Premis White Ravens 2015

url

Com cada any, la Biblioteca Internacional de la Joventut de Münich fa una selecció dels que considera els millors llibres publicats el darrer any, amb la publicació d’una llista de 200 títols coneguda com «The White Ravens» El corb blanc!

Després de dos anys sense cap títol en català, aquest 2015 torna a haver una publicació  amb la inclusió en aquest llistat del conte La vaca Victòria de Nono Granero publicat per Milrazones.

La vaca Victòria és una mena d’entremaliadura amb variacions d’un conte popular que diu

«Aquesta és la història de la vaca Victòria.
Es va morir la vaca i es va acabar la història»

Un conte rimat i carregat d’humor que narra les aventures de la vaca Victòria i que tot i que queda resumit en aquesta frase tan, podríem dir… directa! Dona peu a un joc d’endevinalles enginyós per part del seu autor, en Nono Granero.

L’autor es descriu com un narrador-titellaires a qui li agrada fer aparèixer coses a partir d’altres que no tenen res a veure: de gestos, paraules, històries i contes… i de bocins de carbó i taques de pintura, personatges i móns!

Aquest any a més en Nono ha estat guardonat amb un altre dels seus llibres amb aquest mateix guardó:

Polvo de roca (Rock dust) de Nono Granero i il·lustracions de Géraldine Alibeu publicat per A buen paso.
Explica la història d’una gran roca, rodona i pesada que volia veure món:

Desde que supo que se la consideraba un ser inerte, aquella enorme Roca estaba indignada. ¿cómo podian juzgarla de un modo tan equivocado?

Si no se movia, si no se alimentaba y si no era capaz de amar era asunto suyo (estos argumentos eran los que usaban para etiquetarla). Además estaban muy equivocados!!

Un dia un geòleg es va plantar al seu davant i ella no s’ho va pensar dues vegades i li va demanar que la portés amb ell. El geòleg li va dir que ni parlar-ne! Però no s’imaginava lo pesada que pot arribar a ser una pedra. Ai! Que no us podeu imaginar el que allà va passar!! El geòleg vinga a donar cops de martell i la pedra cada vegada partida en trossos més petits no deixava de demanar: ¡llévame contigo!

D’altres guardonats amb The Withe Ravens 2015 amb segell espanyol han estat:

El tesoro de Barracuda (The treasure of Barracuda) de Llanos Campos i il·lustracions de Júlia Sardà publicat per SM.

Chispas, és un grumet d’onze anys que en aquest llibre explica les aventures que viu a bord del vaixell Cruz del Sur, capitanejat pel capità Barracuda i que va a la recerca del tresor del llegendari  Phineas Johnson Krane. El pirata Krane havia deixat enterrat un llibre on donava les pistes del lloc on era amagat el tresor i per això la tripulació del Cruz del Sur decideix aprendre a llegir. Aconseguiran trobar el tresor??

Ícaro de Federico Delicado publicat per Kalandraka.
L’infant Ícar arriba a un centre d’acollida amb una història sorprenent sobre la seva família. Aquest àlbum il·lustrat ofereix una doble lectura entre fantasia i realitat, dues lectures carregades de poesia i sensibilitat. Un cant a la llibertat per llegir, pensar, mirar i sentir.

Feliz Feroz (Lucky Ferocious) de El Hematocrítico amb il·lustracions d’Alberto Vázquez publicat per Anaya.
La germana del Llop Feroz està molt preocupada per que el eseu fill no és gens ferotge, és molt bo… boníssim. Però el Llop Feroz la tranquilitza i li diu que l’envii a casa seva que ell s’encarregarà de convertir-lo en un llop ben ferotge. El petit llop intenta fer tota allò que li demana el seu tiet: udolar ferotgement, caçar conillets, espantar la Caputxeta, es menja-se la seva àvia… però tot li surt malament! Seu a menjar amanida amb els conillets, es fa amic de la Caputxeta i pren el te amb l’àvia…

Un cóndor en Madrid (A condor in Madrid) de Paloma Muiña i il·lustracions de Mercè López publicat per Edelvives.
En Manu viu a 429 passes de l’Adriana. A tos dos els hi agrada jugar i investigar els sorolls misteriosos del desvan, evitar a l’Esteban i descobrir els enigmes del Papi Àngel, l’avi de l’Adriana que des de que va morir la seva àvia està una mica desorientat i s’enyora molt del seu país… Junts en Manu i l’Adri són capaces de qualsevol cosa, fins i tot ode portar l’Equador fins a l’habitació del Papi Àngel.

Mi pesadilla favorita (My favourite nightmare) de María Solar i il·lustracions de María Lires publicat per Siruela.
Manuel estaba enfermo, tenía fiebre y su padre llamó al veterinario, porque en la isla donde viven no hay médico. Le recetó un jarabe para perros que también le iba muy bien a los niños y será por el jarabe o será por la fiebre, el caso es que Manuel ahora no para de soñar y soñar. Incluso tiene sueños dentro de los sueños. Así conoce a un vendedor de olores de recuerdos, un bar lleno de mentirosos, un dinorrinco y un hipodrilo, un extraterrestre muy preguntón en misión secreta que se mueve por las alcantarillas, y a Alicia, una niña que dice que viene del País de las Maravillas…

Trobareu d’altres títols de llengua hispana a la web dels premis: The White Ravens 2015

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s