Setmana de l’Àlbum Barcelona: la valoració

Com ja sabeu del 6 al 12 de novembre s’ha celebrat a Barcelona, Terrassa, Cornellà, Banyoles, Cerdanyola, Mataró, Sabadell, Gavà, Rubí i Vic, la primera Setmana de l’Àlbum.

Durant la Setmana de l’Àlbum en el marc de la qual va tenir lloc també el fòrum l’Àlbum a l’Aula i la Nit de l’Àlbum, es van organitzar més de 100 activitats, per a petits i grans: tallers, xerrades, presentacions, debats… tot al voltant del gènere del llibre àlbum. Les activitats han estat un èxit de públic, amb la participació de més de 3.000 persones.

L’acte final va tenir lloc diumenge 12 al matí, quan una vintena de reconeguts il·lustradors (Negrescolor, Albert Arrayás, Mercè Galí, Sebastià Serra, Ina Hristova, Bertariz Martín Vidal, Cristina Losantos, Ramón París, Almudena Suárez, Ferran Orta, Irene Savino, Laura Martínez, Ignasi Blanch, Marcela Paz Peña, Pau Estrada, Pam Marwade, Anna Llenas i Marc Torrent) van participar en l’Art trencaclosques i que podeu veure en aquestes imatges publicades per l’Associació:

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

 

Al fòrum l’Àlbum a l’Aula, que es va celebrar divendres i dissabte, hi van assistir 75 professionals. Dues jornades dedicades a proporcionar als educadors eines i recursos de com fer servir l’àlbum a l’escola per la creació de nous lectors, l’educació literària i artística i la lectura visual, i com a mitjà per crear interrelacions, integrador, participatiu i de promoció de la lectura. Les conferències van estar a càrrec de reconeguts especialistes (Lara Meana, Beatriz Sanjuán, Joan Portell, Lara Reyes, Arianna Squilloni, Gabriela Rubio, Emma Bosch i Teresa Duran)

La Nit de l’Àlbum va ser una gran festa en la qual es van trobar tots els actors del sector (llibreters, periodistes, crítics, autors, il·lustradors, editors, distribuïdors…, més de 350 persones) i en la que es van atorgar els 1rs Premis ADIT (Premis A la Difusió de la Il·lustració Transgeneracionals):

Quinta Forca: Premi a promotors establerts fora de Barcelona, atorgat a Fe Fernández de la llibreria L’Espolsada.

Pixapins: Premi a promotors establerts a  Barcelona, atorgat a Oblit Baseira de la llibreria Casa Anita.

Lletraferit: Premi a periodistes, bloggers, crítics o mitjans de comunicació, atorgat a Susana Peix, bibliotecària, periodista i autora.

Comptafils: Premi a bibliotecaris/ies, atorgar a Marta Roig de Bit Botó, Grup de Treball de Biblioteques Infantils i Juvenils.

Llepafils: Premi a institucions i/o a les persones que des de les institucions vetllen per la bona salut del llibre àlbum, atorgat a Marga Mateu.

L’Associació àlbum Barcelona avalua molt positivament la resposta del públic i la col·laboració de llibreters, bibliotecaris i professionals que treballen amb el llibre, autors i il·lustradors que van acompanyar les activitats, sense els quals no hauríen arribat a assolir els objectius plantejats. I volen fer un reconeixement especial als Amics de l’Àlbum, gent que desinteressadament ens ha donat el seu suport.

Algunes valoracions:

«Molt satisfet de la resposta de la ciutadania a l’oferiment d’un centenar d’activitats d’esbarjo i coneixements al voltant d’un gènere emergent com és l’àlbum, estimat pels nens, i que comença a fer-se un forat entre els joves i adults. Activitats que hem ofert mitjançant vint biblioteques i trenta llibreries de Barcelona i comarques.» José Díaz, Director de la Setmana de l’Àlbum

«Una setmana per donar el tret de sortida a la visibilitat del llibre àlbum, tot començant per una iniciativa de 12 editors amb conviccions sobre la seva feina i que a més, ens han convidat a llibreters, bibliotecaris, mediadors a dir la nostra. La setmana s’acaba amb molt bon sabor de boca, ara toca pensar en l’any vinent i treballar tot l’any per continuar la feina, la nostra passió sobre àlbum i LIJ». Paula Jarrin, Llibreria Al·lots

«De la primera Setmana de l’Àlbum s’ha de destacar la perfecta  promoció en xarxes, la bona resposta del públic i molt unes bones perspectives d’èxit per pròximes edicions.» Gemma Barrufet, Llibreria A Peu de Pàgina

«La valoració en general es positiva, tot i que algunes activitats han funcionat més que d’altres, el que sí que crec és que amb aquestes jornades s’ha obert un camí cap a un major reconeixement a aquest gènere que és l’àlbum il·lustrat i que tant se’l mereix. Per a pròximes edicions estaria molt bé acabar d’especificar més les activitats amb el públic objectiu que van dirigides.» Albert Asensió, escriptor i il·lustrador

«La Setmana de l’Àlbum m’ha semblat fantàstica. Crec que si les forces i energies concentrades durant aquesta setmana, les explotéssim durant tot l’any, podríem aconseguir posicionar el gènere de l’àlbum on es mereix. 

«Que centenars de persones, entre elles, editor@s, il·lustrador@s , llibreter@s, autor@s i amants del llibre àlbum en general, s’hagin unit de tal manera; que s’hagin portat a terme tantes activitats arreu de Catalunya i que tot hagi culminat en la Nit de l’Àlbum, amb tant de bon rotllo, no és gratuït. Demostra la bona forma del sector del llibre, la il·lusió i la passió, enmig d’un moment històric molt difícil. Molt orgullosa de formar-hi part i esperant que això creixi i es repeteixi!» Olivia Pascual, Llibreria L’Aranya.

A la que afegeixo una de personal:

«Amb el meu més sincer agraïment a les editorials que formeu part d’aquesta Associació pel reconeixement públic que heu fet de la meva feina. Perquè la unió fa la força i entre totes estic segura que fareu arribar l’àlbum i la literatura infantil en general molt lluny… Mil milions de petons!!»

Us podeu descarregar les activitats que s’han celebrat a la Setmana de l’Àlbum  aquí i el programa del fòrum l’Àlbum a l’Aula aquí.
També podeu descarregar-vos imatges de les activitats i el fòrum aquí.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s