Al renovat programa de ràdio Memôria de Peix, i mentre no comencem l’emissió (el 14 de setembre), seguim a la recerca de noves editorials i a les nostres xarxes n’hem pescat una!
Ediciones Linteo, una editorial gallega que publica contes en diferents llengües, entre elles el català.
Linteo és una editorial que rep el nom de la paraula llatina linteum o llinium (lli) i pren aquesta flor com a imatge de l’editorial. Ubicada a Orense, és coneguda pel seu fons de poesia, però també inclou un petit catàleg de fons infantil i a la nostra xarxa han caigut 4 dels seus llibres:
Què tal, Vegetal? Aliments amb sentiments de Saxton Ferymann i Joost Elffers ens presenta un llibre que treballa les emocions a través de fotografies de fruites i verdures transformades en personatges que reflecteixen el seu estat d’ànim amb la forma del vegetal i els «complements»: ulls, boca nas… afegits pels autors del llibre.
Una nota dels aturors sobre les imatgesque inclou el llibre diu:
«…Per crear aquesters escultures, vam recórrer els mercats de l’àrea metropolitana de Nova York a la recerca de fruites i hortalisses expressives. Es van tallar amb un senzill ganivet Exacto i es van realçar amb altres materials naturals, com els fesols amb punts negres per als ulls i suc de remolatxa per a les
boques. Després es van fotografiar les escultures sobre fons monocroms per aconseguir l’estat d’ànim desitjat…»
Aquest és un llibre que formula preguntes sobre l’estat d’ànim del lector que amb l’obsevació dels vegetals transformats en personatge pot anar identificant diferents emocions, sensacions… content, enfadat, alterat, avorrit, somrient, amable, feliç, trist…
En Saxton Freymann i Joost Elffers són uns especialistes en transformar aliments en personatges i ja tenen un bon grapat de llibres publicats utilitzant aquesta tècnica.
En aquest video en Saxton Freyman explica (en anglès) com realitzen aquests personatges tan simpàtics:
Els altres tres llibres que hem #pescat d’Ediciones Linteo, pertanyen a la col·leccció Cancodrilo i ens arriben directament d’Orense en gallec: Fai un pastel, Na horta i Disfrázase, tots tres amb la mateixa autoria amb Xabier López Mateos per al text i Javier Rey Feijoo i Silvia González Sánchez per a les il·lustracions.
Així defineix l’editorial aquesta col·lecció que apropa el món que ens envolta a través de l’aventura del cocodril protagonista, en Cancodrilo. Les il·lustracions són de colors plans, amb imatges clares i entendores realitzades amb tècniques digitals. Una col·lecció adreçada a infants a partir de tres anys:
Cancodrilo es un animalito humanizado e infantil, se parece a un niño que quiere aprender y enfrentarse al mundo cotidiano. Es inocente y siempre trata de descubrir algo nuevo. En sus historias le acompañan varios personajes, entre ellos destaca su mejor amigo Ourizopicón, Adela, Laura, Nico, Brais y Susito. Los protagonistas son una mezcla de personajes humanos y animales humanizados que conviven sin diferencias aprendiendo unos de los otros.
Los cuentos pretenden transmitir un mensaje a los más pequeños, las historias tienen una finalidad didáctica, educativa y divertida, de amistad así como de respeto, estos valores se integran y se fomentan en las series.
Los cuentos son independientes unos de otros. Los protagonistas son amigos que van descubriendo el mundo que les rodea, muchas veces metiéndose en líos, aprendiendo cosas nuevas y útiles. A veces le tienen miedo a las cosas simplemente porque no las conocen, y precisamente por eso, hay que darles la oportunidad de descubrirlas, de este modo los niños se sienten identificados con los personajes.