Abecedari / Alfabets

Abecedari amagat d’Impala publicat per Joventut, 2017

Una proposta per als més petits de la famíla. Amb il·lustracions planes de colors vius i seguint l’ordre de l’abecedari els infants hauran de descobrir on s’amaga cada una de les lletres. El text es presenta en lletra de pal així que els desxifradors del codi lector podreu practicar la lectura:

“…Els astronautes van a la lluna amb una A, la llebre obre el seu paraiuga sota la B, els reis de l’orient i la C segueixen l’estel… i així des de la A fins la Zeta…”

Un primer abecedari per descobrir i aprendre a reconèixer de manera lúdica les lletres que s’amaguen a les il·lustracions i al nostre voltant.

ABC BOOK de Xavier Deneux publicat per Combel, 2016. Cada doble pàgina  d’aquest diccionari infantil, presenta una lletra o grup de lletres de l’alfabet junt amb la paraula en anglès que comença per aquella lletra, i la seva traducció. Un regal per als sentits que cridarà l’atenció dels més menuts mitjançant el color, el dibuix, les formes i les lletres que podran resseguir amb els dits.

Col·lecció De mica en mica amb texts de Ramon Bassa i il·lustracions deSandra Aguilar publicada per Salvatella, 2016.

És ideal per als petits que comencen a desxifrar el codi lector.

Una col·lecció de 21 títols que ajudarà als més petits en la complicada tasca de començar a llegir. Cada un dels títols treballa una o vàries lletres de l’abecedari. Frases curtes i entenedores que faciliten la comprensió del text que es presenta en lletra lligada, en lletra de pal o en ambdues lletres. Els texts van acompanyats d’il·lustracions que reforcen la comprensió lectora…

Això era un alfabet: una història per a cada lletra d’Oliver Jeffers publicat per Andana, 2015.

Les lletres de l’’alfabet treballen sense descans per crear paraules que alhora creen històries. Però, què passaria si hi hagués una història per a cadascuna de les lletres? Un recull d’històries amb cada una de les lletres de l’alfabet com a protagonistes que comença així:

«Si amb les paraules es creen les històries i amb les lletres es creen les paraules, llavors les històries estan fetes de lletres. En aquest llibre trobaràs històries fetes de paraules per a totes les lletres»

IJ00479701ABeCecuentos de Daniel Nesquens publicat per Anaya, 2015.

Un altre llibre per aprendre l’abecedari a través dels contes clàssics que tots els nens i nenes coneixen. Només cal tenir present l’ordre alfabètic!

labecedari-dels-oficis_9788497665049El abecedari dels oficis de Vanesa Amat publicat per Eumo, 2014.
Revisem les lletres de l’alfabet amb aquest llibre que ens parla d’oficis i professions. Tu què vols ser quan siguis gran? Vols ser pallasso amb nas de cirera i vestit de colors? O dibuixant que, amb llapis i paper, tot un món va creant? O zoòloga, jutge, oculista, karateka…?

9788424647520L’Abecedari de Catalunya de Pilarín Bayés publicat per La Galera, 2013.

Un llibre per aprendre i repassar tot l’abecedari a través de les nostres tradicions: A d’allioli, B de barretina, C de castellers, D de Diada, E d’Espardenya, F de fuet… i així fins arribar a la Z! No t’agradaria saber que diu la teva lletra? Jo ja he buscat la S de Sus… i sabeu qui la representa? Doncs la Sardana!

Alfabeto de Puño, editat per Kalandraka, 2012.

Una plácida acampada con final trágico, una fuga y la posterior captura, luchas futuristas, el desastre ecológico, la especulación urbanística y la protesta medioambiental, la vida y la muerte… las letras del abecedario inspiran una atípica sucesión de 27 imágenes encadenadas por el ingenio o el azar. Dando rienda suelta a su creatividad, Puño juega con la realidad y la ficción, avanza y retrocede cronológicamente con imágenes esquemáticas, planas y cargadas de simbolismo, de múltiples lecturas.

ABCD.  Bataille. Madrid: Kókinos, 2008.

Un abecedari fantàstic amb desplegables increïbles.

Un altre Pop-up que juga amb les lletres:

Hasta el infinito. Kveta Pakovska.  Vigo: Faktoria k de libros, 2008.

Comença amb un joc per als lectors: pronunciar la lletra A en veu alta fins que l’eco xoqui contra les parets. Una diversió que podem treballar amb totes i cadascuna de les lletres…

L’ABC d’animals més divertit. Gina Samba iMarta Dansa (il). Barcelona: La Galera, 2011.

La forma més divertida d’aprendre l’abecedari! Cada il·lustració a doble página, corresponent a una lletra, ens presenta un animal diferent, tots ells simpàtics i entranyables. Haureu de buscar, a més, d’altres objectes en la il·lustració que continguin la mateixa lletra. La solució es troba sota una pestanya a cada pàgina. Inclou una capsa amb un joc tipus «memory» que fa servir les mateixes il·lustracions del llibre.

L’abecedari fantàstic de Potam l’elefant. Montse Gispert. València: Tàndem, 2004.

Potam és un elefant una mica extravagant.De tant en tant se li encreuen els cables i fa coses extranyes i divertides, com ficar neu a la nevera o omplir la baneyera de botons. Aquest elefant estrafalari ens ensenya el seu abecedari, lletra per lletra, amb poesía i humor.

Llibre recomanable per a l’aprenentatge lector. Cada plana presenta una lletra de l’abecedari que apareix en gran (escrit en majúscula i en minúscula)Amb una petita frase, que descriu l’acció que fa en Potam l’elefant, inclou dues o tres paraules que comencen per aquesta lletra (escrites amb una mida més gran que la resta de la frase).

Per exemple:

TOCA L’ACORDIÓ DALT DE L’AVIÓ

Abecedari de l’ànec Adrià i la zebra Zam. Tàssies. Barcelona: Baula, 2002.

Amb aquest abecedari passaràs una bona estona descobrint noms d’animals amb cada una de les lletres, des de la A fins la Z.

L’abecedari. Roser Ros. Barcelona: Timun Mas, 2001.

Un llibre per aprendre i jugar amb les lletres. Trobareu les 24 lletres de l’abecedari i a sota de cada lletra hi ha un nom que comença per aquest. Per exemple:

De la A: aranya, i llavors un poema on et parla sobre l’aranya, i a sota una activitat per fer com ara buscar paraules en revistes que comencin per la lletra A.

Vull destacar una col·lecció de llibres de l’editorial Kalandraka, que es diu ALFABETOS que inclou un seguit de llibres d’abecedaris de diferents títols. Entre ells podem trobar un titulat

Al pié de la letra de Miquel Calatayud on cada lletra es un poema visual treballat amb aquarel·les i on la geometria juga un paper important.

ABCdiario de Pablo Otero. On l’autor juga amb la forma de les escultures en bronze donant una altra dimensió a cada una de les lletres.

Aquesta col·lecció també recull un abecedari en llengua de signes titula:

Dactilografías amb el que podreu aprendre a dir amb les mans totes les lletres de l’abecedari a través de les ombres que podreu visualitzar…

I SI VOLS APRENDRE TOTS ELS ANIMALS DE LA A A LA Z A TRAVÉS D’ENDEVINALLES, AQUEST LLIBRE ÉS EL QUE ESTÀS BUSCANT:

Animals de la A a la Z de Xavier Blanch publicat per La Galera.

Conéixes més títols? envia’m un correu i l’afegiré! speix3@gmail.com

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s