Recull de contes de Nadal

Ja està a punt d’arribar el Nadal, i aquest any arriba carregat de contes!!
Hi ha un munt de contes que tenen com a protagonista aquesta festa i les seves celebracions: el Tió, l’arbre, la nit de Nadal, el Pare Noel, el pessebre, els Reis d’Orient i tota la màgia que els envolta… Us deixo unes quantes recomanacions, algunes són novetats d’altres són contes que m’agraden molt i que us recomano per passar una bona estona:

 • En un poble de pessebre de Núria Mañé i il·lustracions de Montse Fransoy publicat per Ecicions de l’Abadia de Montserrat, 2011.

Un conte que ens explica la màgia del Nadal amb unes il·lustracions fetes amb plastilina per què els més petits les puguin reconèixer: el pastor, les ovelles, el pescador, la dona que renta, el caganer, l’àngel, i és clar Maria, Josep, el Nen.

 • El caganer d’Anna Canyelles i il·lustracions de Roser Calafell publicat per La Galera, 2011.

Manelic, posa’t la barretina, i abriga’t amb la samarra, que és temps de neu i de gebrada, i a nem cap a Betlem a veure el Noi de la Mare. Pero mare,  jo…

Si no t’afanyes serem els últims d’arribar. Que no veus què tots hi van? Però mare, jo hauria…

La mare d’en Manelic te tanta pressa que no se n’adona que el pobre Manelic te moltes ganes de… moltes ganes de fer caca!! Ai, ai, ai! que potser no arribarà a Betlem! Vols descobrir la història d’aquest curiós personatge del pessebre?

 • El Tió de Nadal d’Elena Ferro publicat per Baula, 2011.

Cada any per prerparar-se per a l’hivern, el pare i els fills gran arreplegaven llenya per escalfar-se i també per cuinar. El tió més gros, bonic i ben fet el guardaven per cremar-lo la nit de Nadal. Durant tot l’advent, aquell tió escollit descansava davnat la llar de foc…

En Pere, el fill més petit estava convençut que com més bé el cuidaven, més escalfor donava aquella nit, i per això sempre el tapava amb una manta. Una nit, mentre posaba bé la manta al tió, li va semblar que aquell tronc tenia cara i fins i tot li somreia. En acostar-se li va semblar sentir un cruixit de la fusta… Què potser tenia gana?

Un altre conte de la col·lecció «Els contes del follet» inspirada en el costumari Festes i tradicions de tot l’any de la mateixa editorial. Amb aquest conte descobriràs com un humil tió va esdevenir un dels personatges màgics del Nadal…

 • Feliz Navidad, Splat de Rob Scotton, publicat per ediciones Jaguar, 2011.

Querido Papa Noel: por favor, ¿puedes traerme un gran regalo de Navidad? Gracias, Splat. PD he sido un gato muy bueno.

Axí comença aquest conte, un conte que ens narra la il·lusió d’un gat que creu haver estat molt bo i per això espera que el pare noel li deixi un gran regal aquella nit. Per si les mosques l’Splat decideix fer bones accions aquell dia, ajudar a la mare a la cuina, muntar l’arbre de Nadal… bé i quedar-se despert esperant el Pare Noel per explicar-li ell mateix lo bo que ha estat…

 • El meu primer llibre del caganer publicat per Estrella Polar, 2011.

Els pastorets s’escalfen a la vora del foc quan darrere les muntanyes es veu una llum molt brillant… Anem-hi corrents! diu en lluquet. Tots els pastors són ap unt de marxar, però en falta un. Rovelló, on ets? el criden… En rovelló està amagat darrera una mata. És que tenia…

 • Fum, fum, fum de Toni Giménez publicat per Baula, 2011.

A Fum, fum, fum, hi trobareu cançons de Nadal catalanes molt populars i també cançons nadalenques vingudes d’arreu. Per escoltar amb calma o per engrescar la vetllada. Les il·lustracions de Montse Ginesta ens apropen també l’esperit nadalenc, i la veu i la música de Toni Giménez ens transmeten moments de pau i de festa.

 • L’avi Esteve i el Nadal d’Eulàlia Carrillo editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2010.

L’avi Esteve és un avi molt especial, com tots els avis. Li agrada sentir el vers de Nadal de la seva néta, menjar polvorons, anar a veure els Reis… Aquest any, el Rei Melcior li portarà un regal molt particular…
Al final del conte hi trobaràs un guarniment de Nadal perquè l’enganxis allà on vulguis!

 • Canción de Navidad de Charles Dickens i il·lustracions de Roberto Innocenti publicat per Kalandraka

Un clàssic per a bons lectors que els agrada gaudir de l’esperit nadalenc.

Ebenezer Scrooge és un vell avar que té esclavitzat el seu treballador, un jove pobre i de bon cor. La nit de Nadal rep la visita de tres fantasmes: el fantasma del passat el porta cap a la seva infància, perquè recordi el que va sentir llavors i s’entendreixi el seu cor; el fantasma del present l’apropa a casa del seu treballador, on malgrat la pobresa regna l’amor i l’esperit familiar (i on veu un nen malalt); i el fantasma del futur el porta a la seva mort, sol. Espantat per les visions, Scrooge decideix canviar de caràcter, ajuda la família del treballador i recupera amb aixó l’esperit del Nadal.

 • Els Reis d’Orient d’Anna Canyelles i il·lustracions de Roser Calafell, publicat per La Galera, 2011.

S’acosta el gran dia i els reis estan atabalats. A l’un no li caben tots els regals al camell, l’altre fa gimnàstica per estar en forma i poder pujar per les escales i el tercer pateix perquè fan tard. Com pot ser que encara estiguin així amb l’experiència que tenen?

 • El dia de Reis de Núria Font i il·lustracions de Lluís Filella publicat per Cruïlla, 2011.

Ai, ai! És l’hora de sortir a veure la cavalcada i la Maria no troba la carta! On la deu haver ficat? A corre-cuita, la torna a escriure: un robot, una nina, uns patins, una bicicleta… La Maria pensa que potser demana massa coses, però com que no sap què treure de la llista, ho deixa tot. Que triïn els Reis…

 • Ja arriba la cavalcada de Mercè Canals publicat per Barcanova, 2011.

Les carrosses ja s’acosten! comença la cavalcada… Els carters reials i els patges obren junts la desfilada.Quin neguit, quina alegria, aquí arriben els tres Reis! Diu la mare que són màgics, que vénen de l’Orient… Un conte adreçat als més menuts que ens explica aquest moment tan màgic del Nadal jugant amb la rima de les paraules.

 • La Nit de Reis d’en Pau de JuanolO publicat pel Cep i la Nansa edicions, 2008.

T’imagines què passaria si els Reis d’Orient no poguéssin repartir els regals en aquesta nit tan màgica? sort que en Pau, un pescador de calamar que viu a la vora de la mediterrània va trobar una ampolla surant després d’una gran tempesta… En seguir les indicacions es va trobar amb una gran sorpresa… Un conte de la col·lecció Ginjoler de contes adaptats a la llengua de signes.

 • En Martinet tenia ganes de fer pipí la nit dels Reis de Chema Eras i il·lustracions de Kiko da Silva, publicat per Kalandraka, 2000.

Els Reis no deixen joguines als nens que estan desperts! -Li va advertir el seu pare. Llavors m’en vaig al llit ara mateix, va dir en Martinet.

Però a mitja nit li entre moltes ganes de fer pipí…

 • Un tió amb vista de Gemma Lienas i il·lustracions de Jordi Sales publicat per La Galera, 2007.

Ara acotxeu-lo, que ha de dormir, va dir el pare… La Isolda correp er posar bé la flassada del tió. Quan una només té dos anys i, al davant, una germana ganàpia de cinc, ha d’espavilar-se si vol ser la primera a fer una cosa… Però la seva germana Itziar, només està pendent de la capsa de galetes. Vol triar les més bones per al tió. Així comença aquest conte, s’acosta el Nadal i el tió espera els  informes que li ha d’enviar en fumera, el seu ajudant que ho veu tot. Però què passaria si en Fumera tingués problemes de vista? Un conte que ens explica d’una manera divertida la tradició de fer cagar el tió.

 • Ara ve Nadal de Christian Inaraja publicat per l’Abadia de Montserrat, 2010.

Una col·lecció per als més petits de la casa, amb la que podreu cantar les primeres cançons de falda. A dins el conte, a més de la lletra, hi ha també uns dibuixets encerclats que són objectes o personatges que es relacionen amb la cançó

I de la mateixa col·lecció Els Reis d’Orient de Carles Ballesteros.

 • El dia de Nadal a partir de les il·lustracions de la Roser Capdevila de Cromosoma, 2010

El dia de Nadal és un dia molt especial. Quan les Tres Bessones es lleven, veuen que a sota l’arbre de Nadal hi ha una pila de regals. Al migdia, tota la seva família ve a casa a dinar. Les Bessones mengen torrons, canten nadales i juguen amb les joguines noves.

Un llibre que ens ensenya com viuen les Tres Bessones el dia de Nadal i com participen activament en la celebració familiar..

MÚSICA DE NADAL

agradanadalgelabert.jpg

 • Canta Nadal
 • Cançons de Nadal catalanes
 • Explica’m una altra cançó: Tió, Nadal i Reis
 • Música para bebés: las navidades del bebé
 • Per Nadal cada ovella al seu corral
 • Christmas: Louis Amstrong and friends
 • Caga Tió, cançons de Nadal
 • M’agrada el Nadal

POEMES DE NADAL: poemesnadal.jpg

 • Poemes i cançons de Nadal
 • Poemes de Nadal

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s