Esquirols

  • El teléfono de las ardillas de Kazue Takahashi. Buenos Aires : Adriana Hidalgo, 2012.

teléfono+ardillas+takahashiEl teléfono de las ardillas explica de manera divertida perquè de tant en tant veiem esquirols recorrent els fils telefònics com experts funambulistes. Ens narra l’aventura d’un petit esquirol fins que pot parlar amb la seva àvia i de de la llarga conversa que mantenen. No amb el telèfon, sinó “sobre” el telèfon… Un fantàstic invent!

A la 28ena reunió dels esquirols tenen un tema de discusió molt interessant: han descobert un instrument molt útil, el telèfon, que els permet comunicar-se amb amics a grans distàncies. I és clar, de seguida comencen a instal·lar-los per tot el bosc. Necessiten arbres ben alts i llargs fils telefònics que aconsegueixen amb lianes que recorren tot el bosc de punta a punta i dins de cada casa un aparell d’argila, un telèfon…

Una nit de lluna plena el petit esquirol decideix utilitzar aquell nou invent per parlar amb la seva àvia que viu a l’altra banda del bosc i intrigada intenta descobrir com funciona aquell nou aparell.

  • Les quatre estacions de José Antonio Abad Varela i il·lustracions de Emilio Urberuaga. Barcelona: Kalandraka – Hipòtesi, 2012.

«L’esquirol estava meravellat. Corria d’una banda a l’altra sobre la gespa tova, s’enfilava als arbres, fregava els brots encara tan tendres i, des de ben amunt, cridava a la resta d’esquirols: “Sortiu, correu, que ha arribat la primavera”…»

La fauna i la flora, la presència dels humans i el cicle de la natura marquen el text literari, que destaca per la seva elegància formal i per la capacitat de portar el lector fins al paradís imaginari que ha il·lustrat Emilio Urberuaga. Aquestes il·lustracions, amb colors ben vius i intensos, són instants capturats per a delectar la nostra retina. La interpretació de la Sarah Chang és la banda sonora que posa les emocions i sensacions que transmet l’àlbum a flor de pell.
Aquest llibre-cd inaugura la col·lecció Música Clàssica de Kalandraka per apropar aquest gènere als infants. Per Edicions Hipòtesi es tracta de la continuació de la seva línia editorial, començada amb la col·lecció Opera Prima.

  • No és fàcil petit esquirol. Elisa Ramón i Rosa Osuna. Pontevedra: Kalandraka, 2003.

El protagonista d’aquest conte és un petit esquirol que se sent molt trist per la mort de la seva mare. Està trist perquè la troba a faltar i pensa que no la tornarà a veure mai més. El seu pare li fa entendre que la seva mare sempre estarà amb ell i que mai l’abandonarà.

  • El Secret de l’esquirol de Josefina Iglesias. Barcelona : Cadí, 2004.

En Pol és un nen molt eixerit que viu en una casa prop del bosc. Pel bosc hi campa un esquirol maldestre, peró de molt bon cor, i una gallina lloca que vol tenir pollets. El nen i l’esquirol sumaran d’amagat els seus esforços perquè la gallina faci realitat el seu somni. Però no tot será bufar i fer ampolles: les emocions, els ensurts i les sorpreses estan garantits.

  • L’Esquirol poruc de Mélanie Watt. Barcelona : Castellnou, 2010.

MAI no abandono el meu roure, perquè l’exterior és molt perillós. Puc ensopegar amb  gèrmens, heura verinosa i taurons. Si es presenta qualsevol perill, estic preparat. Tinc  sabó bactericida, una tireta i un paracaigudes. Però, tal com explico en el llibre, les coses canvien quan un intrús ferotge m’obliga a abandonar l’arbre. Sobreviuré a aquesta prova? Suportaré una experiència que em pot canviar la vida? Descobriré com sóc realment? PER ESBRINAR-HO, LLEGEIX LES MEVES «GLANS» AVENTURES…

Amb el mateix protagonista també podeu llegir L’esquirol poruc fa un amic, una altra aventura d’aquest petit rosegador insegur, neuròtic i encantador que arriba del Canadà.

  • L’Any de l’Esquirol de Teresa Duran. Barcelona : Barcanova, 2005.

Ha arribat la tardor, el bosc és ple de fulles que cauen dels arbres i l’Esquirol ha de començar a pensar a alimentar-se i proveir d’aliments el rebost per poder passar un hivern tranquil al seu cau. Tanmateix, el bosc és ple d’humans que l’impedeixen menjar de gust i l’alerten del possible perill: nens, boletaires, llenyataires, caçadors, carboners, motoristes, etc. Però l’Esquirol és espavilat i no és deixa pas atrapar per ningú. I, un cop el rebost ben proveït, li comença a agafar una son…! Tanca els ulls i somia que és un cavall que corre més de pressa que el vent; una tortuga que s’amaga dins la closca; una truita que neda i neda; una aranya filadora;
un faisà capaç de volar més amunt que els núvols, o bé un nen per poder anar d’excursió…
Finalment, el Sol comença a enviar els primers raigs de Sol dins el niu de l’Esquirol. L’hivern ha passat i arriba la primavera!

  • Cartes de l’esquirol, de la formiga, de l’elefant, de l’ós… Toon Tellegen. Barcelona: Destino, 2001.

Una divertida història de cartes que van i venen i on els animals són els protagonistes…

  • L’Aniversari de l’esquirol de Ton Tellegen. Barcelona : Cruïlla, 2004.

S’acosta l’aniversari de l’esquirol i com que vol celebrar-ho amb tots els seus amics, envia invitacions a tots els animals. Però… què seria d’una festa sense pastís d’aniversari? Res, és clar, així que l’esquirol comença a fer pastissos per a tots els gustos fins que… arriba el dia de la festa! Hi hauran pensat? Li faran algun regal?

I per saber moltes coses dels esquirols:

  • El Petit esquirol de Mireille Fronty. Barcelona : Combel, 2008
  • L’Esquirol : quin pillet! de Stéphanie Ledu-Frattin. Barcelona : Cruïlla, 2005.

Deja un comentario