La castanyada!

Aquí us deixo un recull de contes al voltant de la Castanyada, aquesta festa tan tradicional catalana… I per si voleu fer unes quantes activitats també un enllaç al blog de la Glòria Fort on trobareu uns dibuixos per acolorir ben bonics!

La castanyera viatgera de Stefanie Pfeil publicat per Edebé, 2017.

En una cabana al bosc, vivia una vella castanyera que, mentre preparava les castanyes, explicava històries dels seus viatges.
Des de llavors tothom la coneixia com la castanyera viatgera.

Pinta els detalls que la il·lustradora s’ha oblidat d’acolorir.

La castanyera Felipa de Bel Olid i il·lustracions de Mercè Canals publicat per Combel, 2016.

Una nova visió del conte clàssic retallat amb una adaptació moderna de la llegenda de la castanyera. A més, inclou un petit regal de cartró (una paperina de castanyes). Reviu l’hora del conte!

La Castanyada de Pilarín Bayés publicat per Grup 62, 2016.

És l’hora de torrar castanyes!

Arriba la tardor, la natura s’adorm, els arbres perden les fulles, ve el fred i els dies s’escurcen.
És moment de recolliment.
D’anar a veure els morts el dia de Tots Sants.
És el moment d’arraulir-se al voltant del foc, torrar castanyes i menjar panellets… Què bons!

La Castanyera il·lustrat per Marta Montañá publicat per Barcanova, 2016.
Celebra la castanyada menjant castanyes, moniatos i panellets i cantant la cançó La castanyera!

Un llibre amb pàgines de cartró per conèixer la feina de les castanyeres…

Els panelletsEls panellets de Roger Roig i il·lustracions d’Hugo Prades publicat per Cossetània, 2015.

El Patufet, protagonista d’un dels contes populars catalans més coneguts arreu, és l’encarregat d’explicar a una colla de nens i nenes les tradicions festives del nostre país, en una revisió tendra i divertida del costumari català.

En aquest conte el Patufet aprofita que s’acosta la festivitat de Tots Sants per fer els tradicionals panellets. Juntament amb la seva colla d’amics, elaborarà un dels referents gastronòmics més típics de la tardor i, finalment, els degustaran tots plegats, acompanyats de les castanyes. Tots a punt per fer de cuiners?

La Castanyada: l’aventura de la Maria Castanya de Montse Balada i Eva Sans publicat pel Cep i la Nansa edicions, 2014.

Com cada tardor, Maria Castanya, la castanyera, es va preparar per celebrar una gran castanyada. 

Amb el cistell sota el braç, va anar a buscar castanyes a la muntanya. En va buscar branca per branca, fulla per fulla, a terra i, fins i tot, sota les pedres, però no en va trobar cap, ni gran ni petita.

—Com celebrarem la castanyada sense castanyes?

Resulta que el castanyer no havia fet castanyes perquè la tardor no havia arribat encara. Així que la Maria Castanya se’n va anar a buscar a la tardor. Si voleu saber què li va dir haureu de llegir el conte!! Quina aventura!

Temps de Castanyes de Roger Roig i il·lustracions d’Hugo Prades publicat per Cossetània, 2013. 

El Ptufet és el protagonista d’un dels contes populars catalans més coneguts arreu, és l’encarregat d’explicar a una colla de nens i nenes les tradicions festives del nostre país, en una revisió tendra i divertida del costumari català. En aquest conte el Patufet ens convida a viure la castanyada d’una manera apassionant. I és que, juntament amb el seu grup d’amics, s’ha proposat d’ajudar la castanyera en la feixuga tasca de collir les castanyes, coure-les a les flames i vendre-les a la plaça del poble. Se’n sortiran? De moment ja se’n sent la flaire…

Un conte genial per coneixer aquesta festa que a més d’estar en lletra lligada (atenció als desxifradors del codi lector) està narrat en rima, així doncs:

JA SÓM EN PLENA TARDOR,
TEMPS DE PLUJA I DIVERSIÓ,
DE CASTANYES BEN TORRADES
QUE ES MENGEN A QUEIXALADES.

I L’OPERACIÓ CASTANYA
PORTA ELS NENS A LA MUNTANYA.
PER OMPLIR AQUESATS SACS BUITS
HAN DE RECOLLIR MOLTS FRUITS…

Temps de castanyes d’Estel Baldó, Rosa Gil i Maria Soliva amb il·lustracions de Roger Simó publicat per Barcanova.

Durant la tardor, els tons groguencs, ocres i marronosos dominen la natura. És temps de castanyes, de moniatos, de panellets i també de fruites com les magranes, les figues i els codonys. Mitjançant fotografies i divertides il·lustracions, els nens i les nenes coneixeran els trets més propis d’aquesta estació. Per afavorir la lectura autònoma dels infants, cada doble pàgina presenta el text de manera breu i escrit amb dues modalitats de lletra: de pal i lligada.

La Castanyera de Cristina Losantos, publicat per Estrella Polar.

Com cada any, havia arribat la tardor. En una caseta al bell mig del bosc, hi vivia una velleta a qui li encantaven les castanyes. Sempre portava una camisa que li anava petita, una faldilla que li feia campana i unes sabates que feien cloc-cloc.

 La Castanyada d’Antoni Dalmases publicat per Cruïlla.

El grup de grans de l’esplai han muntat una parada de castanyes, moniatos i panellets, però gairebé ningú no s’atura a comprar-ne. Sort en tenen del Nil, el germà petit d’en Jan, que té una bona idea.

Celebrem la Castanyada de Carmina del Rio i Agnès Capella publicat per Salvatella.Seguim amb contes dedicats a la castanyada amb aquest conte que inclou el text en lletra de pal i en lletra lligada i a més està fet en rodolins!

 

Ja ha arribat la castanyada
una festa assenyalada
que contents celebrarem
digue’ns , aina, què farem?

Al matí decorarem
uns dibuixos amb gomets
i després els penjarem
en finestres i parets.

 

La carabassa de les ànimesde Elena Ferro i il·lustracions de Subi publicat per Baula, 2012.

Quan el Marçal, la Carme i en Josep tornen de l’escola i li expliquen molt esverats a l’avi que han sentit sorolls al bosc, l’avi els explicà una història increïble sobre uns fantasmes que va conèixer quan era petit: els hi va dir que per Tots Sants les ànimes surten i van a visitar els seus parents, que alguns són molt trapelles i que els hi agrada amagar-se dins de recipients que tinguin una mica de llum per poder guiar-se a la foscor… Una carabassa era el lloc ideal!

El follet Oriol i l’esperit de la tardor d’Òscar Sardà publicat per Barcanova. Inclou el conte en lletra d’impremta i una versió reduïda en lletra de pal que podreu llegir vosaltres solets!

La història comença quan el follet Oriol marxa amb el seu sarró a l’esquena a cercar castanyes. La tardor s’està allargant i la castanyera te por de fer curt… Quan era al racó més profund del bosc, de sobte el terra es va obrir sota els peus del follet Oriol i el va engolir! Voleu saber qui va trobar quan va tocar terra? Aquell personatge era la resposta a que no hagués arribat l’hivern…

La castanyera. Elena Ferro; Subi (il). Barcelona: Baula, 2011.

La Maria estava molt il·lusionada amb la seva nova feina, la seva àvia era castanyera però estava massa vella i cansada per fer tantes passejades.
En posar-se la roba de l’àvia desseguida es va adonar que la camisa li anava massa petita, la faldilla li fèia campana i les sabates li feien cloc-cloc… Voleu saber com es va convertir en la millor castanyera del món?

La Castanyada. Estel Baldó. Barcelona: Barcanova, 2011.

Arriba la tardor, i la Sika i en Joan preparen la castanyada. Com ho fan? Compren les castanyes, els moniatos i els ingredients per fer els panellets a casa i celebren la festa en família, amb els pares, els avis, el Guillem, el seu germanet i, per descomptat, el Xut, el gosset que els acompanya a tot arreu.

I de la mateixa autora: El castanyer gegant on la Sika i en Joan, amb els seus amics, cada tardor  celebren la gran Festa del castanyer. És immens! Quantes castanyes! Aquest any hi col·locaran una caixa niu per als ocells. Així, el castanyer sempre tindrà companyia…

La Castanyada. Anna Canyelles.  Barcelona: La Galera, 2011.

Mentre els grans posen a taula panellets i torren castanyes, en Pau demana al seu avi que li expliqui un conte. L’avi comença a explicar-li la història d’ell mateix quan era petit,i resulta que era un noi molt entremaliat. Resulta que aleshores hi havia molta boira pel carrer, i feia por caminar-hi tot sol, i vet aquí que va veure una ombra…

Les castanyes de la castanyera. Mercè Canals; Daniel Jiménez (il). Barcelona: Baula, 2011.

La senyora Caterina era coneguda per tothom al poble, a la comarca i segurament al món secer, però no ho era per fer les castanyates embolicades amb cucurutxos de paper de diari i per vèndre-les al mercat, no…  ni pels pastissos de castanya, ni per els marrons glacés que confitava.
La Caterina era coneguda per les “castanyes” que repartia a tort i a dret a tothom que la posava nerviosa… Caldria buscar-li un ajudant, i no us podeu imaginar qui es va presentar al lloc de treball!! El Petit Saltamartí, va ser l’ajudant perfecte!

El Meu primer llibre de la Castanyada. Beatriz Menéndez. Barcelona: Estrella Polar, 2011.

Ja ha arribat la tardor, és temps de castanyes i panellets! amb aquest llibre, els més petits de la casa coneixereu les tradicions catalanes…

Els panellets, les castanyes i la castanyera us acompanyaran en aquesta lectura.

La Castanyada. Núria, Font. Barcelona: Cruïlla, 2010. (col·lecció Què fem?) 

L’Anna i el pare han sortit a comprar els ingredients per fer panellets. Aquest vespre celebraran la castanyada amb tota la família. Però, on és la castanyera? va preguntar estranyada en no trobar-la a la cantonada de cada any…

Un llibre que està ambientat en la vida quotidiana amb el que els més petits podreu viure la festa de la castanyada a través de les seves il·lustracions i fotografies.

Farem, farem panellets, de Marta Romera Colomé i il·lustracions de Sofia Balzola de Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2008.

Inclou una veritable recepta! Quan la mare de l’Olga la desperta aquell matí amb un petó i un pessic a la galta li diu a cau d’orella: bon dia Carquinyoli! Avui farem, farem panellets! Per això l’Olga es desperta de seguida. Li agraden molt els panellets!!

Barreja, barreja tot ben remenat: monitato, ou i ametlla, que quedi ben lligat!
Barreja, barreja tot ben remenat si li poses sucre, ja l’hem acabat!

La Castanyada. Núria Figueras. Barcelona: La Galera, 2004.

Vet aquí que la tardor ja ha arribat el poble. Els dies s’escursen, els arbres perden les fulles i una flaire de castanyes torrades ha perfumat tots els carrers.
Un conte divertit que introdueix els més petits en el món de les nostres tradicions.

BONA LECTURA!!

Vols veure altres llibres sobre LA TARDOR?

3 comentarios en “La castanyada!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s