Una mica més… Pinotxo

Balada_Peix«Una mica més» és el nom de la secció amb la que la Montse Balada, autora de contes infantils i gran amiga, col·labora en el programa de ràdio que dirigeixo: Més content que un gínjol! A Canal Blau FM.

Al «Una mica més» cada setmana ens desvetlla un munt de curiositats dels contes infantils.

Voleu descobrir moltes coses del clàssic Les aventures d’en Pinotxo?

Perquè aquest conte va ser el protagonista d’aquesta secció fa unes setmanes. En Pinotxo, era un titella de fusta, però no d’una fusta qualsevol! Abans de ser un titella era un tronc de fusta màgic.

La historia narra que Geppetto feia titelles, i amb una fusta màgica va fer un titella amb forma de nen. Com que ell no tenia fills, va demanar un desig a un estel llunya: tenir un fill de veritat. I el desig se li va concedir, però abans Pinotxo amb companyia del seu inseparable amic, Pepito grillo, va viure moltes i moltes aventures!

Carlo Collodi.jpg
Carlo Lorenzinni

La Montse ens va desvetllar un munt de curiositats i anècdotes relacionades amb aquest clàssic de la Literatura Infantil com ara que l’autor de les aventures es feia anomenar per un pseudònim. Perquè el periodista i escriptor, en Carlo Collodi, en realitat es deia Carlo Lorenzini, nascut a Florència, Italia. Però ell es feia dir Collodi, de fet va començar a utilitzar aquest nom a partir de l’any 1856. Aquest era el nom del poble on va néixer la seva mare i sembla ser que en Collodi passava molt de temps en aquesta població.

En Collodi, va començar a escriure Les aventures d’en Pinotxo a un diari de nens! Estem parlant que al 1881, les nenes i els nenes d’Italia tenien un diari infantil.

Una altra curiositat és que diuen que el nom de Pinotxo ve d’un arbre, el Pi.

Collodi era molt estimat per tots els italians i per tot el món, i al 1956, al poble on va néixer la seva mare: a Collodi, van obrir un parc infantil en honor d’aquest escriptor i del Pinotxo. Un parc que podeu visitar si aneu a Itàlia perquè encara està obert.

Des de l’any 1962, existeix la Fundació Nacional Carlo Collodi l’organització sense ànim de lucre es dedica a la promoció de la cultura dels infants i per als infants, a tot el món.

Si viatgeu per Italià us el  trobareu al Pinotxo per tot arreu, però si aneu a Suècia, el trobareu convertit en una estàtua de bronze de 9 metres d’alt y 7 tones de pes al parc de Boraas. Aquesta estàtua va ser dissenyada per l’artista dels Estats Units, Jim Dine.

I darrera curiositat que ens va desvetllar la Montse sobre Pinotxo la va descobrir quan vivia a Alemaya. Durant tot aquest temps va viatjar per tot el país, i va descobrir la «ruta dels contes». Si si la vas seguint, pots visitar, els personatges dels contes clàssics, les cases o els castells on vivien, moltes més llegendes i mil coses més. Un dels llocs que va visitar és el poble on es va inspirar el rodatge de la pel·lícula de Pinotxo, Rothenburg ob de tauber, que es troba a Baviera. Un poble de conte… Ens va dir la Montse que quan passeges pels seus carrers, et dona la sensació, que en qualsevol revolt et trobaràs al petit Pinotxo, al seu pare, en Geppetto i al Pepito grillo

L’escriptor, Collodi, va morir sense saber que el Pinotxo, arribaria a ser mundialment famós!

La seva obra ha estat molt estudiada per què diuen que en Collodi, volia transmetre molts missatges secrets,  a traves de la historia d’en Pinotxo però al «Una mica més» ens quedarem amb dues…

– No dir mentides…
– I no confiar amb els amics que et porten problemes…

I ara, a llegir!! Aquí us deixo amb un llibre fantàstic amb el conte original publicat en català recentment per Kalandraka amb il·lustracions de Roberto Innocenti, tot un luxe!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s