#INCLUSIÓ(N)

En aquest recull trobareu llibres adaptats a les diferents capacitats de les persones i també contes amb protagonistes amb algun tipus de discapacitat: física, psíquica o sensorial.

EL CALAIX DE LA DIVERSITAT: Guia de recursos per a infants i joves amb discapacitat

Lectura i discapacitat: què, qui i com? de Susana Peix i Meritxell Almirall de Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

Fulleja el llibre clicant la coberta

Una de les tasques dels prescriptors de literatura infantil és la d’unir esforços per garantir que tots els nens i nenes accedeixin a la lectura en igualtat de condicions, sobretot, a la lectura com a font de plaer. Però no tots els infants tenen les mateixes capacitats…

Sovint pensem en la inclusivitat com una utopia, com un ideal que costa molt d’aconseguir per manca de recursos materials, humans, econòmics… Volem trencar aquests tòpics i conscienciar del poder que tenim els professionals i les famílies per contribuir a la inclusivitat plena. La manera en com tractem les persones amb discapacitat pot marcar una gran diferència en el seu dia a dia i, de retruc, en la nostra societat. Els petits canvis els generem cadascú de nosaltres.
En aquest llibre, trobareu un manual per entendre QUÈ és la discapacitat, QUINES són les necessitats lectores dels infants amb discapacitat i COM podem normalitzar-la a través d’una panoràmica del sector editorial i dels recursos que existeixen.

CONTES ADAPTATS A DIFERENTS CAPACITATS

PERSONES SORDES/ AUTISME

LLENGUA DE SIGNES: Col·lecció Ginjoler

El Cep i la Nansa presenta una col·lecció de contes infantils per a totes les persones, grans o petites, que gaudiu amb la lectura i, en especial, tots aquells nens i nenes que utilitzeu la Llengua de Signes com a vehicle de comunicació: famílies, amics i escoles. 

El text original de cada conte va acompanyat d’una adaptació al català signat, un sistema de comunicació que utilitza el vocabulari de la llengua de signes catalana (LSC) amb l’estructura de la llengua oral. Aquest sistema bimodal representa la visualització de les paraules de la parla i consisteix en utilitzar un signe per a cada paraula. Com que “veiem” les paraules a través dels signes, l’aprenentatge de la llengua oral és més fàcil! 

més a més la col·lecció inclou un DVD, com a material d’acompanyament, amb la representació del conte seguint l’estructura pura de la llengua de signes catalana (LSC). Aquesta és la llengua natural de les persones sordes de Catalunya que funciona de manera independent al català oral.

Tingueu en compte aquestes indicacions per a fer més fàcil la representació dels signes:

– Les línies discontínues indiquen l’inici del moviment de les mans. 

– Si el signe inclou una expressió en la cara del nen, és molt important de fer-lo, ja que reforça el significat del que es vol expressar.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

 

Resultat d'imatges de cars, editorial geu

DISCAPACITAT VISUAL

LETRA GRANDE

Editorial Geu publica Carsla conocida historia de  Disney/Pixar con un texto más sencillo y en letra de gran tamaño para facilitar la lectura a niños y niñas con discapacidad intelectual o trastorno en el aprendizaje y/o con baja visión.

Rayo McQueen, Mate, El Rey, Sally, Chick Hicks, Luigi… Todos a la carrera en esta trepidante historia sobre ruedas: Cars

De la misma colección:

AUTISME I ALTRES DISCAPACITATS INTEL·LECTUALS O TRANSTORNS DE L’APRENENTATGE:

portada-elsoldaditoLa Topera presenta el seu primer títol: una adaptació lliure de Clara luna del conte, El soldadito de plomo de Hans Christian Andersen en vinyetes que estan acompanyades de fletxes que reforcen les accions.

Un conte molt adient per a nens i nenes amb discapacitat psíquica i/o intel·lectual que els permetrà seguir l’argument del conte a través de les imatges. Lee la reseña del cuento

GEU Editorial publica un libro de  Disney- PIXAR adaptado al lenguaje SPC con fichas en la colección PICTO-CUENTOS:

Buscando a Dory, adaptado por Ainara Calvo Llorente.

Este cuentos está adaptado al lenguaje  SPC (Sistema Pictográfico y de Comunicación) y presenta una adaptación del cuento del conocido pececillo en pictogramas que facilitan la lectura y comprensión a niños y niñas con discapacidad intelectual o trastornos en el aprendizaje.

El libro se presenta dentro de una caja que incluye targetas para trabajar el cuento con los personajes de la historia, las acciones… todas ellas con la imagen en este lenguaje.

De la misma colección PICTO-CUENTOS

Otra de las colecciones adaptadas a pictogramas de la editorial GEU, trabaja los conceptos más cotidianos de los niños y niñas a través de Ana, su protagonista, todos ellos adaptados por Ainara Calvo:

La logopeda Clara Isabel Delgado, define en «Mi comunicador de pictogramas» publicado por CAPAT-IMSERSO que:

Un pictograma es un dibujo que puede representar una realidad concreta (p.e. un objeto, animal, persona, etc.). Una realidad abstracta (p.e. un sentimiento). Una acción, (p.e. mirar), e incluso un elemento gramatical (p.e. adjetivos, conjunciones, artículos, preposiciones, etc.)…

Un pictograma debe ser para la persona una forma de interpretar, comprender y transformar su realidad en imágenes y, a través de éstas, un medio para expresar y transmitir su pensamiento al interlocutor.

Niños y niñas leen cuentos en la biblioteca

Lee el artículo sobre Lenguaje pictográfico en Biblogtecarios.

Col·lecció Makakiños de contes adaptats al Sistema Pictogràfic de Comunicació (SPC) seguint el sistema BATA.

Los colectivos implicados en la educación especial reclamaban desde hace tiempo material de apoyo para facilitar la lectura a personas con trastornos de comunicación y dificultades de comprensión lectora ante la carencia de proyectos que tuviesen en cuenta a estas personas con necesidades de apoyo (Paralisis cerebral, Trastornos del Desarrollo, Autismo, Síndrome de Asperger, Trastornos de la Comunicación, etc).
La lectura se apoya en un sistema pictográfico (SPC) creado por Roxanna Mayer Jhonson. El texto ha sido adaptado para facilitar la lectura, reduciendo las palabras con carga simbólica, las metáforas y evitando en lo posible términos abstractos. La ilustraciones también se han hecho buscando la máxima concreción y mejorando la comprensión del lenguaje plástico.

Captura de pantalla 2015-11-04 13.12.30

Gínjols, aquesta setmana hem entrevistat a María Luisa Carrillo, autora de la Col·lecció Pictogramas, de la editorial CEPE.  Va estudiar Magisteri tot i que escriu i dibuixa… Crea!

De la Col·lecció Pictogrames és autora del text i les il·lustracions i també del projecte pedagògic. Són contes de Lectura Fàcil pensats per ajudar en l’aprenentatge de la lecto-escriptura als nens i nenes. Han estat creats com una eina útil sobretot per a infants amb necessitats educatives escecials com l’autisme o amb dificultats de llenguatge.

Logopedes, orientadors, mestres i professors els recomanen per la seva utilitat. Es tracta d’uns contes avalats per Juan Martos, una autoritat en autisme i estan testats per l’Equip  Deletrea abans de ser publicats.

Actualment hi ha 26 títols publicats en aquesta col·lecció.CONTES AMB PROTAGONISTES AMB  DISCAPACITAT

Otra colección de la editorial GEU, es la de Puzles para trabajar conceptos básicos.

Una colección de libros juego desarrollada específicamente  para que niños y niñas con discapacidad intelectual o transtorno cognitivo  trabajen las emociones a través de aspectos tan importantes como la identificación de expresiones faciales y corporales.

Desarrollarán la comprensión de la relación entre emociones/situaciones, pensamientos/emociones y mejorará su reconocimiento y respuesta ante emociones ajenas,las habilidades sociales y la empatía,etc.

De la misma colección Puzles para trabajar conceptos básicos:

 

DISCAPACITAT FÍSICA

 

Homo: cuando el fuego lo cambió todo de Daniel Piqueras Fisk publicados en formato cómic por la editorial Narval.

Este libro en formato còmic nos narra a través y únicamente de imágenes, la historia de un niño que a través del descubrimiento del fuego y sobretodo el aburrimiento le llevó a crear pinturas en las paredes de la cueva donde vive.

El protagonista, no puede ir a cazar con el resto del clan, porque tienen una limitación (le falta un brazo) y justamente como sólo tiene un brazo, su mano se convierte en algo muy importante.

La “casualidad” hará que descubra que con la pintura puede hacer algo artístico y con esa mano, tan importante para él, conseguirá plasmar en las paredes todo aquello que el hombre prehistórico ya conocía desde hacía años y no sabía cómo hacerlo.

 

Bolobo PortadajpgNono Granero és l’autor de Bolobo, publicat per Milrazones, dins de la col.lecció Milratones. Aquest àlbum il.lustrat té  com a protagonista a Bolobo, un mico una mica diferent a la resta, que s’haurà d’enfrontar a un repte quasi impossible per a ell del qual en surt victoriós. Bolobo és alguna cosa més que una història de superació personal. L’heroi es converteix en un personatge estimat pel lector que comparteix amb ell l’emoció de la seva aventura, banyada amb grans dosis d’humor. El treball plàstic de l’obra reforça els diversos nivells de lectura i conviden al lector a la reflexió, optimista i intel.ligent, a favor del més dèbil. El discurs soterrat, carregat d’ironia i tendresa al mateix temps, conjutament amb una profunda empatia és el que fa que aquest àlbum sigui una aposta diferent.

DISCAPACITAT SENSORIAL

apropa't_TramuntanaApropa’t una aposta de l’editorial Tramuntana, 2014, amb text de Patricia Arredondo i il·lustracions de Miguel Zamora, és un llibre que m’ha tocat l’ànima. Perquè tracta el tema de la sordesa i la relació amb persones sordes d’una manera delicada i amb molta sensibilitat.

Apropa’t és un conte amb el que els més petits de la casa s’aproparan, com el seu títol indica, al món de la discapacitat…

Tinc dues boques a les mans… si les obro, i les moc d’un costat a l’altre, estic dient “hola”.
Si d’una d’elles alço el dit índex, estic dient “allà” i “jo”.
La Lulú em va demanar que parlés amb en Mateu. Jo vaig córrer i el vaig cridar però ell no em va fer cas.
Vaig dir a la Lulú que en Mateu no em sentia. 
– T’hi has apropat, l’has tocat? Has d’apropar-t’hi perquè et senti…

L’Elisa, descobreix que per a comunicar-se amb en Mateu, s’ha d’apropar, ell escolta amb els ulls i parla amb les mans. En Mateu te la boca a les mans i les oïdes als ulls…

Un conte per apropar els infants al mon de les persones sordes, per entendre com es comuniquen i com ens podem comunicar amb ells resolt d’una manera molt bonica a través del text i d’unes il·lustracions fantàstiques, de colors suaus carregades de simbolisme que desprenen molt de sentiment…

DISCAPACITAT INTEL·LECTUAL O TRASTORNS PSÍQUICS 

Martí de Alaina Agirre i Maite Gurrutxaga publicat per La topera, 2016.

En Martí és un nen diferent de la resta, o almenys això és el que diuen els nens i nenes de la classe, però la protagonista d’aquest conte no ho acaba d’entendre. És el seu millor amic i ella creu que el Martí ha creat el seu propi idioma i li està ensenyant.

“El Martí és el meu millor amic. Però ell no és com els altres. O això és el que diuen els altres. Li agrada menjar maduixes, però pel nas. Li encanta vestir camises, però amb tots els botons ben cordats. I atrapar insectes al pati, per guardar-se’ls a les butxaques. I les croquetes, les menja de nou en nou, ni una més ni una menys”
Un conte per entendre la discapacitat des dels ulls d’un infant que fa despertar un munt de sentiments.

BocabavaBocabava, deTina Vallès i Gabriel Salvadó publicat per Petit Fragmenta,2016.

Coneixerem la història d’un nen sense sort, en Bocabava. Té un ull distret i l’altre sorprès, i tot el dia ensopega i col·lecciona nyanyos perquè no mira on ha de mirar. Sempre té un pam de boca oberta i el coll de la samarreta xop pel regalim de saliva que li cau. Un peix sense color, aquest és en Secalló. Viu a la parada de peixos de la fira ambulant de la comarca. Mentre que els altres peixos troben amo de seguida, ell envelleix en una peixera escarransida i arraconada. Un dia la fira ambulant s’instal· la al carrer d’en Bocabava… i res no tornarà a ser com abans.

El nen rere la finestra d’Anne-Gaëlle Féjoz, i il·lustracions de Dani Torrent publicat per Comanegra.

L’autora ens descriu un món des de l’aillament, la solitud, la incomunicació que pateixen els nens i nenes amb Trastorn de l’especre autiste (TEA). Un món que costa molt d’entendre des de l’altra banda de la cabana i que amb aquest conte podem arribar a intuir.

Llegeix la ressenya completa

ALTRES NECESSITATS ESPECIALS O TRASTORNS DE DÉFICIT D’ATENCIÓ

Clica sobre l’enllaç!

Dislèxia

Transtorn per dèficit d’atenció TDA/TDAH

ALTRE COSES INTERESSANTS EN VERS LES NECESSITATS ESPECIALS

La Ruth és intérprete en LS, educadora infantil, Doula i Assessora de lactància.. Al 2013 va fer una pàgina web Otanana amb textos i vídeos sobre comunicació amb signes amb bebés utilitzant la LSE com a vehícle d’aquesta comunicació i que va iniciar per compartir la seva experiència amb els seus fills i on podeu trobar informació sobre embaràs, part i criança dels fills.

ESCOLTA L’ENTREVISTA

A partir de la creació de la seva web va començar a fer xerrades i tallers per afavorir la comunicació dels pares i mares amb els seus fills, i ara ha publicat un llibre. Manos que cuentan, un manual de comunicació amb llengua de signes per a bebés i infants.

Aquest manual és un gran exemple de com normalitzar una llengua clau en la comunicació humana: Com i quan puc començar a utilitzar els signes amb el meu bebé. Les rutines. De fet els nens des de ben petits assenyalen les coses que volen. Imagineu que a més d’assenyalar et diguéssin si volen un plàtan o una galeta per menjar. Si volen tornar a casa perquè tenen son o estan cansats…

2 comentarios en “#INCLUSIÓ(N)

 1. Quin tresor de pàgina, m’encanta! I quina persona més encantadora és la Susana 😉
  Tenie ganes ja de trobar-ne un lloc sobre “necessitas especials” i LIJ i… l’he trobat!!!
  Mil gràcies per tot el recull que comparteixes ací, Susana. Vaig correns a navegar per estos links i paraules. Quines ganes!!
  Besets i una forta abraÇada!
  E.

  Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s