El nen rere la finestra

IMG_4051El nen rere la finestra o el món vist des d’un punt de vista molt especial. Estem davant d’un conte d’aquests que et desperten sentiments. Que grans i petits tindran diferents lectures.

El nen protagonista d’aquest conte, en Tom, té por de tot allò que l’envolta i es tanca en el seu món interior:

«… Visc enmig de la selva. La selva m’espanta. Hi ha massa coses movent-se pertot arreu. Massa sorolls. Tot és massa desconegut. és allò desconegut, el que m’espanta…»

I només deixa oberta una petita finestra a l’exterior.

«… Així que vaig decidir deixar-hi una finestra. Només una i no gaire gran. Una finestra a aquell món que em fa por però que també m’agrada, a vegades…»

Dins la cabana que ha construit al seu voltant hi guarda tot allò que s’estima. Dins la seva cabana se sent segur, allà dintre els sorolls no li fan mal a les orelles… Però tot aquest món un dia canvia, quan una algú li pren la seva baldufa.

Anne-Gaëlle Féjoz, l’autora ens descriu un món des de l’aillament, la solitud, la incomunicació que pateixen els nens i nenes amb Trastorn de l’especre autiste (TEA). Un món que costa molt d’entendre des de l’altra banda de la cabana i que amb aquest conte podem arribar a intuir.

Les il·lustracions de Dani Torrent transmeten molt bé l’angoixa del Tom, les seves pors , els seus sentiments… Juga amb el contrast de colors amb el blanc de l’interior del seu món i l’exterior carregat de color i combina diferents punt de vista del lector-observador que redimensionen els sentiments del protagonista amb imatges en primer pla i d’altres on es veu molt petit rodejat d’un gran món exterior.

Un conte per acostar aquest trastorn, un gran desconegut diagnosticat en 1 de cada 10mil infants i que afecta el desenvolupament cerebral normal d’habilitats socials i de comunicació. Un conte que pot ser una molt bona eina per a famílies i educadors així com per a nens i nenes que poden conèixer com veuen, com senten el món aquests infants.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Féjoz, Anne-Gaëlle; Torrent, Dani (il·lustracions). El nen rere la finestra. Barcelona: Comanegra, 2016. ISBN 9788416605248.

 

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s