Fomentar la imaginació… Voxprima

VoxPrima és un fantàstic projecte que neix de la passió per la Literatura Infantil i del desig de fomentar la imaginació, la creativitat i la fantasia dels infants a través de la PictoEscriptura.

Als tallers d’escriptura creativa que es realitzen a les escoles es convida als nens i nenes a entrar al món de la imaginació que tan ben coneixen i a crear en equip un relat incorporant la il·lustració com a element fonamental de narració.

A través del blog compartiré l’experiència que estic vivint a l’Escola Parc de la Ciutadella amb alumnes de 3r de primària. En aquest taller participem com a il·lustrador el Marcos Isamat i jo com a autora.

Des de l’Escola també van fer una entrada al seu blog!

voxprima1

PRIMERA SESSIÓ: Creació dels personatges i escenari de l’acció.

En aquesta primera sessió ens acompanya la Roser Ballesteros, una de les ànimes del projecte i escriptora. Escolta l’entrevista que li vaig fer al programa de ràdio Més content que un gínjol.

En aquesta sessió s’estableix el vincle entre els infants i els autors que participem en el seu conte com a vehicle transmissor de les seves idees. La nostra feina és recollir tot el que ells creen i després transformar-lo en un relat. A la primera sessió deixem la timidesa fora de l’aula, entre tots parlem de com ha de ser el nostre conte i què hi trobarem: personatges, escenaris, inici, nus, desenllaç…  Com volem que sigui? aventures, acció, divertit, xulo… Una vegada establert comencem a crear personatges.

Al principi una mica tímids, però cada vegada els nens i nenes es llancen a crear personatges més complexos i imaginatius que el Marcos dibuixa seguint les seves instruccions (de vegades bastant complicades).

v6

Es van crear molts personatges, alguns de molt interessants que ja voldria jo per a un dels meus contes… Al final i per votació democràtica es va fer una votació i aquests van ser els quatre personatges que es van escollir per al conte:

v2

– Scott: cap de drac, cos de cocodril, potes de lleó i és de color blau. L’Scott és bomber per això enlloc de foc llença aigua. Si mou les ales avisa als seus amics.
– Lletretes: és un full de paper que parla i diu el que li escriuen. Només pot dir el que te escrit. Es desplaça d’un lloc a altre volant. No es pot cremar i si es mulla no passa res.
– Super entrepana: cap de sandwich amb dents d’olives, nas de llimona i ulls de tomàquets, el seu cabell són espaguettis. El seu cos un meló, els braços pastanagues i els peus de xocolata…ah! la seva capa és de pernil salat. És indestructible i es pot transformar en allò que ella vulgui.
– Maikel: és un esquelet amb cresta que fa música amb els ossos. Va vestit amb una americana de color verdÉs dolent… bé, ho semblarà però al final serà bo.

v5

Després de valorar diferents escenaris per on es desenvoluparà la nostra història: la sabana, un bosc, una illa amb un volcà… els nens i nenes decideixen unir-ho tot i que el nostre escenari sigui una Illa amb un volcà que te un bosc d’arbres de la sabana.

SEGONA SESSIÓ: pluja d’idees o com volem que sigui el nostre conte… Definim el conflicte!

(aquesta segona sessió us l’explicaré en un altre post)

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s