L’any dels ratpenats

L’any 2012 es celebra l’Any Internacional dels ratpenats.

El ratpenat també anomenats en català ratapinyades, ratapenades, ratapeneres, muriacs, muricecs, voliacs o quiròpters, són un ordre de mamífers. Amb aproximadament 1.100 espècies, els ratpenats representen aproximadament un 20% de totes les espècies de mamífers, cosa que els converteix en el segon ordre més gran d’aquesta classe per darrere dels rosegadors. Són els únics mamífers capaços de volar, Els ratpenats juguen un rol ecològic vital com a pol·linitzadors de flors i també tenen un paper important en la dispersió de llavors. Els ratpenats poden ser frugívors, insectívors o alimentar-se d’ocells i altres petits vertebrats. Alguns, com els vampirs, són hematòfags.

La seva mida varia des de 29–33 mm de longitud i 2 gde pes en el ratpenat de nas porcí fins a més d’1,5 m i 1,2 kg de pes en la guineu voladora de les Filipines. A causa dels costums nocturns de la majoria d’espècies i l’ancestral misteri de com podien «veure-hi» a la foscor, sovint se’ls ha considerat i encara se’ls considera sinistres criatures de la nit.

Aquí teniu unes quantes recomanacions…

  • Ratpenats a la biblioteca de Brian Lies publicat per Joventut, 2009.

Quan arriba la nit i els ratpenats ja han dormit, menjat i jugat a vegades s’avorreixen. Per sort, de tant en tant, algú es deixa la finestra de la biblioteca oberta i llavors se sent un crit que convoca a tota la colla: -“L’avorriment ja té cura, aquesta nit hi ha lectura”- i tots plegats entren cap dins. Els més grans van directes als seus llibres preferits i els més joves juguen i ho exploren tot mentre esperen l’hora del conte. En aquest moment màgic s’endinsen en les històries i tan bocabadats estan que no s’adonen que es fa de dia i han de marxar corrents, amb l’esperança que aviat soni de nou l’alerta, de que la biblioteca és oberta.

  • El ratpenat curiós de Elena O’Callaghan i Duch publicat per Teide, 2003.

En Pat era un ratpenat que vivia amb la seva familia en una cova. Els ratpenats dormen de dia i a la nit surten dels llocs on viuen, però en Pat, com que era petit, encara no havia sortit mai de la seva cova. Un dia quan ja havia crescut una mica la seva mare li va dir:

–          Au, Pat, que avui faràs la teva primera sortida.

I volant, volant, volant va descobrir un nou món, però com que era tan curiós badava amb tot:

-Què és això que se sent mare? No parava de preguntar… croac, croac! Ric, ric! Uuh, uuh! Granotes, grills mussols… el bosc era ple de coses per descobrir!

  •  Stelallunan de Jannell Cannon, publicat per Joventut, 2001.

Aquesta és la bella història de l’Stelalluna, una petita rat-penat que es veu separada de la seva i és adoptada per una família d’ocells. La fraternitat, la integració, els costums diferents, fan d’Stelalluna un llibre interessantíssim per tractar el tema de la convivència i la solidaritat.

  •  ¡Ves al revés! de Jeanne Willis, publicat per Fondo de Cultura Económica, 2008.

Els petits animals de la selva crecen que el ratpenat està boig! Com pot dir que l’arbre te el tronc a dalt i les fulles a baix! O que necessita un paraigües per mantenir els peus secs! Que els barrets li cauen cap a dalt… Però quan el Mussol, el savi, els propasa mirar les coses des del punt de vista del ratpenat, els petits animals de la selva se’n adonen que el el món pot ser molt diferent!!

  • Col·lecció en Bat Pat de Roberto Pavanello publicat per Estrella Polar

Sabeu a què em dedico?
Sóc escriptor i la meva especialitat són els llibres de por: aquells que parlen de bruixes, fantasmes, cementiris…
Ara bé, us he de confesar un secret: sóc una mica espantadís, però això no m’impedeix resoldre misteris i viure un munt d’aventures.
Esteu a punt?

Trieu l’aventura que més us agradi: Retorn al Juràsic, el nas de l’esfinx, Monstres al museu, Fantasmes al teatre, el robot de l’abocador…

També hi ha la col·lecció del Club tres Beta! De Roberto Pavanello publicat per Estrella Polar.

Són les tres germanes del Bat Pat amb elles també pots viure grans aventures! El guardià del far, Quatre amigues i un misteri…

I per saber moltes coses sobre aquests animals:

  • Rats-penats de Maria Àngels Julivert, publicat per Parramón, 1994.

T’ensenya com són els rats-penats,com poden volar sent gairebé cecs , de què s’alimenten, on viuen i moltes coses més.

O entreu a la web www.ratpenats.org

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s