Al cel cabretes… Meteorologia i Poesia

Sabeu que fan les cabretes al cel? hi ha un refrany català que diu «Al cel cabreta, al terra pastetes», i el meteoròleg Alfred Rodríguez Picó explica que  les cabretes no són més que els altocúmulus que formen flocs separats per petits foradets de cel blau. Sovint aquests núvols són l’avanç d’una pertorbació.

I aquest refrany és amb tota seguretat l’orígen del títol del llibre que avui us presento aprofitant que acaba de començar l’estiu… I és que una de les seccións més esperades del Telenotícies és la de l’home o dona del temps.

Grans i petits esperen les seves prediccions que com si foren grans prestidigitadors fan aparèixer i desaparèixer els núvols, sols i ràfegues de vent pels diferents mapes.

al cel cabretes BarcanovaBarcanova ens va presentar fa poc  Al cel cabretes… Meteorologia i poesia, un llibre treballat a sis mans amb tres grans protagonistes cadascun en el seu àmbit professional: l’Alfred Rodríguez Picó meteoròleg molt conegut per haver treballat a la televisió durant molts anys, la Lola Casas, una de les referents en poesia infantil i la il·lustradora Mercè Galí.

Al Cel cabretes és un llibre que va més enllà de la meteorologia i de la poesia. Ens presenta cadascun dels fenòmens atmosfèrics i elements relacionats amb la meteorologia: calor, fred, atmosfera, anticiclò, tempesta, calamarsa, rosada, arc de sant martí, tornado, nuvols, temporal de llevant… des de diferents punts de vista que units fan una gran obra.

Per una banda hi ha l’explicació científica de cada un dels conceptes per part del meteoròleg, de l’Alfred R. Picó, una explicació clara i entenedora que va acompanyada d’un poema de la Lola Casas i també d’una dita o refrany. Les il·lustracions de la Mercè Galí donen el toc de color amb un punt d’humor que segur aconseguirà més d’un somriure.

Però aquí no acaba tot, perquè el llibre va acompanyat d’una banda sonora i amb cada un dels conceptes els autors ens suggereixen una peça musical, així doncs mentre llegim la definició, el poema, dita o mirem les il·lustracions de l’Arc de Sant Martí:

«La tempesta ja és fora.
Caram, ja era hora!
Has vist el que poden fer
una cortina de pluja
i un raig de sol juganer?»

Ppodem escoltar una peña de Prokófiev, simpàtica i amb molt de ritme: Paavo Jarvi – Romeo and Juliet, Suite No. 1: Masks que podeu escoltar a través de la banda sonora creada en un llistat a Spotify.

 

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

He de confessar que m’ha estat una mica complicat accedir a la llista però com que sóc una mica tossuda fins que no ho he aconseguit no ho he deixat estar! I us asseguro que ha valgut la pena perquè és una meravella!!!

Al llibre hi ha un accés amb una lletra que no sabia si era una «i» en majúscula o un la «L» minúscula… Al final ha resultat que era un número, «1». Ho he esbrinat accedint al pdf amb les característiques tècniques del llibre que inclou l’adreça correcta i un enllaç QR que potser hagués estat la millor opció per al llibre també (suggeriment per a Barcanova).

Us deixo l’enllaç aquí per si teniu problemes d’accés: Banda sonora Al cel cabretes.

3 comentarios en “Al cel cabretes… Meteorologia i Poesia

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s