Contes de Nadal! Ens avancem a les festes…

Ja és desembre i les novetats nadalenques no s’han fet esperar. Els llums dels carrers ja estan penjats i al carrer es comencen a olorar les festes així que amb aquesta entrada a 1 de desembre dono tret de sortida al Nadal més literari amb unes quantes novetats de caire Nadalenc!

...Me encanta la Navidad d’Ana Walker publicat per Thule. Ja us la vaig avançar fa uns dies però no podia faltar en aquesta entrada:

Me encanta la Navidad. Me encanta el crujido del papel, los oropeles y el cordel, y mi reno con una alita que tira del trineo de Papá Noel…

Al Pirulí li encanta en Nadal com a tots els infants, ens parla del Pare Noel, dels elements del Pessebre, de les guirnaldes que decoren la seu arbre de Nadal. Què és aquest sorollet que s’escolta?

Des de Cruïlla ens arriba Caga, tió! D’Antoni Dalmases i il·lustracions de Stefanie Pfeil.

Pol, si no saps la cançó, no et cagarà el tió… la professora enfadada, l’ha renyat latra vegada, perquè tots els seus companys la saben de fa molts anys…

El Pol, el protagonista del nostre conte té problemes amb la cançó per fer cagar el tió… i és que el seu germà Ot el critica quan la practica a casa i li fa creure que la seva veu espantarà el tió i que se’n riuran quan el sentin i no només això, l’ha convençut perquè doni al tronc unes quantes garrotades amb un bastó

El seu bon amic Tomàs li diu que no en faci cas. Pol, la profe té raó, has de cantar-li al tió. Mira, noi, deixa’m estar. Ja veuràs si cagarà…

Un conte escrit en lletra lligada escrit amb rodolins perquè feu cagar el tió com mana la tradició. Cantant una tonada i picant amb el pal per poder seguir el ritme!

Un altre conte amb lletra lligada i amb el mateix protagonista és El tió al país dels contes dels Vivim del cuentu amb il·lustracions d’Albert Vitó publicat per Baula.

Us imagineu un tió de Nadal entre els contes més classics? Una ventafocs que desitja unes sabates noves i un dia molt cansada de tant escombrar deixa caure l’escombra que per casualitat pica l’esquena del tió i just en aquell moment fa un pet com un gla: Prrrrt! I de sota la manteta van sortir disparades unes sabates noves… Us imagineu el tió al conte de la blancaneus? I al conte del Flautista d’Hamelin? La bella dorment, o els tres porquets? Els vivim del cuentu han fet una versió ben esbojarrada d’aquesta tradició tan catalana que no us podeu perdre!

I seguim amb lletra lligada i novetats editorials relacionades amb el nostre protagonista el Nadal. Des de Baula i dins la col·lecció Ala Delta On és l’estel? d’Anna Gasol i il·lustracions d’Ona Caussa.

Com que els pares mai no tenen temps, l’Albert i la Xènia, els protagonistes d’aquest conte, decideixen fer ells el pessebre: l’estable amb sant Josep, la Verge i l’infant, i al darrere, el bou i la mula. Una mica més enllà, el foc i amb els pastors tot al voltant, i l’àngel entre les fulles d’una palmera. El rierol, amb paper de plata, la rentadora de roba a la riba i, al damunt, el pont i la dona amb el càntir sota el braç. El palmerar, una mica més enllà, amb el caganer amagat entre els troncs dels arbres i les herbes. Els tres Reis d’Orient, més lluny, dalt dels seus camells, acompanyats del seguici amb els regals.

– L’estel no hi és! –va exclamar la Xènia.
– No pot ser! Vaig ajudar l’avi a guardar-ho tot l’any passat i estic segur que el vam posar pla al fons de la caixa –va dir l’Albert.

Ara és el torn d’un conte que combina la lletra de pal i la lletra lligada perquè pugueu llegir la història amb la tipografia que millor se us doni i practicar amb l’altra: La Nit de Reis de Carmina del Rio i il·lustracions de Sandra Aguilar és una novetat de Salvatella dins la col·lecció Avui és un dia especial.

Una altra col·lecció de tradicions escrita amb rodolins per fer-la lectura més amena i divertida. Escriure la carta, anar a la cavalcada dels Reis d’Orient que arriben carregats de regals, preparar una mica de menjar i beure per als Reis, els patges i els camells…

APA MACOS A DORMIR
DIU LA MARE SOMRIENT
VÉNEN ELS REIS D’ORIENT
I EN NO RES, JA SÓN AQUÍ!

AL MATÍ DE L’ENDEMÀ
TOTS DOS PARES VAN CRIDAR:
ELS REIS MAGS JA HAN ARRIBAT!
VIEN A VEURE QUE HAN DEIXAT!

I la darrera recomanació per a desxifradors i tots els lectors a qui us agradi el nostre protagonista, és a dir tots els gínjols que ens escolteu: On és? El caganer de Roser Calafell publicat per La Galera.

El caganer, una de les figures més estimades pels més menuts de la casa s’ha amagat a l’habitació on hi ha vuit coses més que no hi haurien de ser:  unes orelles de follet, uns peus d’ànec, un bec d’ocell, una albergínia, una sabata, una forquilla, un colador i un tall de síndria… Però el caganer també s’ha amagat a la Fira de Santa Llúcia, a l’armari de la cuina, a les golfes, a la floristeria… amb un munt de coses que estan fora de lloc i tu les hauràs de descobrir. Acceptes el repte?

Per als que ja llegiu lletra d’impremta també tenim una novetat nadalenca: L’Olivia es prepara per al Nadal d’Ian Falconer publicat per Andana.

L’Olivia és aquesta porqueta tan divertida que segur que ja coneixeu i que aquest Nadal arriba amb aquesta nova aventura. I és que el matí abans del dia de Nadal, l’Olivia i la seva família havien estat molt ocupats comprant detalls d’última hora. L’Olivia estava molt cansada, però encara hi havia moltes coses a fer… posar i guarnir l’arbre de Nadal, ajudar a la mare amb el sopar, parar la taula. Ara el pare vol encendre la llar de foc:

– Pare! Però en que hi penses? Vols rostir el Pare Noel?!

Canten les Nadales i deixen uns queviures per al Pare Noel… l’Olivia està molt nerviosa…

– És hora d’esperar –diu.
No, diu la mare… Ara és hora d’anar a dormir! 

I per a grans lectors el darrer llibre de les Secret Kingdom: La ballarina de la neu de Rosie Banks publicat per La Galera.

La Rita, la Paula i l’Abril estan impacients per tornar a Secret Kingdom en l’època més màgica de l’any: Nadal! El rei Fèlix ha encarregat un espectacle especial per a l’ocasió, però la seva protagonista, la bella fada ballarina Rosalinda, ha desaparegut. I sense ella no hi pot haver espectacle. Qui hi ha darrere la desapar ició de la Rosalinda? Potser la reina Malícia? Les noies han de trobar la ballarina de la Neu. Ho aconseguiran?

BONA I NADALENCA LECTURA!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s