logotip 8 març dia de la dona

Dones extraordinàries… 8 de març Dia Internacional de les Dones

logotip 8 març dia de la dona
Imatge estreta de la web Catacultural

Al Memòria de Peix, ens avancem al Dia Internacional de les Dones i us oferim un recull de llibres que tenen com a protagonistes a grans dones de tota la història per tal de que pugueu fer llista dels vostres preferits i tenir-los a punt el dia 8 de març:

Des de fa un parell d’anys… potser una mica més. S’estan publicant llibres infantils que expliquen les proeses de dones extraordinàries de la història. Alguns llibres que són reculls en format biografía i curiositats. D’altres monogràfics i també hi ha en format de conte… Aquí els teniu recollits en una mateixa entrada!

 

Si trobeu a faltar alguna només m’ho heu de dir!

 

coberta del llibreUn món de dones extraordinàries d’Eva Prada publicat per Animallibres, 2019. –> CASTELLANO

Aquest és un viatge inspirador pels cinc continents a través de la història de la humanitat per descobrir la vida de dones extraordinàries que van aportar alguna cosa a la societat. Moltes d’elles oblidades en el temps… Hatxepsut d’Egipte, Zenòbia de Siria, Dido de Tunísia, Amina de Zaria de Níger, Mochizuki Chiyome de Japó, Isabel de Villena de Espanya, Anne Bonny de Irlanda o Edith Corbe de Austràlia són algunes de les dones que apareixen en aquest recull.

La psinopsis del llibre diu:

Et convidem a fer un viatge pels cinc continents, a través de les diferents èpoques de la humanitat, per descobrir les biografies de dones que van marcar la història. En aquest viatge coneixeràs molts noms propis que no haurien d’haver caigut mai en oblit.

A més a més, gràcies als mapes i les cronologies que inclou l’obra, podràs ubicar fàcilment aquestes dones extraordinàries en el lloc i el moment històric en què van viure.

Pioneras: mujeres que abrieron camino d’Espido Freire publicat per Anaya, 2019.

coberta del llibre

Es la palabra que más vas a leer en esta nota de prensa. Pioneras. Mujeres que abrieron camino, de Espido Freire es un recorrido breve por la biografía de veinte mujeres que fueron pioneras, es decir, que fueron las primeras en ‘algo’, y ese ‘algo’ abrió el camino a muchas otras para luchar por sus sueños y derechos a pesar de las adversidades.

“Las que vivieron en el siglo XIX buscaron, sobre todo, acceder al conocimiento, que les permitieran estudiar y trabajar en lo que deseaban. Las de principios del siglo XX tuvieron como objetivo el voto y los derechos femeninos. Y el resto, cada una a su manera, demostraron un talento y un atrevimiento único”, explica la autora en el prólogo. Y continúa: “Antipáticas o encantadoras, discretas o famosas, todas ellas comparten algunas características: fueron perseverantes y constantes, y las movía una enorme pasión y el deseo de saber más. Eso desempeñó un papel clave para que pudieran igualarse a los varones. No es casualidad que muchas fueran maestras y que casi todas necesitaran el dominio de la palabra”.

En este paseo por la vida de estas veinte mujeres encontraremos algunas muy conocidas como Clara Campoamor, Frida Khalo o Rigoberta Menchú. Y sabemos, aunque sea de oídas, que Gabriela Mistral fue la primera, y hasta ahora única, escritora en español premiada con un Nobel; Carmen de Burgos, la primera periodista; Carmen Conde, la primera mujer en ingresar en la Real Academia de la Lengua y Federica Montseny, la primera ministra en España (llevó la cartera de Sanidad durante la Republica).

coberta del llibreSupermujeres superinventoras: ideas brillantes que transformaron nuestra vida de Sandra Uve publicat per Lunwerg, 2018.

94 dones, superdones, superinventores recollides en un sol volum. La psinopsis del llibre diu:

Fuertes, soñadoras, tenaces, sensibles, intrépidas, las por fin protagonistas de Supermujeres, superinventoras—retratadas en acuarela junto a una reproducción de la patente original de su invento— impulsaron un diálogo transversal y desarrollaron nuevas miradas a la realidad de otras mujeres. Este viaje al mundo de la creatividad permite dar a conocer su tarea y el cambio significativo que supuso cada uno de sus inventos en nuestra historia.

Un hermoso homenaje, merecido sin lugar a dudas, a un grupo de mujeres valientes que lucharon por la igualdad y la libertad.

Dones extraordinàries que van canviar el món de Kate Pankhurst  publicat per Barcanova, 2018. –> CASTELLANOcoberta del llibre

Coneix la història de tretze dones extraordinàries que van aconseguir coses increïbles seguint el que els deien el cor, el seu talent i els seus somnis.

Vols volar pel cel amb l’aviadora AMELIA EARHART, defensar la justícia amb la ROSA PARKS, fer grans descobriments com la MARIE CURIE, crear l’estil de la FRIDA KHALO, la COCO CHANEL o la JANE AUSTEN?

Viu la teva pròpia aventura de la mà d’algunes de les dones que han ajudat a definir el món en què vivim.

coberta del llibreDones úniques: relats de dones d’aquí que no podràs oblidar de Montse Barderí publicat per Columna, 2018.

Recull de 85 dones catalanes que han destacat per la seva professió: bibliotecàries, escriptores, artistes, músiques, científiques…

Aquest llibre està protagonitzat per dones d’aquí, dones catalanes d’una forma oberta i plural o simplement perquè tenen una relació important amb aquest territori. Dones d’àmbits diferents (arts, ciència, lletres, esports, activisme…) i de totes les èpoques i condicions, també del present. Tan conegudes com Mercè Rodoreda, Montserrat Caballé i Emma Vilarasau o tan valuoses i desconegudes com Raimonda Matavacas o Elena Maseras. Superheroïnes que van fer coses mai vistes o que van dedicar-se de ple a la seva vocació i van tenir una vida plena i amb sentit. Dones que han arribat a ser tot allò que han volgut ser, gràcies també a altres dones com elles. Dones que no s’han posat cap límit a l’hora de viure, investigar, explorar i ser.

Contes de bona nit per a nenes rebels, 2 de Francesca Cavallo i Elena Favilli publicat per Estrella Polar, 2018. –> CASTELLANOcoberta del llibre

Torna el fenomen de les nenes rebels amb cent nous exemples de determinació i audàcia per a nenes que somien en gran. Cent noves raons per canviar el món!

Sinopsi de Contes de bona nit per a nenes rebels 2:

Contes de bona nit per a nenes rebels 2 reuneix cent noves històries de dones extraordinàries de tot el món. Des de Beyoncé, passant per JK Rowling, fins a Madonna; des Rigoberta Menchú passant per Nefertiti fins Isadora Duncan, retratades per les 50 il·lustradores més importants de tot el món. 

Després de l’èxit i el fenomen creat pel primer llibre a tot el món, la selecció d’històries d’aquest segon volum ha estat realitzada amb les aportacions de la gran comunitat de lectors i lectores que #RebelGirls ha creat.

coberta del llibreDones de ciència: cinquanta pioneres valentes que van canviar el món publicat de Rachel Ignotofsky per Estrella Polar, 2018. –> CASTELLANO

Entre les pioneres que hi apareixen, podem trobar figures tan conegudes com Marie Curie i Jane Goodall, i d’altres no tan conegudes, com Rachel Carson, que ja a principis del segle XX va advertir sobre els efectes nocius dels pesticides en el medi ambient i de la creixent contaminació.

Un recull de 50 dones que han contribuït a la societat a través dels seva aportació científica…

Inventores i els seus invents de Aitziber Lopez y Luciano Lozano publicat per Flamboyant, 2018. coberta del llibre

T’has fixat en tots els objectes, les màquines i els mobles que tens al voltant? Tots han estat inventats per algú. I n’hi ha molts que van ser ideats per dones: noies que, com tu, volien millorar el món. És impossible parlar de tots els invents i de totes les inventores, però aquí te n’oferim una selecció bonica i divertida. Apropa-t’hi i capbussa’t en el món del progrés!

Ja en sabem molt, de tot el que han fet Ells, i ara ens toca parlar d’Elles.

L’editorial Blume publica una col·lecció de format petit anomenada Petits relats de grans històries on trobareu biografies de dones extraordinàries!

Des d’artistes i aviadors fins científics i personatges revolucionaris, Petits relats de grans històries és una nova sèrie de guies de petit format que presenta als nens les figures més inspiradores de la història d’una manera divertida i accessible, ja que expliquen les vides de les persones més increïbles del món i de la història, amb il·lustracions a tot color i un disseny fresc per donar vida a les seves increïbles gestes.

Frida Kalho d’Isabel Thomas i Il·lustracions de Marianna Madriz  publicat per Blume, 2018. –> CASTELLANOcoberta del llibre

Per què Frida Kahlo és una icona de l’art?

Va patir molts dolors físics i penalitats, però es va valer de les seves pintures audaces per expressar el que sentia i construir una identitat pròpia.

Descobreix una de les pintores més fascinants del segle XX amb aquest retrat colorista de la seva vida tan extraordinària.

Amelia Earhart d’Isabel Thomas i Il·lustracions Dàlia Adillón publicat per Blume, 2018. –> CASTELLANOcoberta del llibre

Per què Amelia Earhart va ser una heroína de l’aviació?

Va ser la primera dona que va travessar l’oceà Atlàntic en un vol en solitari, va batre récords aeronàutics, va escriure llibres que van ser èxits de venda i va lluitar per la igualtat de drets de la dona.

La seva desaparició quan intentava fer la volta al món continua sent un misteri.

coberta del llibreMarie Curie d’Isabel Thomas i Anke Weckmann publicat per Blume, 2018. –> CASTELLANO

Per què va ser Marie Curie una superestrella de la ciència?

Va ser la primera dona a aconseguir un premi Nobel, va trobar dos elements químics nous, va ajudar a descobrir tractaments contra el cáncer i fins i tot va inventar el terme radioactivitat, tot i que finalment va pagar un preu molt alt per la seva dedicació a la física…

Coneix una de les personalitats més brillants de la ciencia a través d’aquest recorregut tan original per la seva vida fascinant.

coberta del llibreLas chicas son de ciencias, amb 25 científiques d’Irene Cívico, Sergio Parra i Núria Aparicio. Montena, 2017.

Descubre a 25 supercientíficas que cambiaron el mundo y demostraron que ¡las chicas son de ciencias! #ChicasDeCiencias

¿Sabes cuántos descubrimientos científicos debemos a las mujeres?

Aunque en los libros de historia parezca que las ciencias son cosa de hombres, de eso nada: desde Agnodice, la primera médica conocida de la historia, hasta Rosalind Franklin, la química que descubrió la estructura del ADN, pasando por Vera Rubin, la astrónoma que vio lo que nadie veía, las mujeres han sido pioneras en ciencias desde el inicio de los tiempos. Y aun así,

¿podrías nombrar al menos a diez chicas guerreras que lo petaron en el mundo de las ciencias?

coberta del llibre

Las chicas son guerreras: 25 mujeres que cambiaron el mundo de Irene Cívico, Sergio Parra i Núria Aparicio. Montena, 2017.

Hemos reunido aquí las vidas alucinantes de 26 superguerreras, desde Mary Shelley hasta Lady Gaga, pasando por Ada Byron, Marie Curie, Virginia Woolf, Coco Chanel, Agatha Christie, Frid


Algunas son muy muy famosas y otras algo menos conocidas, pero todas ellas han hecho cosas increíbles por las que se merecen estar en el olimpo de los dioses. Que debería ser también el olimpo de las diosas, así que…
a Kahlo, Simone de Beauvoir, Rosa Parks, Audrey Hepburn, Jane Goodall, Malala y muchas más.

¡Vayan haciendo sitio, que las chicas guerreras han venido para quedarse forever and ever!

Las chicas van donde quieren: 25 aventureras que cambiaron el mundo. de Irene Cívico, Sergio Parra i Núria Aparicio. Montena, 2017.

coberta del llibre

Todos conocemos el nombre de algún pirata famoso, o de un astronauta que haya llegado al espacio, pero… ¿y las mujeres? Muchas lo petaron en sus viajes o inventaron máquinas con las que alcanzaron nuevos hitos.

Aquí podrás encontrar a 25 superaventureras que cambiaron el mundo y demostraron su poder.

Muchas de ellas han tenido un papel decisivo en nuestra historia y nunca lo hemos sabido, pero ahora ha llegado el momento de homenajearlas y decir en voz alta que ¡las chicas van donde quieren!

coberta del llibreContes de bona nit per a nenes rebels de Francesca Cavallo i Elena Favilli publicat per Estrella Polar, 2017. –> CASTELLANO

Hi havia una vegada una princesa… una princesa? No! Hi havia una vegada cent dones que van canviar el món. 
De Serena Williams a Malala Yousafzai, de Coco Chanel a Frida Kalo, d’Hipàtia a Michelle Obama, aquest llibre narra les vides extraordinàries de cent dones valentes i, a més, conté les il·lustracions de seixanta artistes d’arreu del món.

Científiques, astronautes, aixecadores de pesos, jutgesses, xefs… Cent exemples de determinació i audàcia per a les grans somiadores.
Perquè totes les nenes haurien de créixer sabent que poden ser tot allò que vulguin ser.

Uneix-te al moviment #NenesRebels!

El diario de Anne Frank (Novela gràfica) d’Ari Folman publicat per Penguin Random House, 2017 coberta del llibre

“Tras la invasión de Holanda, la familia Frank se ocultó de la Gestapo en una buhardilla anexa al edificio donde el padre de Anne tenía sus oficinas. Allí permaneció recluida desde junio de 1942 hasta agosto de 1944, fecha en que sus miembros fueron detenidos y enviados a campos de concentración. En ese lugar y en las más precarias condiciones, Anne, una niña de trece años, escribió su estremecedor Diario: un testimonio único sobre el horror y la barbarie nazi, y sobre los sentimientos y experiencias de la propia Anne y sus acompañantes.

El presente volumen recoge este estremecedor relato bella y delicadamente para volcarlo a la novela gráfica. Una nueva oportunidad de acercarse a una historia que ya forma parte de todos nosotros”.

Trobarem molts altres llibres sobre la vida d’Anna Frank!

Col·lecció Genis de la ciència:

Hipàtia, la gran mestra d’Alexandria de de Víctor Garcia i Mar Azabal publicat per Vegueta, 2017. –> CASTELLANOcoberta del llibre

Hipàtia d’Alexandria va ser una de les primeres filòsofes però, tot i això, els llibres d’història no li han fet gaire justícia. Gran mestra neoplatónica, Hipatia va destacar als camps de l’astronomia i les matemàtiques.

També és recordada com a una genial inventora: va millorar el astrolabi –una eina molt útil per a navegar prenent com a referència la posició dels estels– i va desenvolupar el primer aparell per mesurar la densitat dels líquids.

Aquest llibre explica la història de com va aconseguir fer tantes coses en un món dominat pels homes, i és apassionant…

 

coberta del llibreJane Goodall la millor amiga dels ximpanzès de Marcos Muslera i Albert Asensio publicat per Vegueta, 2017.

Jane Goodall és una de les figures més importants en la història de la primatologia.

El recorregut que traça aquest volum no només explica en què van consistir les seves dècades d’estudis amb ximpanzés o quins són els seus descobriments principals, sinó que al mateix temps serveix per transmetre valors importants, com ara el respecte per la vida animal i el medi ambient.

Tant el registre de la narració com l’estil de les imatges són els adequats per als escolars en una franja d’edat entre 8 i 11 anys.

Lise Meitner, la física que va iniciar l’era atòmica de Mònica Rodrígues i Àfrica Fanlo publicat per Vegueta, 2017. –> CASTELLANOcoberta del llibre

Lise Meitner va ser una excel·lent investigadora en física nucleari els seus treballs van donar inici a l’era atòmica. Va aportar tant a la ciència que, sens dubte, es mereixia el premi Nobel. Malgrat tot, no li van arri-bar a concedir, molt probablement perquè era una dona en un àmbit fins llavors reservat als homes. També va ser la protagonista d’una vida apassionant, víctima de les persecucions que van marcar la història d’Europa de la primera meitat del segle XX.

Mujeres d’Isabel Ruiz Ruiz publicat per Ilustropos, 2016.

El álbum recoje una selección de mujeres de diferentes ámbitos ordenadas cronológicamente por el año de nacimiento de cada una de ellas. Expone los datos más relevantes de su biografía y describe su esencia por un lado con una frase entrecomillada y por otro con una ilustración como si las hubiera podido retratar mirandolas a través del visor de su cámara de fotos: unos ojos de mirada profunda, una sonrisa escondida… En las ilustraciones predominan los tonos azules y grises, sin estridencias cromáticas, serias, formales… Así es como las ve y como nos las presenta en su libro.

Desde a filósofa y maestra griega Hipatia de Alejandría hasta Miriam Makeba, una cantante sudafricana, Isabel nos descubre a dieciocho mujeres fascinantes, responsables de grandes descubrimientos indispensables para la humanidad, mujeres con carisma, emprendedoras, adelantadas a su tiempo…

Mujeres es un álbum ilustrado en el que se reúnen dieciocho mujeres reales: poetas, pintoras, científicas, políticas…

Mujeres que merecen ser parte de los referentes de nuestros hijos e hijas; que merecen su lugar en la historia, que no merecen ser olvidadas.

Índice mujeres: Hipatia de Alejandría, Concepción Arenal, Marie Curie, Florence Nightingale, María Montessori, Alice Guy-Blaché, Isadora Duncan, Virginia Woolf, Clara Campoamor, Amelia Earhart, Margaret Bourke-White, Frida Kahlo, Hellen Keller, Dian Fossey, Rosa Parks, Gertrude Ederle, Irena Sendler y Miriam Makeba.

D’aquesta mateixa col·lecció trobareu d’altres títols publicats posteriorment:

Mujeres 2 es el segundo volumen de la colección Mujeres,  álbumes ilustrados que reúnen a mujeres reales que merecen ser parte de los referentes de nuestros hijos e hijas.

En Mujeres 2 descubrimos otras dieciocho mujeres que complementan y amplían la selección del libro anterior.

Porque hay muchos nombres que no deben ser olvidados, porque la historia no está completa sin nosotras.

Índice mujeres: Ada Lovelace, Christine de Pizan, Emma Goldman, Elisabeth Eidenbenz, Federica Montseny, Hedy Lamarr, Gerda Taro, Hilma af Klint, Junko Tabei, Louise Bourgeois, Malala Youfsafzai, María Moliner, Maya Deren, Simone de Beauvoir, Nellie Bly, Valentina Tereshkova, Violeta Parra y Wangari Maathai.

Mujeres 3 es el tercer volumen de la colección Mujeres, álbumes ilustrados que reúnen a mujeres reales que merecen ser parte de nuestros referentes.

En Mujeres 3 encontramos otras dieciocho mujeres que  amplían las selecciones de los libros anteriores.

Pintoras, escultoras, científicas, escritoras, activistas… mujeres que merecen su lugar en la historia y en nuestra memoria.

Índice de mujeres: Angela Davis, Ángela Ruiz Robles, Berta Cáceres, Camille Claudel, Caroline Herschel, Dolores Cacuango, Gloria Fuertes, Harriet Tubman, Hildergarda de Bingen, Huda Sha´arawi, Jane Goodall, Kathrine Switzer, Loïe Fuller, Lotte Reiniger, Maruja Mallo, Mary Wollstonecraft, Rosalind Franklin y Vivian Maier.

Mujeres 4 es el cuarto volumen de la colección Mujeres, álbumes ilustrados que reúnen a mujeres reales que merecen ser parte de nuestros referentes. En Mujeres 4 descubrimos otras dieciocho mujeres: escritoras, científicas, políticas, activistas… que amplían las anteriores selecciones. Porque hay muchos nombres que no deben ser olvidados, porque la historia también se escribe con nombre de mujer.

Índice de mujeres: Agatha Christie, Agnès Varda, Amparo Poch, Anna Atkins, Carmen de Burgos, Eugénie Brazier, Kasha Jacqueline Nabageresa, Leonora Carrington, Margot Moles, María de Maeztu, María Sibylla Merian, Mary Anning, Nawal El Saadawi, Petra Kelly Qiu Jin, Rachel Carson, Rosetta Tharpe y Temple Grandin.

L’editorial Alba presenta en una col·lecció: Petita i Gran adreçada als infants a dones que d’una manera o d’una altra formen part de la història contemporània:

“…dissenyadores, pintores, aventureres, escriptores, científiques, cantants… Dones úniques i meravelloses de les quals aprendre i amb les quals identificar-se…”

coberta del llibreTeresa de Calcuta de Ma Isabel Sánchez Vegara i Natascha Rosenberg de la col·lecció Petita & Gran publicat per Alba, 2018. –> CASTELLANO

Teresa de Calcuta (Uskub, 26 d’agost de 1910 · Calcuta, 5 de setembre de 1997) va ser una monja catòlica d’origen albanès fundadora de les Missioneres de la Caritat. Durant més de 45 anys va dedicar la seva vida a atendre pobres, malalts, orfes i moribunds, primer a l’Índia i més tard, a la resta del món. Per la seva tasca humanitària va obtenir el Premi Nobel de la Pau i després de la seva mort, va ser canonitzada i proclamada santa.

coberta del llibreEl setè títol de la col·lecció està dedicat a Ella Fitzgerald, una de les veus més influents del jazz i tota una llegenda de la història de la música. Una biografia en forma de conte a càrrec de Mª Isabel Sánchez Vergara i il·lustracions de Barbara Alca, publicat al 2017. –> CASTELLANO

Nascuda a Newport News (Virginia), va créixer a Yonkers (Nova York) en una situació de pobresa permanent. El seu pare, William Fitzgerald, conductor de tren, va abandonar a la seva mare Temperance (Tempie) Fitzgerald, bugadera, quan Ella era encara molt petita.
Va tenir una adolescencia i joventut molt complicada que va condicionar el seu comportament amb problemes l’absentisme escolar i fins i tot amb la policia, fet que la va dur a ser internada en un reformatori, d’on va tractar d’escapar diverses vegades, així com de casa…

Des de petita li agradava ballar i cantar en un club escolar i en el cor de la Bethany African Methodist Episcopal Church. Va aprendre a tocar la piano , va escoltar atentament la ràdio i va estudiar tots els enregistraments que sortien de Louis Armstrong i les Boswell Sisters… Va debutar com a cantant amb 19 anys.

L’Ella Fitzgerald , va deixar una gran empremta amb el seu particular segell en cançons de tots els estils: swing, bebop, blues, gospel, soul, bossanova… i va desenvolupar com ningú el scat, un tipus d’improvització vocal amb la qual convertia la seva veu en un instrument. Una dona inigualable que músics com Frank Sinatra, Louis Armstrong o Duke Ellington acabarien batejant com la Primera Dama de la Cançó.

L’autora Maria Isabel Sánchez Vergara, narra en forma de conte la biografia d’Ella Fitzgerald per acostar la vida d’aquesta veu història als infants. De la mateixa manera que ho fa amb el vuité títol de la col·lecció la mateixa col·lecció:

coberta del llibre

Dian Fossey amb il·lustracions d’Alessandra De Cristofaro. –> CASTELLANO

La Dian va néixer a Sant Francisco fou una zoòloga estatunidenca reconeguda per la seva labor científica i conservacionista amb els goril·les de les muntanyes Virunga (a Ruanda i la República Democràtica del Congo). El seu caràcter fort i apassionat la va portar a lluitar ferotgement contra el tràfic d’animals i la caça furtiva. Amb aquesta lluita, que va acabar amb la seva vida, va aconseguir salvar de l’extinció una espècie única: els goril·les de muntanya. Fossey va ser assassinada el 1985; el cas encara es troba obert…

Ambdós títols els publica en castellà la mateixa ediorial Alba dins de la col·lecció Pequeña & Grande.

ALTRES TÍTOLS DE LA COL·LECCIÓ PETITA & GRAN –> CASTELLANO

coberta del llibre

Simone de Beauvoir (Petita&Gran) de Chrisitne Roussey i Mª Isabel Sánchez publicat per Alba.

Benvolguda Malala: Cada dia és el «Dia de Malala» de Rose Mary McCarney publicat per Joventut, 2014.

La història de Malala Yousafzai és inspiradora. Aquesta jove pakistanesa va ser tirotejada pels talibans només perquè volia anar a escola. A partir d’aquest moment, Malala va cridar l’atenció mundial per ser tan valenta, i es va convertir en una veu que reclamava els drets de les noies de tot el món.

Aquesta és una carta per a la Malala, il·lustrada amb fotos de nenes d’arreu expressant la solidaritat i admiració que senten per ella. Moltes d’aquestes joves coneixen per la seva pròpia experiència els obstacles que ha d’enfrontar una nena per anar a escola: pobresa, discriminació, violència…

2 comentarios en “Dones extraordinàries… 8 de març Dia Internacional de les Dones

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s