Abecedari… un munt de llibres amb l’alfabet com a protagonista.

L’ABECEDARI és una manera d’anomenar l’Alfabet que és el conjunt de les lletres emprades en l’escriptura d’un llenguatge. L’anomenem abecedari seguint l’ordre de les quatre primeres lletre: la a la b, la c, i la d.

Cada llengua te el seu propi alfabet i la combinació d’aquestes lletres dona lloc a les sil·labes i les paraules.

Comencem amb un llibre fantàstic, amb un pop-ap. Sabeu què és un pop-up??

És un llibre desplegable (també conegut com a llibre tridimensional, llibre mòbil i llibre animat) és un llibre il·lustrat, generalment adreçat als infants, fet amb tècniques de plegatge i altres mecanismes que permeten moure alguns elements, de manera a donar sensació de moviment o de tridimensionalitat.

Entre els elements desplegables hi pot haver fulls en acordió, il·lustracions mòbils, finestres, rodes, tridimensionals (figures que s’alcen en desplegar la pàgina, unes figures que en anglès també s’anomenen pop ups. D’aquí el seu nom.

Doncs la primera recomanació és un Pop-up titulat  ABCD de la Marion Bataille publicat per Kókinos. Un abecedari fantàstic amb desplegables increïbles.

Un altre Pop-up que juga amb les lletres és el titulat: Hasta el infinito de la KvetaPakovskapublicat per Faktoria k de libros.

Aquest Comença amb un joc per als lectors: pronunciar la lletra A en veu alta fins que l’eco xoqui contra les parets. Una diversió que podem treballar amb totes i cadascuna de les lletres…

 – L’abecedari de Roser Ros publicat per Timun Mas. Un llibre per aprendre i jugar amb les lletres. Trobareu les 24 lletres de l’abecedari i a sota de cada lletra hi ha un nom que comença per aquest. Per exemple:

Amb la A: aranya, seguit d’un poema dedicat a aquest insecte  i una activitat per fer com ara buscar paraules en revistes que comencin per la lletra A.

Abecedari de l’ànec Adrià i la zebra Zam de Tàssies, publicat per Baula.

Amb aquest abecedari passaràs una bona estona descobrint noms d’animals amb cada una de les lletres, des dela Afinsla Z.Recordeu

L’abecedari fantàstic de Potam l’elefant de Montse gispert publicat per Tàndem

Potam és un elefant una mica extravagant.De tant en tant se li encreuen els cables
i fa coses extranyes i divertides, com ficar neu a la nevera o omplir la baneyera de botons. Aquest elefant estrafalari ens ensenya el seu abecedari, lletra per lletra, amb poesía i humor.

Llibre recomanable per a l’aprenentatge lector. Cada plana presenta una lletra de l’abecedari que apareix en gran (escrit en majúscula i en minúscula)Amb una petita frase, que descriu l’acció que fa en Potam l’elefant, inclou dues o tres paraules que comencen per aquesta lletra (escrites amb una mida més gran que la resta de la frase).

Per exemple: TOCA L’ACORDIÓ DALT DE L’AVIÓ

Vull destacar una col·lecció de llibres de l’editorial Kalandraka, que es diu ALFABETOS que inclou un seguit de llibres d’abecedaris de diferents títols. Entre ells podem trobar un titulat

Al pié de la letra de Miquel Calatayud on cada lletra es un poema visual treballat amb aquarel·les i on la geometria juga un paper important. Un altre títol d’aquesta col·lecció és ABCdiario de Pablo Otero. On l’autor juga amb la forma de les escultures en bronze donant una altra dimensió a cada una de les lletres.

Aquesta col·lecció també recull un abecedari en llengua de signes titulat Dactilografías amb el que podreu aprendre a dir amb les mans totes les lletres de l’abecedari a través de les ombres que podreu visualitzar…

I SI VOLS APRENDRE TOTS ELS ANIMALS DELA AALA ZATRAVÉS D’ENDEVINALLES, AQUEST LLIBRE ÉS EL QUE ESTÀS BUSCANT:

Animals de la A a la Z de Xavier Blanch publicat perLa Galera.

…BONA LECTURA!!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s