Dues propostes per normalitzar la discapacitat

coberta llibreNormalitzar la discapacitat a través de la literatura infantil és una de les maneres més meravelloses d’aconseguir que els infants la visquin així, amb normalitat… com bé sabeu tinc debilitat tant pels llibres adaptats a necessitats lectores com per les històries que inclouen com a protagonistes, o simplement com un/una personatge més, a les persones amb discapacitat…

La meva Guia, el meu Capità de Gonzalo Moure i Maria Girón publicat per Kalandraka és un clar exemple.

Narrat des de la percepció de la protagonista, una nena amb ulleres i pegat a l’ull que explica el seu dia a dia amb el pare que és cec. Un tret que s’intueix per les il·lustracions donat que el pare porta un bastó blanc i pel text descriptiu des de la percepció d’una persona cega: una selva de llums, ombres i sons… o com percep les emocions de les persones amb les que es creuen o com està el mar pel que li arriba a través dels altres sentits… o com compten les passes en travessar un pas de vianants, sempre a través del joc i de les sensacions.

A nivell personal crec que no calia dir al text que el pare era cec, m’hagués agradat més deixar a cada lector i lectora que ho descobrissin en una pàgina diferent. Tot i així, l’àlbum és una delicia! les il·lustracions de la Maria Girón com sempre meravelloses, realistes i molt equilibrades amb el fons blanc de les pàgines.

A nivell d’accessibilitat del text, valorar el contrast de color de la tipografia amb el fons, la justificació a esquerra que facilita la lectura i la combinació d’algunes paraules en negreta en alguns diàlegs que conviden a la lectura compartida.

Aspectes que es podrien millorar:
  • Tipografia sense peu (sarifa en castellà) –> Vernada, Tahoma…
  • Mida de la caixa una mica més gran.
Un altre llibre amb protagonista amb discapacitat visual publicat per Kalandraka aquest any és:

coberta llibreEl pintor cec de Xabier P. Docampo i il·lustracions de Xosé Cobas publicat per Kalandraka, 2020.

El retrat més extraordinari, elaborat amb la paleta dels somnis i l’amor de veritat… El rei ha encarregat el retrat de la reina al millor pintor del reialme, un pintor que sap treure l’essència d’aquelles persones amb els seus retrats. Però la gelosia del rei fa que ordeni tancar-lo a les masmorres on quedarà cec… Serà capaç de plasmar la bellesa de la reina en un retrat?

Una història de passió, venjança i reptes impossibles carregada de referències pictòriques.

També publicat en castellà: El pintor ciego

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s