Un Nadal ple de contes!


A punt d’arribar el Nadal què millor que fer un recull de les darreres novetats editorials nadalenques!

triaNADAL

06554Comencem amb un conte per als  més menuts El conillet Benet fa la carta als Reis de Christian Inaraja editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat.
Una altra aventura del petit conillet Benet que ha canviat de format (abans era en tapa dura) i ara es presenta en rústica. El conillet Benet fa la carta tot sol i ben abrigat va a portarla al carter reial. Havíeu vist alguna vegada un conte on els Reis d’Orient són animals? A veure si encerteu quin representa a Melcior, a Gaspar i a Baltasar!

CAGA TIÓPer als desxifradors del codi lector unes quantes propostes: Caga tió! d’en Roger Roig i il·lustracions d’Hugo Prades publicat per Cossetània edicions.
Un conte que pertany a la col·lecció El Patufet i les tradicions catalanes que com la resta de títols està escrit en rodolins i en lletra lligada. Un conte que acosta als més petits en aquest cas a la tradició de fer cagar el tió:

Arriba el dia esperat
i tot està preparat.
Avuí el centre d’atenció
no cal dir que és el tió.

Arriba el tió de Carmina del Rio publicat per Salvatella, ens presenta un conte en lletra de pal i lletra lligada. També escrit en rodolins com en el cas anterior molt indicat per explicar aquesta tradició catalana als més menuts de la casa:

I qui vulgui algun regalsalvatella3
que agafi ben fort el pal.
Uns copets s’han de donar
sense parar de cantar.

La barba del Pare Noel de Roger Vilaplana i il·lustracions de Rita Culla i Sílvia Pla és una altra aposta de Salvatella per als més petits. Un conte escrit en lletra de pal que ens explica la història d’un Pare Noel una mica despistat que la nit de Nadal sense adonar-se s’ha afaitat la barba… I si els nens ara no el reconeixen? Sort que ha trobat un núvol ben esponjós!!

Amb els mateixos autors i editorial Els Reis desorientats ens explica com la Nit de Reis es va apagar de sobte l’estrella que guia els Reis d’Orient fins a Betlem… Com s’ho faran per arribar si tot està a les fosques??

TIO O SANTA CLAUSUn altre tió que lluita aquesta vegada amb Santa Claus és el conte de Baula: Tió o Santa Claus? de Anna Gasol i Teresa Blanch amb il·lustracions d’Eva Sants.
Els bessons Marc i Paula estan a punt de celebrar el Nadal i un missatger acaba de portar una gran caixa amb el tió dels avis. Els bessons explicaran que és això de fer cagar el tió al seu amic i veí Michael que te de convidada a la seva cosina Beth. Al seu país no hi ha aquesta tradició, ells esperen l’arribada de Santa Claus… Què passarà la Nit de Nadal? Cagaran el tió? o Santa Claus portarà regals?FOLLET ORIOL NADAL ESPECIAL

El follet Oriol i un Nadal molt especial d’Òscar Sardà publicat per Barcanova, ens explica com el follet Oriol i el seu amic Marc desafiant una gran tempesta de neu decideixen sortir al bosc a buscar soques de Nadal. De sobte en una clariana del bosc van trobar un follet barbut i grassonet, vestit de color vermell i molt desorientat… Tot el camí és ple de joguines i papers de regal… Sóc el Pare Noel! va dir de sobte el nou amic.

baula3

Uns clàssics de Baula que arriba molt fort com veieu aquest any amb un munt de propostes Nadalenques:

Teniu El Trencanous adaptat per John Cech, Els Pastorets d’Elena Ferro i i·lustracions de Subi dins la col·lecció «Els contes del follet» i un doble conte al llibre de «Petits i eixerits» amb El petit avet amb il·lustracions de Picanyol i Els Reis d’Orient amb il·lustracions d’en Francesc Rovira. Tres apostes de clàssics que segur que us agradaran dos d’ells: Pastorets i el doble àlbum en lletra lligada així que obriu bé les orelles els desxifradors del codi lector que aquest Nadal teniu un munt de contes per a practicar la lectura. 

galeraI ara seguim amb contes publicats per La Galera. Com a novetat editorial aquesta any arriben dues propostes molt interessants Les Festes de Nadal  d’Anna Canyelles i il·lustracions de Roser Calafell.
Un altre conte en lletra lligada escrit en rodolins que ens convida a passar un Nadal amb totes les festes i tradicions que s’hi celebren: l’arbre, el tió, el pessebre, les Nadales, el sopar de la Nit de Nadal, l’home dels nassos, la Festa de cap d’any i com no, la Nit de Reis! Un conte perfecte per què els més petits coneguin les nostres tradicions més properes en aquestes dates:

L’home dels nassos, l’ha vist algú?
Aneu a buscar-lo, que és trenta-ú!
Avui és Cap d’Any, és nit de gresca,
que s’acaba l’any i un altre en comença!

L’altra aposta de La Galera aquesta vegada en forma de vers arriba de la mà de la poetessa i amiga Lola Casas i il·lustracions de la Pilarín Bayés. Quin tàndem!! A totes dues les hem entrevistat al MCG i ara les trobem en un treball conjunt Les figuretes del pessebre. Un conte fantàstic on podeu fer un repàs de totes les figures que guarneixen els pessebres, inclòs el caganer que no hi podia faltar!!

La Galera també ha publicat aquest any un llibres per pintar i treballar l’escriptura en lletra lligada. Amb la incorporació a la col·lecció «Pinta i escriu» dels contes: El tió de Nadal, El Caganer i un Super Pinta i escriu que inclou a més d’aquests dos títols el dels Reis d’Orient, arreplegant així els tres títols Nadalencs en un sol megallibre per pintar i escriure!

super pinta i escriu el nadal

castell nadalPer als més grans lectors també de la Galera teniu el llibre El castell de Nadal de Rosie Banks. Una altra aventura de les Secret Kingdom en la que la Paula, l’Abril i la Rita estan molt emocionades perquè passaran les festes de Nadal amb els seus amics de Secret Kingdom, però el que no saben és que la reina Malícia farà un encanteri contra el Castell de Nadal i segrestarà el Pare Noel!

gelosia castellnouLa gelosia ve i se’n va de Meritxell Martí i il de xavier salomó publicat per Castellnou.
En aquest nou conte de la col·lecció Toni i Tina trobarem un Toni una mica enfadat… bé, molt enfadat. El que li passa al Toni és que està gelòs de la Tina encara que ell no ho sap que és gelosia aquesta ràbia que sent. Primer perquè descobreix que la Tina te més regals sota l’arbre que ell i després per què la tieta li demana que canti… i ho fa tan bé!!

QUIN CACAU DE NADAL

I ara és el torn d’un conte que arriba amb molta força! Quin cacau de Nadal d’Esperança Sierra i Xavi Teixidor amb personatges de Lalala Toys. Un conte que pertany a la col·lecció Els cacaus d’en Sam que donarà molt què parlar, un conte, publicat per l’editorial Mediterrània.
En Sam és un nen molt eixerit que te un grup d’amics: els cacaus. La nina Melissa, el camell Jeps, l’Anegueta Anna, El mitjó Tex, La Rosca que és una gossa una mica esbojarrada, el porquet Geld, el Drap que és l’encarregat de vigirla i el Borra, una bola de pel! sí, de les que corren per sota el llit!
En aquesta aventura nadalenca perden al Jeps i tota la colla ben decidida voltaran fins a localitzar-lo. Voleu saber si el van trobar? 

18POEMESDENADAL

I ja per finalitzar dues joies Nadalenques: per una banda un dels darrers llibres publicats per la ja desapareguda Joana Raspall i 18 poemes de Nadal i un de Cap d’Any amb il·lustracions d’Ignasi Blanch: . On trobareu com el seu títol indica divuit poemes Nadalencs i un de Cap d’Any. Un darrer homenatge a aquesta poetessa que aquest any va complir el centenar d’anys.

SWINGING CHRISTMAS

I ja com a darrera novetat una joia publicada per Baula de l’il·lustrador Benjamín Lacombe que inclou un cd amb música de jazz de’Olivia Ruiz and The Red Star Orchestra. Parlem de Swinging Christmas.
Aquest conte ens explica la història d’en Robin, un nen que viu a un poble anomenat «Permorirsedefastic» on mai no passa res. Un poble perdut entre els turons. És Nadal i la seva mare que sempre prepara cistelles pels veins l’encarrega que porti una al senyror Bernard. Un vell que viu sol i que li fa molta por al Robin.
El que no s’imagina és el que descobrirà a casa del senyor Bernard. Tot comença amb una  música que s’escolta quan només li falten uns metres per arribar a la gran casa. Allà coneixerà la història de’n Gargantua, el gegant que van néixer dew l’orella de la seva maer Gargamelle. I és que als llibres, res no és impossible!!

BONA LECTURA, BON NADAL

I FELIÇ 2014!!!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s