L’accessibilitat a les biblioteques públiques: diversitat i inclusió social

Recentment he publicat juntament amb l’Assumpta Carbonell i l’Eva Matamoros un article a la revista especialitzada ITEM: revista de Biblioteconomia i Documentació, que edita el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya, relacionat amb l’accessibilitat. Una de les facetes professionals que més m’apassiona des de fa uns anys. Aquí us deixo el resum i un enllaç a la publicació que es pot consultar online.

 L’accessibilitat a les biblioteques públiques: diversitat i inclusió social (2020) Carbonell, Assumpta; Matamoros, Eva; Peix, Susana. ITEM núm 67 p.103-117. [recurs electrònic]. https://raco.cat/index.php/Item/article/view/362839/457308

L’article fa un recorregut pels diferents aspectes a tenir en compte per fer possible que, tant les biblioteques existents com les de nova creació, siguin accessibles. Les biblioteques públiques han de garantir que tots els ciutadans puguin accedir-hi, circular-hi i fer-ne ús en igualtat de condicions i amb plena autonomia. Per fer realitat aquest dret d’accés a la informació i als continguts culturals cal que els nostres equipaments incorporin els paràmetres de disseny necessaris – en els serveis, en el disseny de les activitats que s’hi realitzen, en l’atenció al públic, en la difusió dels documents informatius, en la col·lecció, etc.

És indispensable que les administracions i gestors culturals incrementin els recursos adients per aconseguir que les biblioteques siguin espais inclusius i que puguin donar resposta a les demandes de la societat actual. Cal veure l’accessibilitat com un dret bàsic, no únicament per acomplir amb la legislació vigent. El Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de professionals, institucions i entitats representants de col·lectius de persones amb discapacitat, va impulsar l’any 2016, el projecte de Biblioteques inclusives. L’elaboració d’unes recomanacions pràctiques sobre accessibilitat per a totes les biblioteques és un dels objectius més rellevants. Tot i que, cal ressaltar que avui en dia, ja es compta amb nombrosos casos pràctics de biblioteques
que aborden l’accessibilitat des de diferents àmbits.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s