegir acompanyats o autònomament.

Sabíeu que les bruixes no saben comptar? és per això que quan la bruixa Miravella va preguntar si estaven totes a la reunio:

«Las brujas de la Hermandad del bosque guardaron silencio. Se podía oír el balanceo de cada brizna de hierba, el incansable vaivén de las hormigas, el excavar de las lombrices bajo la tierra húmeda… Algunas brujas se miraban la punta de los zapatos, otras levantaron la vista hacia las nubes. Una de ellas se puso a silbar una melodía desafinada.
-¿Quéee?. No es necesario contar. Será suficiente con que miremos a nuestro alrededor por si falta alguien…»

I ara, a llegir!

 

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s