La Mona de Pasqua

La mona de Pasqua és molt tradicional a Catalunya, València i Múrcia. Al segle XVIII ja era l’obsequi clàssic del padrí als seus fillols, i el número d’ous que tenia la mona corresponia a l’edat del nen fins a arribar als 12 anys. En aquest moment, potser com a punt final d’aquests obsequis el número d’ous era de 13. Antigament, la mona de Pasqua era coneguda com a coca de Pasqua.OUS

La mona és una tradició que simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències ja per fi s’han acabat.

És a mitjans del segle XIX quan les mones perdent tota la seva senzillesa i la seva presentació es torna més complicada i més sofisticada.

Avui en dia no queda gaire clar l’origen de la paraula mona, el que si podem afirmar es que prové de la paraula munna, que en àrab vol dir regal, i era i encara és el regal del padrí el Diumenge de Pasqua o Pasqua Florida i que el fillol anava directament a recollir-la a casa del seu padrí després de la missa. La mona servia per a postra per a tota la família i també era costum en alguns llocs que el nen recités un vers.

El que encara és conserva de les mones originals és l’ou, avui en dia de xocolata, i això es deu al seu simbolisme, l’ou de les mones representa el principi de la vida.

I ara que ja sabem unes quantes coses més sobre la nostra protagonista, comencem amb NOVETATS EDITORIALS 2013

la mona_DalmasesLa mona d’Antoni Dalmases i il·lustracions de Viuleta publicat per Cruïlla.
L’Helena explica a la Xiu una nena xinesa què és això de la mona de pasqua i la Xiu que no entén res se’n riu: Mones que es poden menjar? A la Xina no n’hi ha. Així que l’Helena decideix anar a casa de l’àvia Mercè que no li nega mai res a fer una mona: Pa de pessic i confits. Després, per llepar-se els dits, la farceixen de melmelada, amb dos pollets decorada. Banyada de xocolata i amb uns rajolins de nata.

 per pasqua la mona baulaPer pasqua, la mona d’Anna Gasol i Teresa Blanch publicat per Baula.

Una altra aventura dels bessons: la Paula i el Marc. Arriben les vacances de Setmana Santa i els bessons van al Montseny acompanyats del seu amic Michael i la seva àvia que ha vingut des dels Estats Units i no parla i entén el català. Des de dins l’autobús que els porta a la masia dels avis veuen passar una filera d’encaputxats vestits amb túniques llargues. És la processó de Setmana Santa! L’àvia del Michael està molt sorpresa i encara ho estarà més quan li diguin que menjar-se una mona és una tradició ben catalana!

fem una mona de pasqua cossetàniaI la tercera novetat amb una altra mona és

Fem una mona de pasqua? De Roger Roig i Hugo Prades publicat per Cossetània. Un conte inclòs dins la col·lecció el Patufet i les tradicions catalanes que ens explica el més destacat de les festes de  Setmana Santa: la benedicció dels palmons, les processons… i per passar una bona estona ens proposa fer una mona. El patufet diu content: no ens manca cap ingredient! Un altre conte en rodolins amb el que no us perdreu cap tradició.

Més contes sobre aquesta Festa tan tracional en aquest enllaç: CONTES SOBRE LA PASQUA I LES MONES

BONA I MÉS DOLÇA PASQUA!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s