Ricard Aranda

Aquesta setmana ens ha visitat l’il·lustrador Ricard Aranda. A l’entrevista ens parla de la seva trajectòria professional, de com van ser els seus inicis, dels darrers projectes publicats i de futurs projectes…

ESCOLTA L’ENTREVISTA

En Ricard i l’Oriol Toro amb un dels seus darrers projectes…

Així és com es presenta a la seva web:

El meu primer contacte amb el món de les arts visuals va ser la pintura a Vilafranca mateix. L’any 1985 m’estableixo a Barcelona, on començo a estudiar a l’Escola Massana d’Arts i Oficis, i paral·lelament treballo en publicitat i disseny gràfic.
L’any 1992 acabo la Massana amb l’especialitat de dibuix publicitari i començo a col·laborar amb estudis de disseny relacionats directament amb la creació d’espais i catàlegs d’exposicions, així com amb l’edició de llibres d’art.
Inquietuds… moltes, per tot el món de l’art i la gràfica. Així, durant pràcticament una dècada em vaig dedicar a participar en diferents concursos de cartells. Això va donar fruit: 1989, 1r premi de la Festa Major de Sant Cugat del Vallès; 1990, 1r premi de les Fiestas de San Mateo (Logroño); 1991, 2n premi de la Festa Major de Rubí; 1991, 1r premi de les Fiestas de San Mateo (Logroño); 1993, 1r premi de la Festa Major de Sant Cugat del Vallès; 1995, 2n premi de la Festa Major de Sant Cugat del Vallès; 1995, 1r premi de la Festa Major de Gràcia; 1997, 1r premi del Carnaval d’Arenys de Mar; 1997, 1r premi del Carnaval de Tarragona.
Des de l’any 1991 fins al 1995 vaig col·laborar amb l’estudi de disseny Ortega i Palau. Això em va donar molts coneixements en el món de l’edició, en l’àmbit dels catàlegs d’art i dels llibres d’autor.
A partir de l’any 1995 es van desencadenant noves propostes i experiències. Així neix Efímera, que és un col·lectiu compost per cinc artistes efímers de procedències diverses però amb inquietuds i intencions que giren a l’entorn de l’edició i de la creació. Aquest col·lectiu em va donar l’oportunitat de participar directament en diferents projectes multiculturals, que em van permetre, per exemple, crear l’edició impresa de la revista On the road (núm. 3) per al Festival Pluriculturel a Saint-André-lez-Lille (França) el març de 1998.
A partir de l’any 1998 decideixo establir-me com a freelance en l’àmbit de la il·lustració i el disseny gràfic, i col·laboro amb diverses editorials, empreses i institucions: Editorial Cruïlla, Editorial Abadia de Montserrat, Editorial Barcanova, Editorial Santillana, Editorial Brúixola, Editorial Castellnou, Eumo Editorial, revista juvenil Cavall Fort, Fundació la Caixa (Laboratori de les Arts), Deutsche Bank, Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, Fusic (Fundació Societat i Cultura), estudi Síntesi, estudi Víctor Oliva, Hores Extraordinàries, Federació Festa Major de Gràcia, Festa Major de Vilafranca del Penedès, Orangeworld, Institut Goethe, Ajuntament de Barcelona, La Vola, Bacc, Power Band, Paites, Associació del Circ de Catalunya i Sindicat de Periodistes de Catalunya.
No parar ni un moment i tocar moltes facetes amb el denominador comú de l’art visual: això em porta al món de la docència, amb col·laboracions amb la Universitat de Barcelona en postgraus sobre edició i l’Escola Illa de Sabadell d’Arts Plàstiques i Disseny. També he tingut l’oportunitat de formar part de la Junta de l’Associació d’Il·lustradors de Catalunya.
I, per acabar, sempre ve de gust asseure’s davant d’un piano.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s