Mentida de Care Santos

11066519_10152822681089053_7355870365395633985_nFa unes setmanes us anunciava que la guanyadora del Premi Edebé en la categoria Juvenil d’enguany era per a la Care Santos i el seu llibre Mentida. A la Care vaig la vaig conèixer ara fa un any quan vaig fer la presentació d’un altre premi seu: Desig de xocolata. a Vilanova i la Geltrú.

Doncs bé, ahir i després de més d’una setmana de molta feina em vaig llevear aviat per començar a llegir-lo, començar-lo i acabar-lo, perquè no vaig poder deixar de llegir fins al final. Gairebé cinc hores de lectura que em van despertar diferents emocions… i és que Mentida és un llibre que parla dels sentiments i que els traspassa.
Però anem per parts, primer us explico de què va sense desvetllar res que no surti a la contra.

La Xènia és una jove estudiant de Batxillerat que com molts joves se sent controlada pels pares. És una bona estudiant i sol seguir les normes, fins que cau en les garres d’internet, de les emocions que desperta el desig, el morbo per lo desconegut… quan coneix un noi, en Marcel, a través de la lectura del llibre El vigilant en el camp de sègol i queda totalment enganxada a ell. La Xènia s’enamora perdudament d’algú que no coneix i, això la porta a canviar la seva actitud davant la vida: comença a dir mentides a casa, deixa de banda els estudis. Viu obsessionada per conèixer el Marcel… un noi que la té molt intrigada per tot els enigmes que l’envolten: no té mòbil, fa uns horaris molt estranys, pels minsos missatges que li envia…

Care Santos Presentació Desig de Xocolata (La Mulassa)
Care Santos
Presentació Desig de Xocolata (La Mulassa)

Quan la Xènia descobreix que el Marcel l’ha enganyat i comprova el dessastre en que s’està convertint la seva vida, ho confessa als seus pares, perquè resulta que tot és una «mentida». Aleshores decideix rectificar, tornar a la seva vida anterior, però sense poder-se treure del cap al Marcel i això que diuen que aquest enamorament malaltís només dura tres mesos.

La primera part del llibre finalitza amb un paquet inesperat que li desvetllarà la identitat del noi amb qui havia compartit tantes emocions. Arriba des de la pressó de menors i explica la història d’un assassí…

Amb aquest impacte finalitza la primera part del llibre de vuitanta pàgines de lectura. La segona part és una carta que us asseguro us mantindrà enganxats a la lectura des de la primer pàgina fins a la darrera on una tercera part en només tres pàgines tanca el llibre. Una carta que parla d’un món molt llunyà al de la Xènia, un món carregat de misèries i de relacions tòxiques, del que no vull desvetllar res perquè val la pena que ho descobriu vosaltres.

Una història carregada de sentiments com us deia al principi de la ressenya. On es barregen les emocions del primer enamorament, de les bogeries que es poden arribar a fer per amor, de l’engany i la decepció. De la valentia d’una noia de disset anys que intenta lluitar contra l’amor que li desperta un desconegut del qual no sap res però que no la deixa ni respirar, que es converteix en el centre del seu món, i que alerta dels perills d’internet, de les «mentides» que es poden amagar al darrera de les persones que creem continguts a la xarxa i que tant de mal poden fer.

Mentida és una novel·la que pot obrir els ulls a molts joves i també ens ensenya la part més noble de les persones. Una història que en algunes ocasions pot ser previsible però que tot i així la Care Santos treballa d’una manera magistral per mantenir el teu cor dins el puny fins al final.

Us he de dir que jo m’he emocionat molt amb aquesta lectura de la que vull destacar una frase, als llibres de la Care sempre en porten alguna, que m’ha encantat i que crec que és molt significativa:

«No et fa por pensar en com de diferent hauri estat la vida si t’haguéssis desviat només un mil·límetre del camí? A mi sí.»

Aquest llibre ha guanyat un premi de literatura juvenil però jo crec que pot ser una lectura molt recomendable per a nois i noies des dels 12 o 14 anys i també per a adults… Us deixo enllaç a l’entrevista que li vaig fer fa uns mesos al programa de ràdio Més content que un gínjol.

I com ahir vaig dir a la Care:

Moltes gràcies per la feina que fas!

2 comentarios en “Mentida de Care Santos

 1. Vaig llegir aquest llibre i haig de dir que es increïblement genial.
  M’ha agradat tant que el llegia a tot arreu fins i tot al metro i al carrer mentre caminava (em vaig xocar amb un poster per llegir), m’ho he llegit 3 vegades i crec que una quarta vegada no li fa mal a ningú.
  Tinc 15 anys i m’agrada molt llegir, sens dubte aquest es un dels meus preferits. Fins i tot he llegit VERITAT q es el següent, després hi ha POR que es la tercera part, tots tres son genials!!!
  Si algú sap d’una quarta part si us plau no dubteu en dir-m’ho!!!!

  Me gusta

  1. Hola Christhin,
   a mi també em va agradar molt i m’encanta la Care Santos! De moment no hi ha cap altre part, però recentment ha publicat una altra novel·la juvenil titutala Inbox. Jo encara no l’he llegit, però si ho fas i m’envies un missatge explicant què t’ha semblat ho publicaré al blog… Què et sembla la proposta?

   Me gusta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s