Biblioteques, bibliotecaris… i llibres!

Migue hace un libro publicat per Milrazones, 2018.

Los mayores guardan secretos porque temen que los niños hagan las cosas mejor que ellos, si los supieran. Un día Migue descubre uno de sus secretos y…

Este libro álbum cuenta cómo Migue se rompe una pierna y no puede jugar al fútbol en todo el verano. Pero su hermana Susi le trae el libro Cómo hacer un libro rápidamente, un manual que enseña a hacerlos, y Migue descubre sus habilidades como escritor.

Un conte de Marianna Coppo publicat per Kalandraka, 2018.

Quedar-se de braços plegats o actuar, avorrir-se o procurar-se la diversió: és una qüestió d’actitud. Entre els simpàtics personatges d’Un conte, solament un d’ells opta per aprofitar el temps
mentre els altres esperen pel relat que han de protagonitzar.
Mentre divaguen –com si es tractés d’un transsumpte de “Tot esperant Godot” es tractés–, no s’adonen que el seu company està construint al seu al voltant tot un món de color i aventures amb l’única ajuda d’uns llapis i la seva il·limitada imaginació.

El libro de Marije Tolman i Ronald Tolman publicat per Pípala,2018.

Un libro sobre la lectura y sus mundos, las ciudades como puntos de partida para la literatura e inspirado en la visita que hicieron los autores a Buenos Aires en 2016. Un elefante recorre una ciudad, y recorre universos, mientras lee un libro. Un maravilloso viaje a través de la imaginación de padre e hija, Ronald y Marije Tolman, autores también de La casa del árbol (premio Ficción en la Feria de Bologna 2010) y La isla.

Oliver Jeffers i Sam Winston signen La nena dels llibres, publicat per Andana, 2017.
Història de la nostra protagonista que navega a través d’un mar de paraules per arribar a la casa d’un nen i el convida a començar una nova aventura a través dels boscos de contes de fades , de les muntanyes de fantasia i a dormir en els núvols de les cançons i casa seva és una casa on tot s’inventai absolutament tothom hi pot entrar perquè la imaginació és lliure. Un homenatge a la història de la literatura en general. Un treball basat en els llibres que han llegit els nens i adolescents de totes les èpoques, en les històries que ens van impactar i ens van influir, i és també un reconeixement als creadors del passat, però al mateix temps una inspiación a les generacions del futur.

Abraza este libro de Barney Saltzberg i Fred Benaglia publicat per Phaidon, 2016.

Puedes leer este libro a un hipopótamo.
Puedes leer este libro en la bañera.
Si lees este libro mientras te hacen cosquillas, ¡No te rías a la primera!

Una cadena de personajes comparte un libro muy querido: lo llevan a comer, a bailar e incluso le ponen un jersey para que no pase frío.

El meu amic llibre, està signat per Kirsten Hall i lesResultat d'imatges de el meu amic Llibreil.lustracions són de Dasha Tolstikova, publicat per Blackie Books, 2016

Hi havia una vegada un llibre que es deia Llibre. Era dur i fort i deia paraules enginyoses i divertides. Cada dia tenia l’esperança que un nen el descobrís i se l’estimés i el cuidés com s’estimen i es cuiden els amics. I un dia va passar… Aquesta és la seva història i en Llibre és a les teves mans per explicar-te-la.

Per a què serveix un llibre? de Chloé Legeay publicat per BiraBiro, 2016

Ens planteja una pregunta al títol i dona resposta a través de les seves pàgines amb frases curtes i concises complimentades amb unes il·lustracions de la mateixa autora del text que li donen el format d’àlbum il·lustrat i que amaguen unes quantes picades d’ullet a clàssics de la literatura infantil com Robinson Crusoe, L’illa del tresor, El senyor de les mosques o El petit príncep. També a d’altres contes i llibres de coneixements a banda dels personatges que vesteixen cada plana.

” Un llibre és… una illa de calma, un amic quan els altres t’empipen, una aventura que vius sense ni moure’t…”

Un conte amb el que segur que passareu una bona estona i amb el que podeu descobrir la màgia de la lectura!

Legeay, Chloé. Per a què serveix un llibre? Barcelona: BiraBiro, 2016.

Calvin, vés amb compte! de Jennifer BerneCalvin, vés amb compte! L’ocell lletraferit ha de portar ulleres, de Jennifer Berne i il.lustracions de Keith Bendis publicat per TakatuKa, 2016

Un bon dia en Calvin va a la biblioteca, un dels seus llocs preferits, hi descobreix que té problemes de vista: li costa llegir algunes paraules, confon una gallina amb un dinosaure i ensopega amb la cadira. La bibliotecària li explica que segurament és un cas de vista cansada. El nostre lector va a l’optometrista. Unes ulleres molt guais l’ajudaran a veure-hi amb claredat altre cop, però també el convertiran en l’únic estornell amb binocles. Després d’aguantar la befa dels seus companys, s’endinsarà al bosc i es posarà en un bon embolic. Aquest ocell tan espavilat podrà utilitzar els seus coneixements per salvar-se?

Es busca! Lili la llebre, lladre de llibres, d’ Emily MacKenzie publicat per Combel, 2016.

La Lili és una llebre amb una gran  afició que si no vigila la perdrà… I és que se la busca sota sospita de rampinyar novel·les, desaparèixer amb diccionaris, pispar poesia i tocar el dos amb còmics i llibres de cuina. L’últim cop que se l’ha vista era a prop de casa de l’Artur. Ens ajudes a trobar-la? Una història meravellosament divertida sobre l’amor pels llibres. I és que la Lili no és una llebre de les que somien enciams i pastanagues, ni prats florits ni margarides tendres…

La muntanya més alta del món/ Rocío Bonilla. Barcelona: Animallibres, 2015. 9788415975397
L’Enric estava convençut que havia nascut per volar. Mirava els avions, intentava fabricar-se ales de tot tipus, fins i tot va demanar poder volar com a regal per a Nadal! Però res no funcionava… Un dia, la seva mare li va explicar que hi havia altres maneres de complir el seu somni i li va posar un llibre a les mans. Aquell mateix dia, sense adonar-se’n, l’Enric va començar a volar..

Més que llibres/Josep Vicó. Barcelona: Animallibres, 2015. 9788415975373
Saps que hi ha llibres que t’atrapen si et descuides? Però no tinguis por, deixa’t portar per la imaginació, pel goig de llegir. La lectura ens alimenta, la lectura ens diverteix i ens ensenya. Els llibres són més que llibres!

Llegir ens fa més intel·ligents, ens obre la ment i el cor. Llegim per volar, per riure, per somiar, per conèixer… Llegim per viure.

T’atreveixes a provar-ho?

Un lloc per a la Rula/Mar Pavón ; Maria Girón (il). Sant Feliu de Guíxols: Tramuntana, 2015. 9788494284151

La Rula busca el seu lloc al món. La seva família, no obstant, s’encarrega de recordar-li que el seu lloc és a casa per fer els llits, preparar el dinar, cuidar dels seus germans, anar a comprar…

Però un dia, casualment, ells llibres es creuen a la seva vida. Gràcies a ells, la Rula comprendrà que el seu lloc és aquell al que els seus passos la portin.

El primer llibre que vaig llegir tot sol

El primer llibre que vaig llegir tot sol/ Gabriel García de Oro; Purificación Hernández (il). Barcelona: Edebé, 2015. 9788468316024
Un, dos i fins i tot tres dies sense que el lector obrís el llibre. Què passava? Havia abandonat definitivament el príncep Mitjalluna i en Koriat el drac dels set caps? S’havia oblidat d’ells? Tots els personatges de la història començaven a témer el pitjor.

el veí llegeix un llibreEl veí llegeix un llibre de Koen Van Biesen publicat per Tramuntana ja fa uns mesos que està publicat (novembre 2013), però donat que ha caigut a les meves mans fa relativament poc temps no vull deixar d’esmentar-lo.

Els llibres que parlen de llibres i de lectura són la meva debilitat (entre moltes) i aquest és un d’aquells llibres que tenen aquest toc de màgia que fa que t’agradin. També com l’anterior juga amb el sentit de l’humor i això sempre ajuda! (una altra de les meves debilitats) així que

El protagonistes d’aquest conte són uns veïns. Per una banda, un senyor que llegeix un llibre (o més aviat ho intenta) i per l’altra una nena que sembla entestada a que no ho aconsegueixi:

“Sssst Silenci. El veí llegeix. El veí llegeix un llibre”
“BOING BOING. La nena juga. La nena juga a pilota”
“POM POM. El veí pica a la porta”
“Sssst Silenci. El veí llegeix. El veí llegeix un llibre”
“LA LA LA. La nena canta. La nena canta una cançó”

El libro que se sentía solo de Kate Bernheimer i il·lustracions de Chris Sheban publicat per Juventud, 2013 (segona edició). el libro que se sentia solo juventud

Aquest conte ens parla de la vida d’un llibre en una biblioteca, en cap moment ens explica el conte que amaga, però tampoc fa falta perquè la veritable història està en el que li passa al llibre. I quanta veritat!!

Al principi és “totalmente nuevo” detalla la autora, verd amb una cinta groga com a punt de llibre i a la coberta una nena sota un bolet. El llibre està exposat a l’entrada de la biblioteca “allí donde siempre se colocaban los libros nuevos” i és clar! Sempre estava entrant i sortint en préstec i molt poques vegades passava la nit a la biblioteca. Fins que amb el temps és traslladat a una prestatgeria de la sala infantil amb d’altres llibres molt bonics “que ya no eran nuevos” i tot i que ja no se l’emportaven mai seguia sent feliç. Van passar els anys… LLEGEIX LA RESSENYA COMPLETA

Los viajes de Gustavo de Pilar Lozano i Francesc Rovira publicat per Destino, 2012.

viajes+gustavo+lozano+rovira+destinoEntre tots els regals que reb el Gustavo pel seu aniversari hi ha un paquet extrany… De seguida li van agradar els colors del paper que l’envolcallava, el va tocar i tenia un tacte suau, el va olorar i es va enrecordar de les fulles seques del parc i el va escoltar: semblava adormit. Aleshores va començar a imaginar quin podia ser el seu contingut: un paraigües pels dies de pluja, un barret per quan sortís el sol, una escala per pujar molt alt, una caixa de bombons, un patinet, un cotxe, un tren… La seva imaginació és desbordant.

No us desvetllaré res del contingut del seu regal perquè vull que us el mireu, però només us diré que amb ell, el Gustavo va viatjar al país dels monstres i els dracs, al fons del mar o fins i tot va pujar fins a la Lluna. LLEGEIX LA RESSENYA COMPLETA

Llegeix-me d’Amaia Crespo i Paula Bonet publicat per Andana, 2012.

llegeixme_amaia_crespoL’Alícia no aconsegueix dormir de cap manera quan li cau el nino de peluix sota el llit… Quan l’intenta agafar cau per on forat on veu moltes coses fantàstiques mentre baixa fins al fons on troba una porta que la convida a passar a l’altra banda i un camí de papers en blanc la condueix fins a una cambra on hi ha és seu peluix i uns germans bessos que li expliquen que són escriptors. Un escriu les preguntes que la gent es fa i l’altre les respostes en un llibre. L’Alícia carregada de dubtes es queda allà per ajudar-los. Al final de la nit i després de molt treballar, entre els tres acaben el llibre: Llegeix-me diu el títol… però de sobte senten un soroll. És l’eruga menjallibres!

En Dog i els llibres de Louise Yates publicat per Flamboyant, 2012.dog+llibres

A en Dog li encanten els llibres de dinosaures, i també d’extraterrestres: de fet, li encanten els llibres de tota mena! En Dog té la seva pròpia llibreria, tot i que no té gaires clients. Però tant se val, perquè mentre estigui envoltat de llibres, mai li faltaran ni amics ni diversió.

Més! de Emily Gravett publicat per Cruïlla, 2012.

Mare, m’expliques un conte? Com cada nit la mare d’en Cuallarga li explica el conte del drac de Sant Jordi: Cuallarga, el drac, és tot vermell, ferotge i decidit. I mai, mai, mai, mai… No s’ha ficat dins d’un llit!
Al vespre quan tothom dorm, s’arrossega fent soroll per la torre, després baixa caqp al pont, i les cuque de llum de por fa córrer!
Si, de sobte, li agafa gana, cel enllà emprèn el vol, a buscar princesses grassones i sanes per cruspirse-les ell, tot sol!
Al matí, molt cansat, torna cap al seu forat…

Però el petit Cuallarga mai en te prou, sempre en vol més i més… Més! Crida a la seva mare… No us podeu imaginar com finalitza aquesta història… Les flames que surten de la seva boca han traspassat el llibre!!

Otto, l’ós de llibre de Katie Cleminson publicat per joventut, 2011.

L’Otto era un ós de llibre: vivía dins un llibre en una biblioteca de una casa, i quan els nens llegien el seu llibre era l’ós més feliç del món. L’Otto tenia un secrec extraordinari i és que quan ningú no el mirava, prenia vida! sortia del seu llibre i explorava la casa, llegia els seus llibres preferits, escrivia històries… però un dia va passar una cosa terrible, es van mudar de casa i es van oblidar d’ell!!

Què llegeixen els animals abans d’anar a dormir de Noé Carlain i il·lustracions de Nicolas Duffaut publicat per Joventut, 2011.

Als animals també els agrada llegir contes abans d’anar a dormir, però cadascun té les seves preferències: El llop només llegeix contes dels tres porquets… i llibres de cuina, els cangurs, només llegeixen llibres de butxaca, o les cigonyes que únicament llegeixen llibres de bebès… i les rates? on són les rates??Un llibre divertit i enginyòs amb el que segur despertareu un bon somriure…

¿Quién anda ahí? de Emilio Urberuaga publicat per Kókinos, 2011.

Emil vivía en un libro, bueno, para ser más exactos en la ilustración de un libro. No era un personaje importante en la historia, el protagonista era un cocodrilo que hablaba.
Un día Emil se dio cuenta que empujando fuerte la línea que limitaba la ilustración, podía romperla y entrar en otra página, o lo que es lo mismo en otro mundo; y eso fue lo que hizo, dió un taconazo…

La senyora dels llibres. Heather Henson ; David Small (il). Barcelona: Joventut, 2010.

Diuen que aquesta senyora ha traginat muntanya amunt una pila de llibres! s’ha passat tot el dia cavalcant per aquests camins costeruts i per a res… I no us ho creureu, a més, diu que d’aqui dues setmanes tornarà a venir per canviar aquests llibres per uns altres!!

Biblioburro: una història real de Colòmbia. Jeanette Winter. Barcelona: Joventut, 2010.

Cada setmana, en Luis, l’Alfa i en Beto, duen la biblioteca ambulant cap als llogarets més apartats, on els nens i les nenes no tenen llibres…

El lleó de la biblioteca. Michelle Knudsen. Barcelona : Ekaré, 2007

T’imagines arribar a la biblioteca i quan arriba l’hora del conte apareix un lleó? Quin espant! o no… En aquest conte descobrireu la història d’un lleó que s’estima els contes i que li agrada anar a la biblioteca a escoltar-los tot i que no sempre les coses sortiran com a ell li agradarien…

El segrest de la bibliotecària. Margaret Mahy ; il·lustracions de Quentin Blake. Barcelona : La Magrana, 2001

Un bon dia uns bandolers decideixen segrestar la bibliotecària del poble, la senyoreta Laburnum, tot esperant que l’Ajuntament els pagui un bon rescat. Mentre es fan les negociacions la bibliotecària comença a llegir-los

llibres, amb tant d’encert que els bandolers es converteixen en assidus lectors. A més, la bellesa de la noia, els seu bon caràcter, la seva intel·ligència i una malaltia contagiosa acaben complicant el segrest.

M’he quedat tancada! Marian De Smet & Marja Meijer. [Sant Cugat del Vallès] : Símbol, 2003.

La Mercè ha anat a la biblioteca amb la seva mare. Ella té molt clar quins llibres vol, però la seva mare, no. Mentre s’espera, va a fer pipí… Una aventura a la biblioteca, fer un nou amic, la passió pels llibres, aprendre a espabilar-se, a creure, i fins i tot una lliçó pels grans és el que podem aprendre d’aquest llibre.

3 comentarios en “Biblioteques, bibliotecaris… i llibres!

Deja un comentario