Petit Fragmenta

Sempre fa il·lusió presentar un nou segell editorial infantil (sembla que darrerament estan neixent molts) i dic segell perquè Fragmenta Editorial ja té vuit anys i mig de recorregut.

Es defineixen com:

«… una editorial independent que publica llibres clàssics i d’assaig en l’àmbit de les religions… Volem ser plurals sense ser relativistes; volem acollir la diversitat religiosa sense caure en el sincretisme; volem combatre els sectarismes sense construir nous dogmatismes…»

I després d’una mica més de set anys ara s’estrenen amb un segell infantil: Petit Fragmenta amb tres propostes força atractives que us presento en aquesta entrada. Comentar abans que totes tres tenen unes característiques físiques comunes i format: tapa dura, mida del llibre i tipus de paper. La presentació és molt acurada i fins i tot quadra en tots tres títols la paginació que es presenta amb 28 pàgines de conte + 4 de guía de lectura sobre la lectura amb informació que complementa el contingut, exercicis de comprensió lectora…

coberta-en-alta-resolució_431753Històries de Nasrudín de Halil Bárcena i il·lustracions de Mariona Cabassa és un conte com indica el seu títol recull diferents històries amb un mateix protagonista, en Nasrudín o Nasreddín.

Un personatge tradicional de l’Orient islàmic protagonista d’històries curtes de la tradició oral que contenen una reflexió, un pensament, expressat en forma de paràbola, paròdia o contrasentit i que com podreu llegir s’acosten molt a l’humor absurd, d’aquell que et desperta un somriure. La veritat és que m’ho he passat pipa llegint aquestes històries que són com acudits: Nasridín i les claus, Nasrudín i la pesca imaginària, Nasrudín, la lluna i el sol… i així fins a deu relats.
Les il·lustracions de la Mariona, alegres i acolorides, acompanyen el text únicament com a descripció del que narra la història.

Al final del llibre trobareu una extensa información sobre el personatge i l’orígen d’aquestes histories i de la tradicio oral entre les cultures sufins i uns exercicis de comprensió lectora de cada una de les històries.

Respira de Inês Castel-Branco ens explica a través d’una conversa entre una mare i el seu fill que no pot dormir tot un seguit de tècniques de relaxació amb la «respiració» com a fil conductor.

coberta-en-alta-resolució_432021«Fem una barca de paper, posem-la sobre la teva panxa i ara imagina que la barca navega sobre les ones del mar… que puja quan entra l’aire, o inspires, i baixa quan treus l’aire, o expires»

Es podría tractar perfectament d’una classe de ioga. Mentre llegeixes us puc assegurar que començareu a notar com inspireu i expireu al mateix ritme de la lectura. De fet jo no m’he adonat i estava aixecant els braços com el protagonista fent que omplia un globus d’aire o fent com un arbre que creix i s’omple de fulles i pomes vermelles. Aaaa, Eeeeee, Iiiiiii, Ooooo, Uuuuu (ja descobrireu què és 😉 El mussol, el gat, la cobra, la grua o les campanades… Un fantàstic llibre per ensenyar als infants a relaxar-se amb unes il·lustracions que recolzen el text i ajudaran els més petits a fer cada un dels exercicis de respiració.

Al final del llibre trobareu informacions sobre la respiración, la seva relació amb les emociona i una explicació detallada de cada un dels exercicis narrats al conte.

Funàmbulus d’Àlex Tovar i Àfrica Fanlo, l’he deixat per al final perquè aquest em fa especial il·lusió presentar-lo perquè conec els autors i ja que feia dies que l’esperava en candeletes.

Un àlbum funàmbulus-coberta-en-alta-resolució_431612il·lustrat que parla de sentiments i de pors que es mantenten en equilibri a través del seu protagonista un funambulista que com és normal en la seva professió camina, dalt d’un fil que no és res més que «la vida», amb nusos, dubtes, alts i baixos… que t’empeny a seguir sempre endavant.

«Per ser funàmbul només cal estirar un fil. A poc a pic, mirant l’horitzó. Fas un pas, dos passos, tres passos… I t’enfiles fins a dalt de tot»

Un conte d’aquells que et fa pensar i valorar el que t’envolta.

Com els llibres anteriors, al final trobareu informació sobre l’art del funambulisme, l’equilibri i algun que altre aclariment del contingut del conte. Inclou també un taller per a construir un funàmbul.

Una fantàstica manera de començar un nou segell Petit Fragmenta. Felicitas!!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s