Escriptor@s

Algunes lectures i contes infantils i juvenils sobre escriptors ficticis o reals, amateurs o professionals, i també sobre l’art d’escriure i crear històries

(selecció realitzada inicialment pel grup de treball especialitzat en literatura infantil BibBotó a la que aniré afegint títols…)

Prohibido leer a Lewis Carroll. de Diego Arboleca publicat per Anaya.

Este libro narra la historia de Eugéne Chignon, una joven institutriz francesa que en 1932 viaja hasta Nueva York para cuidar de una niña, Alice, cuya desatada pasión por el mundo creado por Lewis Carroll ha provocado que sus padres le prohíban leer sus libros.
La primera misión de Eugéne será evitar que Alice se entere de que Alice Liddell, la auténtica Alicia que inspiró a Lewis Carroll, ahora con ochenta años, va a visitar la ciudad para recibir un homenaje.
Eugéne Chignon comprobará que las extrañas casualidades, los personajes extravagantes y las situaciones absurdas no son solo patrimonio del País de las Maravillas, sino que se encuentran a menudo en nuestro mundo y especialmente en esa casa.
La comedia disparatada y los datos históricos (reales y a pesar de eso aún más disparatados) tienen cabida en esta novela, en la que el sinsentido, ese nonsense tan emblemático de Carroll, acaba teniendo mucho sentido.

Premio Lazarillo de Creación Literaria, 2012
Premio Fundación Cuatrogatos 2014
Selección White Raven 2014
Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil 2014

El cuento de Auggie Wren de Paul Auster publicat per Lumen.

El narrador, Paul Auster, compra sus cigarros holandeses en un determindao estanco de Brooklyn con cuyo propitario, de sobrenombre literario Auggie Wren, tiene una afición: sacar fotografías siempre del mismo ángulo de su calle a diversas horas, en diferentes estaciones, durante todo el año, y año tras año.

L’efecte Calders de Santi Baró publicat per La Galera.

L’any 1977 en Cruyff triomfa al Barça. Està de moda demanar Dràcules i fa poc que s’ha fundat un diari català on escriu un escriptor famós: en Pere Calders. Però a Llançà, i a l’agost, això li queda molt lluny al Xavier. A ell només li agrada llegir còmics i evitar els seus pares, que regenten la petita llibreria i són àvids lectors. I també ha de gestionar la seva dificultat de fer amics. O de conservar-los. La inesperada amistat amb l’excèntric Pere Calders, que estiueja al poble, pot canviar aquesta dinàmica.

Un relat meravellós que transporta els lectors a un passat molt recent i ideal; i que ens fa conèixer una figura de la literatura com Calders.

La Gran O de Santi Baró publicat per Cruïlla.
La Laura Bac és una escriptora coneguda. Després d’haver fet una animació lectora en una escola, rep un email de l’Ona Castellví, una de les alumnes presents a la xerrada. La noia li diu que és una gran admiradora seva, i també li insinua que és una mica diferent de la resta de gent. Això desperta la curiositat de la Laura, i comença una relació entre totes dues a través del correu electrònic. La noia es mostra sempre misteriosa, i declara que se sent rebutjada per tothom. La Laura intenta ajudar-la, mira de descobrir quin problema té l’Ona. Però quan parla amb la professora de la classe, aquesta li diu que no hi ha cap alumna que es digui Ona Castellví. Qui s’amaga darrere aquest nom? És algú que té un problema tan greu que no el vol confessar a ningú? O… podria ser una broma?

Al Señor Zorro le gustan los libros de Franziska Biermann publicat per Los cuatro azules.
En esta segunda entrega nuestro querido Señor Zorro se ha convertido en un escritor de éxito con la ayuda de su amigo,el editor Señor Schultz. El Senor Zorro se dedica a vagabundear por aquí y por allá, buscando nuevas ideas para escribir sus libros. Durante el verano anota todas sus ideas en libretas color”cola de zorro” que almacena en el sótano de su casa. Allí se encierra cuando llega el frío a escribir las aventuras de su héroe de ficción, el intrépido Jacky Marrone. Un día las notas desaparecen y el Señor Zorro cree que su carrera de escritor se ha terminado.

Em dic Aran i m’encanta escriure! de Jaume Cela publicat per Animallibres.

L’Anna, la meva mestra, ha tingut una bona idea. Ens ha dit que cada setmana escriurem un text. Els anirem recollint i per Nadal en farem un llibre que regalarem a la família. I encara més bona idea: que un altre nen o una altra nena de la classe en faci els dibuixos. Ja friso per veure la meva família asseguda llegint les meves redaccions i dient-ne meravelles.

M’encanta escriure!

Llegeix un fragment

Jules Verne i la vida secreta de les dones planta de Ledicia Costas publicat per Barcanova.

La família de la Violeta amaga un secret mil·lenari que ha aconseguit mantenir en secret fins ara.
L’any 1884 el famós escriptor Jules Verne va atracar el seu vaixell Michel III a la ciutat gallega de Vigo. Verne sospitava que en aquella ciutat trobaria la resposta d’un secret mil·lenari i no pensava parar fins a descobrir que tenia raó. Què buscava, Verne, quan va irrompre a casa del senyor Philipot, un apotecari membre del Gabinet Secret de les Plantes amb Propietats Ocultes? Com coneixia l’escriptor l’existència d’aquella enorme màquina metàl·lica, en forma de peix, que s’amagava al soterrani del senyor Sanjurgo?

Misteri, aventura i màgia ancestral en un trepidant viatge contra rellotge.

Corazón de tinta de Cornelia Funke publicat per  Siruela.

Quiénes son de verdad Dedo Polvoriento, Capricornio o Lengua de Brujo lo sabrá la joven Meggie por las respuestas que encuentre en un viejo pueblo de las montañas de Liguria… y también en un libro. Cuando Mo, el padre de Meggie, saluda a un extraño visitante que aparece en su casa, la niña siente que aquella persona emana un peligro, quizá una gran amenaza contra su padre… y entonces huyen al sur, a la casa de tía Elinor, propietaria de una de las más fascinantes bibliotecas que uno pueda imaginar. Meggie descubrirá que los forasteros que misteriosamente aparecen y desaparecen, como aquel visitante nocturno, llaman a su padre Lengua de Brujo, ya que tiene el don de dar vida a los personajes de los libros cuando lee en voz alta. Esta nueva novela de Cornelia Funke es magia, es mágica y es fantástica: es un viaje al mundo de los libros, una gran novela de aventuras y una declaración de amor a los grandes textos universales que cautivan a los lectores. Y también, una lucha feroz entre ficción y realidad, y entre bien y mal.

Estimat Max de Sally Grindley publicat per Cruïlla.

En Max té nou anys. Després de llegir una novel·la que li ha agradat molt, decideix escriure a l’autora per felicitar-la. L’escriptora li contesta, i així comença una relació per carta enriquidora per a tots dos, sobretot per al nen, que descobreix com pot fer front als seus problemes.

A la portada diu que l’autora es D. J. Lucas, però si mires el llibre per dins hi ha una signatura de la Sally Grindley, que diu que l’hi agradaria escriure tant bé com la D. J. Lucas i per aixo firma amb el seu nom. Està escrit en fulls cuadriculats.

Els fantàstics llibres voladors del Sr. Morris Lessmore de William Joyce publicat per Andana.

Morris Lessmore amaba las palabras. Amaba las historias. Amaba los libros. Pero en toda historia siempre surge algún contratiempo. Un día el cielo se oscureció y el viento comenzó a soplar y soplar … y todo lo que había alrededor de Morris desapareció , incluso las palabras de su libro. Entonces , se encontró con una chica encantadora que volaba llevada por una animada banda de libros voladores, y le regaló su cuento preferido .

Ese libro le pidió que lo siguiera y lo llevó a un edificio extraordinario donde ” hacían nido ” muchos libros …

Al youtube podeu trobar aquest vídeo fantàstic sobre el llibre:

En Roc escriu una història de Tad Hills publicat per Joventut.

El Roc estima els llibres i li encanten les paraules. Un dia té la idea d’escriure una història. Però no sap què escriure. No li ve cap història al cap.

El seu mestre, el petit canari, l’aconsellarà. El Roc observa el seu entorn fins que troba un tema i les paraules adequades per escriure una història molt bonica.

Frederick de Leo Lionni publicat per Kalandraka.

Una familia de ratones recoge provisiones y todos trabajan, excepto Frederick, que aparentemente no hace nada.
Pero sin que los demás lo sepan, él también se aprovisiona: rayos de sol, colores, palabras…

Cuando llega el invierno,sus compañeros reconocen que su misión poética había sido esencial para que los ratones sobrellevasen mejor la crudezade la estación invernal.

Y así Frederick es aceptado tal y como es.

 La màquina d’escriure de Tom McLaughlin publicat per Coco Books.

En Pol ha trobat una màquina. Però és una màquina que ni xiula ni brunzeix. Tampoc no té botó d’ON/OFF. I no emet cap llum intermitent. En canvi, FA lletres. I, tal com descobreix en Pol, les lletres poden crear imatges. I les imatges poden explicar històries. Que potser ha trobat una màquina d’inventar contes, en Pol? Alegries que una simple màquina d’escriure pot proporcionar en un món ple de ginys d’alta tecnologia. Un interessant llibre il·lustrat que ret homenatge a la creativitat i a la il·lustració com a principals eines de comunicació a l’hora d’explicar històries, i que ens farà descobrir que sovint, darrere del que pot semblar un error, possiblement s’hi amagui un gran talent.

Altres contes sobre la dislèxia.

Virginia Wolf de Kyo MacLear publicat per Jaguar.

Un día mi hermana Virginia se despertó sintiéndose algo lobuna y un poco malhumorada. Además, no dejaba de hacer cosas extrañas, incluso ruidos de lobo…

Estimada Susi, estimat Paul de Christine Nöstinger publicar per Cruïlla.

En Paul i la Susi són amics de ja fa molts anys, i sempre han anat junts a escola. Però ara els pares d’en Paul tenen una nova feina fora de Viena, cosa que allunya en Paul i obliga els dos amics a parlar-se per carta. La veritat és que mai no deixen de fer-ho, ni tan sols quan la Susi està malalta.. Ara en Paul viu en una casa al mig del camp, i va a una nova escola. A la seva classe ha trobat amics i sobretot un enemic molt important: en Franzi… Només de llegir les coses que li explica en Paul, la Susi ja li té mania.

Per a la Susi, les coses també han canviat; ara al seu costat, al lloc d’en Paul, hi seu l’Andrea, una nena antipàtica que fa tuf de mantega rància. Però el temps passa ràpid i aviat hi ha noves perspectives, més optimistes: la Susi i en Paul passaran les vacances plegats.

La veritable història del llop de Nathalie Pons publicat per Barcanova.

El llop està fart de ser sempre el dolent: es menja els nens, espanta les avies, destrossa les cases i mil coses més. Però això s’ha acabat! Ha decidit netejar el seu nom i donar a conèixer la seva veritable història, però no serà fàcil. L’autora d’aquest llibre va viure moltes aventures fins a  descobrir aquest secret i, miraculosament, ha aconseguit deixar testimoni de com és realment el llop.

Si tu també ho vols descobrir, hauràs de començar a llegir aquesta història, però vigila… Les coses mai no tornaran a ser com abans!

El millor dia de la meva vida de Raimon Portell publicat per Animallibres.

La mare solament té paciència per a un dia normal. I avui la mare ha arribat a casa com si tot li pesés. Ha deixat anar tot l’aire que duia a dins, i s’ha quedat escarxofada. I aleshores m’ha mirat i ha dit allò de: «Ves, seu i ho expliques per escrit».

I és que la mare en sap molt. Per això li faig cas, és clar! He vingut, m’he assegut i ho explico tot per escrit.

Cómo tener ideas de Sofía Rhei publicat per Narval. 

“Érase una vez una escritora que no sabía qué escribir. Tenía todo lo necesario para hacerlo: un ordenador, un enchufe que funcionaba, unas zapatillas cómodas y bastante tiempo. Pero ninguna de las ideas que tenía le parecía suficientemente entretenida”.

Así comienza esta loca y divertidísima historia de Sofía Rhei llena de sorpresas y personajes inesperados a los que da vida las ingeniosas ilustraciones de Marc Gras Cots.

Cuentos de osos de Gustavo Roldán publicado por A buen Paso.

¿Cómo escribe un oso? Según el papá del pequeño protagonista de esta historia hay que escribir con sensibilidad de oso, poesía de oso y delicadeza de oso. Sin embargo su hijo no está de acuerdo y aprovechará el silencio de la noche para retocar los cuentos de su padre…
¿Cómo reaccionarán oso y su hijo a las inesperadas consecuencias de este acto?
Una historia que celebra la complicidad de un padre y un hijo, mientras que las imágenes que la ilustran rebosan del humor visual de Gustavo Roldán.

William de Care Santos publicat per Base.

El tàndem creador d’Anna Ànec, format per l’escriptora Care Santos i l’il·lustrador Dani Cruz, ens convida a celebrar el 400 aniversari de la mort de Shakespeare amb els més petits de casa. William és un divertit àlbum en què els lectors més menuts podran conèixer qui va ser el bard d’Stratford tot recorrent la seva vida, sense perdre de vista les seves obres més conegudes com ara Romeu i Julieta o Hamlet.

El pájaro bigote de Nicolás Schuff publicat per Adriana Hidalgo.

Una historia sobre la soledad y sobre el amor. Gracias a su bigote volador, un escritor solitario conoce a la mujer de sus sueños.

Juntos emprenderán el viaje del amor, aunque ello no signifique que la soledad siga existiendo en sus vidas.

Kafka i la nina que se’n va anar de viatge de Jordi Sierra i Fabra publicat per Estrella Polar. 

Un any abans de la seva mort, Kafka va trobar en un parc a una nena plorant perquè havia perdut la seva nina. Per tranquil·litzar-la li explica que la nina ha anat de viatge i ell, convertit en carter de nines, li diu que te una carta que li portarà l’endemà al parc sobre les aventures de la nina viatgera. Durant tres setmanes, Kafka escriu aquestes cartes com si es tractés de qualsevol de les seves obres immortals aconseguint així crear un autèntic món de fantasia.

Premio Nacional de Literatura 2007. Premi Protagonista Jove 2008.
La composición de Antonio Skármeta publicat per Ekaré.
Según el propio Skármeta (2003) fue a finales de los setenta cuando elaboró el primer borrador de su cuento [La composición], llamado entonces Tema de clase. Se publicó por primera vez en francés en una “edición dominical de Le monde y en la traducción castellana pasó a llamarse La composición”. Las fechas de su publicación en castellano son imprecisas aunque contamos con algunos datos. De los pocos críticos que tientan una fecha de la publicación en castellano Donald Shaw se pregunta sobre el año 1978.
Asimismo, el cuento circuló por algunos medios impresos; al menos así llegó a manos del director [de cine] Barrera quien, después de leerlo en la sección de “El cuento del lunes” de El Diario de Caracas, decidió realizar el filme Pequeña revancha, estrenado en 1984.
Finalitzo l’entrada amb un llibre amb un to força divertit sobre la tasca d’escriure:cómo no escribir una novela

Como no escribir una novela, de Sandra Newman y Howard Mittelmark publicat per Seix Barral.

En Cómo no escribir una novela, Howard Mittelmark y Sandra Newman aplican sus años de experiencia como editores y escritores para identifi car los 200 errores más comunes que cometen los escritores y enseñarnos cómo evitarlos. Muchos libros ofrecen consejos sobre cómo escribir bien. Éste no es uno de ellos.

A través de hilarantes ejemplos muestra cómo conseguir que tu manuscrito jamás llegue a ser publicado: cómo los personajes son a veces versiones aburridas del propio autor, cómo un argumento puede resultar de lo más tedioso, cómo el estilo puede plagarse de tópicos…

Delirantemente divertido y extremadamente útil, Como no escribir una novela te ayudará a conseguir, entre carcajadas, que tu manuscrito pase de la pila de las editoriales a las librerías.