La tardor ja és aquí!

Ja ha arribat la tardor i amb la tardor un munt de novetats editorials que des del Memôria de Peix us presentem per tal que esteu al dia de tot allò que ens fan arribar les editorials. Aquesta setmana us presentem novetats infantils i juvenils de Joventut, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Kalandraka, Comanegra, El cep i la nansa, Tramuntana, Birabiro, Jollibre, Thule i Fanbooks.

Això no és amor  de Marina Marroquí i il·lustracions de Màriam Ben-Arab publicat per FanBooks. Ens arriba de la mà de la seva il·lustradora Màriam Ben-Arab a qui dedicarem una entrada al blog. La Màriam ens ha acompanyat durant tot el programa, hem parlat de com va entrar en el món de la il·lustració a través dels seus pares, i és que la Màriam va néixer en una família d’artistes, així que ho porta de sèrie. Descobrireu a una noia que desprèn vitalitat i molt bon rotllo. Ens va parlar del seu darrer llibre il·lustrat i també dels projectes amb els que està treballant actualment.

Contínuament anem rebent missatges sobre l’amor que ajuden a crear falsos mites: que l’amor ha de ser a primera vista, que ha de ser per sempre, que la gelosia és una mostra d’amor… Quan la realitat xoca amb aquests falsos mites es produeix una frustració que, en casos extrems, pot derivar en violència de gènere.
Aquest llibre no pretén donar cap lliçó ni imposar respostes, però de vegades és necessari que algú et convidi a preguntar-te per què les coses han de ser com són. Dins del llibre trobaràs un seguit de reptes que t’ajudaran a refl exionar. Enfronta-t’hi sense por, perquè per tal que la societat avanci necessitem joves que s’atreveixin a abraçar la realitat amb tota la seva complexitat.

Això no és amor conté trenta reptes per treballar la igualtat. Per trencar estereotips posant sobre la taula la realitat de la societat actual: La persona ideal: retrat robot, Princeps i princeses del segle XXI, Supermegaressum, mirar-se al mirall… Un llibre que parla obertament de l’assetjament i de la desigualtat, el rol de les done objecte a la publicitat, de la manipulació, dels mites sobre l’amor, de la violencia i els maltractaments. Un llibre que comença dient que no pretèn donar cap lliçó ni avorrir el lector amb teories que no serveixen per solucionar els problemes del dia a dia.

El seu principal objectiu és ajudar al lector a trobar alguna resposta a totes aquelles preguntes al voltant de: Qui sóc? Qui em diu qui m’ha d’agradar? o com puc estimar a algú sense renunciar a la pòpia identitat…

ESCOLTA EL PROGRAMA D’AQUESTA SETMANA

Comencem com no podia ser d’una altra manera amb:

La tardor ja és aquí! d’Albert Asensio publicat per Joventut.

Un llibre amb pàgines de cartró adreçat als més menuts de la família amb un esquirol, en Nin com a protagonista.

«… Avui, en Nin, l’esquirol es gratava la panxa i s’ha adonat que la tardor ja ha arribat! Saps per què? Doncs perquè el cirerer està perdent les fulles i les orenetes se’n van cap a terres més càlides…»

Un conte per acostar l’entorn més proper a través d’il·lustracions clares i entenedores i un text curt per llegir acompanyats. De la mateixa col·lecció trobareu l’arribada de l’hivern, la primavera i l’estiu.

Per als dexifradors del codi lector un conte en LLETRA DE PAL de la col·lecció Uni, dori de Publicacions de l’Abadia de Montserrat:

En punxetes fa troballes de Maria Carme Roca i il·lustracions de Laura Miyashiro.

«…En Punxetes és un eriçó que viu al camp. A prop d’un riu i d’una granja molt gran. A l’estiu, cada vespre surt a passejar enter l’herba humida i fresca. Al seu pas, fa petits sorolls. I quan s’enfada gruny i xiscla. Sí, en Punxetes és una mica rondinaire…»

Aquesta col·lecció presenta els llibres amb pàgines plastificades que són ideals per a que els menuts practiquin la psicomotricitat fina sense por de fer-lo malbé. El conte planteja un joc al lector de buscar coses: Tris-tras, tris-tras, Punxetes, què trobaràs? I és que pel camí en Punxetes va trobant diferents coses… El vols ajudar a trobar-les?

Bup, mèu, piu-piu de Cécile Boyer publicat per Tramuntana.

Ens explica la diferència entre un gos, un gat i un ocell a través de les onomatopeies del seu lladruc, miol i piulet però heu de saber que en aquest llibre no apareix en cap moment, ni un gos ni un gat ni un ocell!

Així aprendrem que el gat és solitari i quan tomba la nit, es passeja tot sol per les teulades. Que el gos necessita companyia i obeeix el seu amo o que l’ocell posat sobre una branca canta el seu bon humor. Pero de vegades, el gos, el gat i l’ocell estan obligats a trobar-se. Saps què passa llavors?

Finestres al món és un meravellós llibre de Cristina Serrat publicat per Comanegra que va guanyar el Premi Eva Toldrà d’il·lustració l’any 2016.

Aquest va ser el projecte de final dels estudis com a il·lustradora de la Cristina a l’Escola de Disseny i Art Llotja. Una visió del món des dels ulls d’infants de tot el món: La Naya des de l’Índia, l’Andreas des de Grècia, la Luna des de Mèxic o la Mahelet des d’Etiòpia ens expliquen com és el seu món, a què es dediquen a l’hora que ens introdueixen en la seva cultura. Un llibre que aporta com a valora afegit la informació de països tan llunyans com Japó, Canadà o Cambotja i que ens farà adonar que no són tan lluny els uns dels altres.

Una volta al món especial, en què faràs amics dels cinc continents! El món és ple de rareses, cada cultura té les seves extravagàncies i, posades de costat, pot semblar impossible que ens puguem entendre els uns amb els altres. Però allà on vagis hi trobaràs infants com la Naya, l’Aku o en Manny que somnien coses semblants i volen trobar-se. Fixa’t com canten els seus desitjos des de la finestra i pensa a qui voldries visitar primer. Tens la porta oberta!

La Nuna esborra paraules d’Orit Gidali i il·lustracions d’Aya Gordon-Noy publicat per BiraBiro.

Quan la Nuna va dir la paraula «Xipuguai», esperava que les nenes s’alegressin al sentir-la però no els hi va fer gens de gràcia.

«…Xupiguai? És una paraula de nens petits!…»

Aleshores la Nuna decideix esborrar la paraula amb la seva goma màgica i en veure que les seves companyes ja no la recordaven va pensar que esborrar paraules podria ser divertit. I així ho va fer! I va començar a esborrar algunes lletres, els espais entre paraules. Era ben divertit! Fins que es va adonar que les coses no anaven tan bé com es pensava.

Finalitzem el programa amb un conte que no és novetat però que no podia faltar al Memôria de Peix… El nostre LLIBRE TRESOR

Com un peix a l’aigua de Daniel Nesquens i il·lustracions de Riki Blanco publicat per Thule.

El meu amic Sebastià sap nedar, capbussar-se i surar com ningú…
A Sebastià li encanta to el que tingui a veure amb els oceans, amb els mars, amb els rius… amb l’aigua.

Així comença aquest àlbum il·lustrat amb un nen al que li agraden els dies ennuvolats i sobretot de pluja per poder banyar-se a la piscina i sentir-se «com un peix a l’aigua».

Els seus amics li diuen que qualsevol dia li sortiran escates i aletes… Un nen que es fa dir Oceà i que vol ser un gran nedador per participar a les Olimpiades de 2020 i per això s’entrena totes les tardes al sortir de l’escola. Un nen que se sent lliure quan neda i que només les il·lustracions desvetllaran el perquè és així…

Deliciós!!

 

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s