Rosa Blanca de Roberto Innocenti publicat per Kalandraka, 2018.
La Rosa Blanca és una nena alemanya que presencia la detenció d’un nen per part d’uns soldats. Seguint el camió on el traslladen, arriba a una tanca de filferro amb nens mmòbils a dins, presoners, famolencs i que porten una estrella cosida a la roba.
Les seves anades i vingudes a aquest camp de concentració seran contínues i d’amagat, per portar-los menjar. Ambientada en l’Alemanya de la Segona Guerra Mundial,
l’Holocaust jueu està en el rerefons d’aquesta obra.
Enfront de la tragèdia humanitària i la desraó bèl·lica, la figura de la Rosa Blanca representa l’esperança, per mitjà dels sentiments més purs de la infància: bondat, innocència, generositat, absència de prejudicis.
La bala de vidre de l’Idris de René Gouichoux i Zaü publicat per Blume, 2018.
L’Idris es veu obligat a fugir de la misèria i la guerra juntament amb la seva mare, a caminar per llargs camins i a lliscar sota filats per pujar a una fràgil embarcació. No obstant això, l’Idris només pensa en una cosa: la seva bala de vidre. La sosté amb força a la mà perquè la sort no els abandoni.
Amb la seva bala de vidre, l’Idris arriba a un lloc nou i desconegut, on coneixerà a un altre nen que li ensenyarà la seva primera paraula: bala de vidre.
Amb text de Gracia Iglesias i il.ustracions de Sonja Wimmer, Nandibúpublica En Karim i les zebres, 2017.
Enmig d’una ciutat devastada per la guerra, en Karim i en Hakim mantenen vius els somnis i la il·lusió. El d’en Karim és muntar una zebra. Quan la seva cosina Amal al final els porta al zoo, el troben en un estat lamentable: gairebé no hi queden animals i la gàbia de les zebres està buida. L’Amal buscarà la manera de fer que el somni d’en Karim es compleixi.
El mur, de Javier Soriano, il.lustracions de Nathalie Novi i publicat per l’ Editorial Joventut, 2015.
Ens narra que durant els mesos de sequera l’aliment curteja a la vall de l’Okavango. Els animals es barallen pel menjar: les girafes mengen l’herba de les zebres i els rinoceronts la dels hipopòtams. Però el pitjor és el que passa entre els elefants…. Des de fa temps, els elefants d’orelles petites i els elefants d’orelles grans es miren els uns als altres d’una manera una mica estranya i inquietant. Els elefants d’orelles petites decideixen construir un mur per a preservar la seva terra i els seus béns. Però aquesta cosntrucció provoca una sèrie de desastres per a la resta d’habitants de la sabana i pels mateixos elefants. Ens trobem davant d’una fàbula sobre els límits de les fornteres i els prejudicis que ajudarà als joves lectos a reflexionar sobre la convivència i la naturalesa intrínseca de l’home.
El deshielo de Riki Blanco és la publicació de A buen paso, 2015.
Dos pobles de nom impronunciable enfrontats des de temps immemoriables. Una nit es conquereixen mútuament. Quan se n’adonen, cada família es queda a viure a la casa més semblant que troben a la seva però al poble del costat. Al mateix temps, els reis negocien dia rera dia sense arribar mai a cap acord. La natura té el seu propi ritme, així com la vida va fluint malgrat que a vegades els homes es quedin estancats en velles rancúnies. El temps passa… i el desgel està arribant.
Escrit per Cristina Bellemo i il.lustrat per Maddalena Gerli, AH Pípala publica Altibajos, 2015.
Hi havia una vegada una muntanya i hi havia dos països. Els habitants del país de Dalt res sabien del país de Baix i naturalment els habitants del país de Baix ni tan sols es podien imaginar com vivien els habitants del país de Baix. Els habitants del país de Dalt estaven moltes vegades distrets i en del país de Baix mai ningú s prenia les coses a la lleugera i portaven sempre sota el braçuna agenda on s’apuntavn totes les seves obligacions….fins que un dia, potser el 23 de febrer, després d’una tempesta de vent, pluja, neu i confits, moltes coses quedaren del revés!